dolenjska

O izselitvi ali legalizaciji naselja šele po odločitvi ministra Erjavca

19.3.2009 | 13:50 | tekst in foto: B. B.

Matija Brajdič, v sredini, je prepričan, da bi naselje dobilo povsem drugačno podobo, če bi lahko Romi legalizirali svoje hiše.

Matija Brajdič, v sredini, je prepričan, da bi naselje dobilo povsem drugačno podobo, če bi lahko Romi legalizirali svoje hiše.

Novo mesto - Novomeški župan Alojzij Muhič se je danes v vrtcu Pikapolonica v Brezju sestal z romskim svetnikom Dankom Brajdičem in nekaterimi prebivalci naselja Žabjak, za katerega je na sestanku z vodstvom krajevne skupnosti Bučna vas pred slabim mesecem napovedal "ukinitev", saj bodoči občinski prostorski načrt tam predvideva obrtno-industrijsko cono.

Prebivalci Žabjaka so seveda proti takim načrtom. "Kako bi reagirali krajani Bučne vasi, če bi Romi zahtevali, da se oni nekam odselijo," je dejal svetnik Brajdič, ki ga dikcija "ukinitev naselja" spominja na neke druge čase, ko so bili v koncentracijskih taboriščih "ukinjeni" celi narodi in etnične skupnosti.

Prebivalci Žabjaka v en glas poudarjajo, da tam živijo že desetletja, res da na tuji zemlji in v hišah brez gradbenih dovoljenj, ki pa bi jih lahko legalizirali, če bi le lahko zemljo (večina objektov stoji na zemljišču ministrstva za obrambo) kupili.

"Z ministrstvom za obrambo se že več let pogovarjam za odkup parcele, pa so mi nazadnje pisno odgovorili, da bo celotno območje v last občini, ki se bo odločala, kdaj, komi in pod kakšnimi pogoji bo prodajala parcele," je povedal Damjan Hribar iz Žabjaka.

Kot je povedal Danko Brajdič, je v Žabjaku precej družin, ki bi zemljo lahko odkupili takoj, za druge pa predlaga možnost obročnega odplačevanja.

"Tudi naselje bi dobilo lepšo podobo, če bi lahko postali lastniki. Zdaj pa ne vemo, ali se splača vlagati v naše hiše in okolico, saj živimo v strahu, da nas bodo enkrat preprosto pregnali iz njih," dodaja Matija Brajdič.

Župan Muhič poudarja, da je preplah pred izselitvijo (za zdaj) odveč.

Župan Muhič poudarja, da je preplah pred izselitvijo (za zdaj) odveč.

Župan Muhič je zbranim povedal, da je prezgodaj tako za preplah pred morebitno izselitvijo, kot za dogovarjane o prodaji parcel in nadaljnjem postopku legalizacije, saj sta zdaj na potezi ministrstvi za kmetijstvo ter okolje in prostor, ki se bosta opredelili do predlaganega občinskega prostorskega načrta.

"Če bo minister Erjavec območje, ki sega vse od tovarne Adrie Mobil do ceste Novo mesto-Mirna Peč, iz industrijskega prekategoriziral v stanovanjsko-obrtno območje, se bo možno pogovarjati tudi o teh predlogih," je dejal Muhič, ki odločitev ministrstva pričakuje v maju.

Poudaril je tudi, da zamisel o selitvi predvsem mladih družin iz Žabjaka v stanovanja, ki jo je predstavil na srečanju v Bučni vasi, temelji na prostovoljni in ne prisilni odločitvi vsakega posameznika, da pa se mu zdi to dobra možnost za tiste, ki želijo zapustiti naselje.

S tem so se strinjali tudi udeleženci sestanka, ki, tako kot tudi župan, nasprotujejo predlogu direktorja urada za narodnosti Staneta Baluha, ki bi za prebivalce Žabjaka (uradno gre za 40 družin z dobrimi 200 prebivalci) zgradil stanovanjski blok.

"To bi bila vojna," priznavajo prebivalci Žabjaka.

Na sestanku v Pikapolonici ni bili predstavnikov krajevne skupnosti Bučna vas.

‹ nazaj

Komentarji (11)

19.3.2009OceniNeli 
spet prvorazredna tema..............
19.3.2009Ocenidvojka 
Blok bi jim zgradili, pa mogoče še kakšen bazenček zraven.... In Novo mesto gnije naprej,...
20.3.2009OceniAndro 
In vse to se dogaja v BANANA REPUBLIKI SLOVENISTAN.
20.3.2009Ocenihalo 
Res se ne splača vlagat, ker ne veste če vas bo kdo ven vrgel. HM in prav bibilo tako naselili ste se, kar tako zdej bi pa radi zemljo. Na nepremičninskih agencijah jih je dovolj pa nisem zasledi, da je kdo prišel vsaj pogledat. In naj bo nekaj jasno tukaj niste doma, ker ste na tuji zemlji. In, ko bodo romi kar koli kupili z svojo plačo in ne z podporo pol pa naj zahtevajo, da se kdo izseli do tistega časa pa naj imajo spakirane kovčke in dober dan življenje nomada.
20.3.2009Oceniseba 
pravijo da imajo do maja cajt da bi se iselili iz žabjaka romi ker bodo maja začeli graditi cono pomojem dela država prav da selijo rome v novo naselje brezje saj bodo imeli vodo in elektriko ne glede kakšne lepe hiše imajo v starem delu žabjaka so postavljeni na črno povrh še postavljeno na tuji zemlji in kar naprej zidajo to bi mogla gradbeni inšpektor dati ukaz za rušenje če velja zakon naj velja enakopravno
20.3.2009 1 (1) (0)Ocenisimba 
zdej se vidi da gospod župan muhič je dvo lični na sestanku v bučni vasi ker se je sestal s krajani je govoril drugače da se bodo romi morali seliti iz zgornega dela žabjaka zdej katermu naj verjamemo muhiču ali ciganom pomojem sta isti drek
20.3.2009Ocenijst 
pa nej si cigani sami nardiji domove tako kot ostali državljani ki se morajo prebijat z krediti in z 300 eur na mesec peživijo to pa dobijo po 1200 eur pa nimajo nič.naj se zaposlijo naj si sami uredijo ne d jim občina pizdo odnaša.
24.3.2009Ocenidenis 
saj enkrat je že cajt da se zgorno naselje žabjak uredi saj ko se pelješ mimo tega naselja to je prava katastrofa to je tako smetišče in umazanija da je groza kaj župana ni sram ko to vidijo drugi drževljani oz turisti ki grejo mimo žabjaka mogoče pa gospod muhič služi na ta račun na cigane nikoli se ne ve
24.3.2009Ocenibwe 
DAMJAN PA NAJ NEHA ZIDATI NA ČRNO SAJ SO VSI DOBILI ODLOČBO DA SE BO RUŠILO
11.4.2017OceniZadovoljen 
Prokleta baraba lopovska Muhičeva. Ni mu bilo dosti 8 let uničevanja mesta, še bi rad uničil še tisto kar je ostalo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava