scenske umetnosti

V APT Spovedi Dušana Jovanovića

30.5.2009 | 12:00 | STA

Ravnatelj APT Matjaž Berger, dramaturginja Klavdija Zupan, avtor projekta Dušan Jovanović in scenografka Meta Hočevar. (Foto: Rasto Božič)

Ravnatelj APT Matjaž Berger, dramaturginja Klavdija Zupan, avtor projekta Dušan Jovanović in scenografka Meta Hočevar. (Foto: Rasto Božič)

Novo mesto - V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo v torek, 2. junija, ob 18. uri prvič uprizorili avtorski projekt gledališčnika Dušana Jovanovića Spovedi, ki je nastal v koprodukciji APT in Studia Humanitatis. Predstavo, ki bo potekala posneta na ekranih v desetih spovednicah, je avtor s sodelavci označil za avanturo, oblikovanje poti in izziv.

Kot je povedal Jovanović, gre za poseben projekt oziroma za avanturo v obliki in vsebini, pri kateri so ustvarjalci predstave sproti odkrivali, kaj se jim dogaja. Temelj projekta predstavlja očiščenje, govori pa o dilemi ljudi, ki se sprašujejo, kaj so v življenju zamudili, kaj naredili, ne naredili in kaj obžalujejo.

Gre za različne spovedi, v predstavi pa bo, tako Jovanović, šlo le deset obiskovalcev skozi štiri prostore in stopnje. Najprej skozi uvod in teoretični disput teoretikov Silva Šinkovca in Mladena Dolarja o dveh konceptih, o rimskokatoliškem pogledu na teorijo izpovedi in o nazorih sodobnega misleca, brez da bi eden vedel za drugega.

Po uvodu bodo obiskovalke in obiskovalci vstopili v deset spovednic, kjer bo posneta oziroma video predstava potekala eden na enega, na ekranih pa si bodo za vse obiskovalce enako vrstile različne izpovedi različnih ljudi, vrhunskega intelektualca, osamosvojitelja, diplomata, zdravnika, ločenke, itd., in kaznjencev oziroma ljudi, ki so prestajali kazen v dveh slovenski zaporih, v moškem na Dobu in v ženskem na Igu, je pojasnil Jovanović.

Na poti skozi predstavo se bo zatem obiskovalec znašel v tako imenovani katedrali, njegova pot pa se bo zaključila v prostoru za razmislek, kjer bo lastne vtise lahko zapisal na papir ali v računalnik in posnel s kamero, obiskovalci pa bodo lahko vtise in razmisleke kasneje sporočili tudi po elektronski pošti.

V  APT Spovedi Dušana Jovanovića

Projekt je po Jovanovićevih trditvah gledališki le v osnovi, saj predstava poteka brez živih igralcev, vse gradivo zanj je posneto, povzema pa gledališko formo pasijona. Po njegovih besedah je kot avtor s sodelavci prvič v življenju delal nekaj, za kar ni vedel, kako se bo končalo, ustvarjalce predstave pa sta vodila le koncept in slutnja.

Kot je povedal ravnatelj APT Matjaž Berger, gre za dvanajsto premiero novomeškega teatra, tesni sodelavki projekta Spovedi Dušana Jovanovića pa sta dramaturginja Klavdija Zupan in scenografka Meta Hočevar. Glasbo je prispeval Drago Ivanuša, video posnetke pa sta montirala Blaž Čadež in Miha Knific.

V letu ali dveh, odvisno pač od zanimanja za Jovanovićeve Spovedi, naj bi v APT priredili do 200 ponovitev, prve že 3., 4., 5., 13., 14. in 15. junija, je še povedal Berger.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava