dolenjska

Nekdanji prošt spet gost v LokalPatriotu

11.12.2008 | 23:00 | I. V.

Nekdanji novomeški prošt Jožef Lap in poslanec Franci Kek

Nekdanji novomeški prošt Jožef Lap in poslanec Franci Kek

Novo mesto - Natanko po treh letih in tridesetih dneh je bil nocoj v okviru Četrtkovih večerov pod kavarno nekdanji novomeški prošt Jožef Lap spet gost novomeškega mladinskega kluba LokalPatriot. Takrat je sodeloval v programu martinovanja, tokrat je bil gost novomeškega poslanca Francija Keka in LokalPatriotovega prvoborca Marka Zajca. Čeprav od njegovega odhoda v Ljubljano mineva šele tretje leto, ga je prišlo poslušat le malo tistih, ki so prej dolga leta hodili k njemu na Kapitelj k maši, prišli pa so ga pozdravit številni znanci in prijatelji.

Jožef Lap je bil vedno izvrsten sogovornik in tudi ta večer se ni izneveril svojemu slovesu. Težko bi se našel, ki bi ne mogel prikimati vsemu, kar je povedal v poldrugi uri klepeta pot kavarno, pa najsi je govoril o svojih spominih na službovanje v Novem mestu, sedanji službi v Ljubljani, o politiki ali o božiču.

Marko Zajc z gostoma.

Marko Zajc z gostoma.

Čeprav je v Novem mestu doživel marsikaj, tudi kakšno slabo izkušnjo je imel, je v spominu prevladalo predvsem tisto lepo dobro in prijetno. "Ko sem se danes prvič po dveh letih peljal prek Glavnega trga, mi ni šlo nič na bruhanje ali kaj takega," je dejal v svojem slogu.

"Vedno sem pogrešal Ljubljano, še iz študentskih časov, in vsak teden sem se odpravil gor. Na Kapitlju sem živel po svoje precej samotarsko življenje," je povedal o tem, da mu pravzaprav niti ni bilo tako težko zapustiti mesta.

Prošt v LokalPatriotu na martinovanju pred tremi leti

Prošt v LokalPatriotu na martinovanju pred tremi leti

Tudi aktualnih političnih razmer se je dotaknil na svoj način in ob tem pokazal vso širino duha: "Zelo me moti, ker se Slovenci še vedno delimo na leve in desne, na naše in vaše. Boli me in ne morem verjeti, kakšne neumnosti govorijo ljudje, na primer, da so zdaj spet prišli na oblast komunisti in da bomo zdaj spet imeli komunizem."

V adventu je beseda nanesla tudi na božič. Z veseljem je odgovoril na vprašanje, kaj bi ljudem povedal pred svetim večerom: "V času božiča si vzemite čas zase. Vzemite v roke dobro knjigo, poigrajte se z otroci ali vnuki in uporabite mizo - ugasnite televizijo, zberite se za mizo in se skupaj igrajte kakšno igro."

O božiču je govoril tudi Franci Kek, ki je opozoril na skomercializiranost praznika, ki ga kot družinski praznik praznujejo tako verujoči kot neverujoči: "Božič nima nobene zveze z obdarovanjem, na kupovanje daril nas silijo tisti, ki bi radi kaj prodali.

Nekoč se je v LokalPatriotu tudi pelo.

Nekoč se je v LokalPatriotu tudi pelo.

Povsem po naključju pa se je ob vprašanju Zvoneta Pelka pogovor končal pri koncu - kje bo nekdanji novomeški prošt pokopan. Med Novomeščani se je namreč pred leti šušljalo, da tedanji prošt v kripti pripravlja grobnico zase. "Želel sem si biti pokopan pri župniku v rodni Komendi, a mislim, da sem v testament zapisal, da naj me pokopljejo v Ljubljani," je smeje povedal Jožef Lap in dodal: "V grobnico pa lahko dajo v moj spomin kakšen kramp in lopato." Prav kramp in lopata sta bili orodji, ki ju je nekdanji prošt, kadar ni sodeloval pri cerkvenih opravilih, verjetno največkrat držal v rokah.

‹ nazaj

Komentarji (2)

19.12.2008OceniTone 
Kolikor vem, Jožef Lap nikoli ni vodil "novomeške dekanije", kakor piše v tiskani izdaji.
19.12.2008Ocenipolde 
Tone, preberi na strani Kapitlja: "Dekanija Novo mesto je še danes med največjimi v ljubljanski nadškofiji, pod vodstvom prošta in prelata msgr. Jožefa Lapa (1977 - 2006) pa je Novo mesto doseglo popolno uveljavitev kot duhovno, versko in kulturno središče v tem delu Slovenije z veliko možnostjo ustanovitve škofije."

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava