dolenjska

Koncesije za zasebne vrtce šele po strategiji o predšolski vzgoji

24.4.2009 | 00:40 | B. B.

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Novo mesto - Po dobri uri očitkov - če k temu prištejemo še poizkus, da bi točko povsem umaknili z dnevnega reda, lahko govorimo tudi o dveh urah - na račun predlaganega odloka o podeljevanju koncesij zasebnim vrtcem, je novomeški župan Alojzij Muhič prekinil razpravo, ki jo bodo svetniki kot prvo obravnavo nadaljevali šele na eni od prihodnjih sej.

Pred tem bo občinska uprava, tokrat menda brez zunanje pomoči, pripravila strategijo razvoja predšolskega varstva v občini.

Kot rečeno, ni veliko manjkalo, pa sploh ne bi prišlo do obravnave predloga, saj je odbor za proračun in finance, ki ga vodi Ana Bilbija (DeSUS), v ponedeljek soglasno izglasoval sklep za umik točke z dnevnega reda. Med drugim tudi zato, ker v odloku ni zapisano, koliko bi podelitev koncesij zasebnikom občino sploh stalo in ker v Novem mestu nimamo izdelane strategije razvoja predšolskega varstva v občini.

Na seji se je, kot enak med enakimi, tokrat prvič pojavil tudi romski svetnik Danko Brajdič. (Foto: B.B.)

Na seji se je, kot enak med enakimi, tokrat prvič pojavil tudi romski svetnik Danko Brajdič. (Foto: B.B.)

A Muhič je vztrajal pri obravnavi, kar je z glasovanjem na koncu tudi dosegel. Županu so namreč manjkajoče glasove treh svetnic, ki so pred dvema tednoma izstopile iz njegove ZZD, nadomestili v NSi (dva glasova) in predstavnik romske skupnosti Danko Brajdič, ki je tokrat prvič sedel v klop kot svetnik.

Kot je uvodoma povedal vodja občinskega oddelka za splošne zadeve, pravnik Jože Florijančič, so se za odlok o koncesijah za zasebne vrtce odločili, ker javna mreža predšolskega varstva ne zadosti več potrebam vpisa, pa tudi, ker bi bil odlok o koncesijah podlaga za legitimacijo obeh obstoječih zasebnih vrtcev (Ringa Raja in Petrov vrtec), katerih programa oz. njuno izvajanje že sedaj pogodbeno sofinancira občina.

Načelno podporo odbora za družbene dejavnosti, ki jo je spremljala obilica pomislekov, je predstavil Štefan David (ZZD). Kot je povedal, predlog odloka o koncesiji med drugim ne odgovarja na vprašanje, koliko koncesij je sploh potrebnih in koliko si jih še lahko privoščimo, da ne bo okrnjena mreža javnih vrtcev. Nadalje so se člani odbora zavzeli, da bi zasebni vrtci svojo dejavnost izvajali v občinskih prostorih, s čimer bi prihranili pri najemnini, za katero se zdi, da jo je občina koncesionarjem že odločena plačevati. Odlok o koncesijah naj tudi jasno določi, tako odbor, da morebitnega nadstandarda v zasebnih vrtcih ne bo krila občina, vsebuje pa naj tudi varovalko, s katero bi ob zmanjšanem vpisu svoja vpisna mesta najprej zmanjšali zasebni vrtci. Člani odbora niso bili naklonjeni niti predlaganemu 15 letnemu koncesijskemu obdobju, ki je po njihovem mnenju odločno predolgo, nezadovoljni so bili z nedorečenostjo glede sestave organa, ki bi odločal o izbiri koncesionarja, in še je našteval David.

V razpravi o koncesijah za zasebne vrtce se sicer nihče od svetnikov ni javno obregnil ob dejstvo, da se na odprtje vrtca s koncesijo pripravlja kar uslužbenka novomeške občinske uprave Joža Miklič, sicer zaposlena na delovnem mestu višje svetovalke za predšolsko vzgojo. Zgodbo o tem si lahko preberete v najnovejši številki Dolenjskega lista.

Odlok o koncesijah za vrtce je v bran še najbolj odločno vzel podžupan Ivan Grill (SDS), s tihim glasom podpore pa se mu je pridružila tudi njegova strankarska kolegica in življenjska sopotnica Elizabeta Horvat, ki je na odboru za finance še v ponedeljek glasovala proti obravnavi predloga. Grill je med drugim povedal, da je odlok o koncesijah "zgolj pravna podlaga," ki še nima nobenega vpliva na proračun, in da bi vanj lahko zapisali tudi to, da o vsaki podeljeni koncesiji odločajo svetniki. Glede dolžine trajanja koncesije je Grill mnenja, da je lahko to tudi daljše, če bo dolžina trajanja pogodbe morebitnega koncesionarja prepričala, da se bo odločil za naložbo v gradnjo oz. ureditev vrtca.

Na nevarnost podeljevanja koncesij brez predhodne strategije je med drugimi opozorila tudi nekdanja ZZD-jevka, po novem neodvisna svetnica Cirila Surina Zajc. "Pri zdravstvenem domu, mestnih avtobusih in plinovodu smo ga polomili, ker za odločitve nismo imeli dovolj dobrih podlag. Tudi pri koncesijah o vrtcih manjka vsaj napoved demografskih gibanj za prihodnost. In tudi 10 let je predloga doba za tako koncesijo."

Tomaž Levičar je opozoril, da predlog odloka o koncesijah ne opredeljuje obveznosti zasebnikov do otrok s posebnimi potrebami, in da je pomanjkljiv na področju strokovnega nadzora izvajanja koncesije.

Številni svetniki so se zavzeli tudi za to, da občina ob stroških programa zasebniku ne bi smela plačevati še najemnino za uporabo prostorov, saj bi, kot so opozorili, bilo v tem primeru smotrneje, zgraditi nov vrtec.

Pri tem so imeli svetniki v mislih predvsem vrtec Marjetica na Lešnici, ki mu zaradi dotrajanosti grozi zaprtje. Župan je o njem dejal, da bodo preučili, ali je stavbo smiselno obnavljati, po njegovih besedah pa je možna tudi postavitev novega vrtca ob osnovni šoli Otočec.

Na koncu je po vrsti kritičnih pogledov na predlog odloka o koncesijah Muhič predlagal prekinitev razprave, ki se bo kot prva obravnava predloga nadaljevala na eni od prihodnjih sej.

‹ nazaj

Komentarji (1)

3.8.2009Ocenipika 
Mene pa zanima, kaj se sedaj dogaja s koncesijo, ki naj bi bila podeljena go. Miklič? Je navzkrižje interesov ali ne?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava