posavje

Miniranje obodne stene hidroelektrarne Blanca

14.6.2008 | 13:00 |
Besedilo in fotografije: Pavel Perc

Eksplozija!

Eksplozija!

Blanca, Arto - Danes med 10. in 10.30 uro je družba HSE Invest izvedla miniranje obodne stene gradbene jame na hidroelektrarni (HE) Blanca. V tem času so vladali na vplivnem območju, 200 m od mesta miniranja, posebni varnostni ukrepi. Zaustavili so promet na obeh cestah na levem in desnem bregu Save.

Ko je odpeljal proti Dobovi še zadnji potniški vlak v tem času, je po tretji sireni zadonela detonacija, precej se je pokadilo in vrglo v zrak nekaj kamenja in vode. Vsekakor precej manj spektakularno, kot so to morda pričakovali nekateri.

Minerska dela je opravila hčerinska firma velenjskega rudnika RGD, ki ima s tovrstnimi in tudi gradbenimi deli bogate izkušnje. Tako so sodelovali na soških elektrarnah pri HE Doblar, HE Plave, HE Avče in nazadnje tudi pri gradbeni jami za HE Krško. Na HE Blanca se ukvarjajo tudi z injiciranjem cementnega mleka pod zelo visokimi pritiski, kar 500 atmosfer, v nasipe bodočega akumulacijskega bazena.

Dim po ekploziji je pordečel.

Dim po ekploziji je pordečel.

Tehnični vodja RGD in vodja kamnoloma znotraj te hčerinske firme velenjskega rudnika Maksimiljan Sušec je povedal, da so v preko 400 vrtin trije minerji namestili 1.500 kg plastičnega eksploziva, kar ni zelo veliko, saj so pri Krškem "pokurili" kar 50 ton plastičnega eksploziva! Danes so miniranje izvedli in nadzorovali štirje minerji. Vse je potekalo brez zapletov.

Zajezena Sava je začela odtekati.

Zajezena Sava je začela odtekati.

Ko bodo gradbeni stroji s "pikiranjem" razbili še preostali, od eksplozije razpokan betonski zid, se bo začela preusmeritev Save na prelivna polja HE Blanca. V polnem teku je montaže še zadnje opreme, nakar sledi polnjenje akumulacijskega bazena. Prvo vrtenje agregata HE Blanca, je po besedah direktorja podjetja Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) Bogdana Barbiča, predvideno že v oktobru in sinhronizacija v sredini novembra.

Še letos bodo odprli tudi gradbeni most ob HE Blanca, tudi za tovorni in potniški promet.

‹ nazaj

Galerija (6)

Gradbišče HE Blanca.
Maksimiljan Sušec, vodja miniranja.
Samo še malo dima in razburkana voda.
Tudi sevniški ribiči so si prišli ogledat posledice eksplozije.
Nov most čez Savo že težko pričakujejo na Blanci, Artu in Pijavškem.
Velenjski miner.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava