dolenjska

Preplah med pridelovalci cvička

5.3.2009 | 10:20

Jože Žura (Foto: B. B./arhiv DL)

Jože Žura (Foto: B. B./arhiv DL)

Novo mesto - "Dolenjski vinogradniki, v 31 društvih organizirano deluje 5.400 vinogradnikov, smo pred 37. Tednom cvička ogorčeni in razočarani. Iz poročanja nekaterih medijev smo izvedeli, da je v potrjevanju elaborat o zaščiti vina Rdeči Bizeljčan, ki naj bi imel v svoji sestavi mešanico belih in rdečih sort vina, pri čemer je dopuščeno, da naj bi delež belih sort znašal od 0 do 25 odstotkov," piše predsednik upravnega odbora zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura.

"Da se res pripravlja tak elaborat so nam potrdili tudi na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto, kjer se prav tako ne strinjajo s takšnim mešanjem sort. Dokončno odločitev o tem mora sprejeti minister za kmetijstvo dr. Milan Pogačnik, ki bo konec prihodnjega tedna odprl Gregorjev sejem na Grabnu.

Odobritev mešanja belih in rdečih sort v Bizeljčanu bi pomenila poseg v zaščito cvička, ki je prav zaradi tega svetovni in ne le dolenjski vinski posebnež, zavajanje potrošnikov in ustvarjanje nereda na občutljivem vinskem trgu. Ob premikanju evropskih meja s Sotle in Kolpe na Donavo pa se bo kaj hitro lahko zgodilo, da bodo cvičkove ponaredke, tako kot nekoč, polnili v hrvaški prestolnici. Temu pa se bomo uprli z vsemi sredstvi," napoveduje Žura

Argumente pridelovalcev cvička o nujnosti zaščite, zgodovinska dejstva, stališča vinogradnikov in strokovnjakov bodo podrobneje predstavil na novinarski konferenci prihodnji teden.

‹ nazaj

Komentarji (2)

5.3.2009OceniHrvat 
glejte zadnje poglavje: http://www.mladina.si/tednik/200421/clanek/slo-tema--mateja_hrastar_vanja_pirc/
5.3.2009OceniHrvat 
cviček že delajo na hrvaškem: http://tomazlevicar.blogspot.com/2008/05/1000-besed-titov-cviek.html

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava