dolenjska

Romski svetnik: "Policisti so premalo v Žabjaku"

7.6.2009 | 08:30 | T. J. G.

Danko Brajdič

Danko Brajdič

Novo mesto - »Novomeški policisti ne delajo tako, kot bi morali. Saj pred časom so, a po spremembi na čelu policijske postaje Novo mesto so v Žabjaku občutno manj prisotni kot prej. Mislim, da se Romom spet vse preveč dovoli: da vozijo brez vozniškega izpita, pijani, z neregistriranimi avtomobili, celo mladoletni vozijo avte. To kar kliče po nesreči, kakršna se je zgodila pred nekaj meseci na Mirnopeški cesti in ki je zahtevala smrtno žrtev. Tudi pred to nesrečo smo opozarjali, kaj se lahko zgodi in se je,« je na našem uredništvu potožil Danko Brajdič, svetnik v mestni občini Novo mesto. Dodaja, da je tudi sam večkrat klical številko 113 in prijavil kršitelje.

"Ampak policisti ne ukrepajo," je zatrdil in izrazil željo, da bi bili policisti bolj prisotni v romskem naselju. In da ukrepajo, tudi v naselju.

"Imeli smo poseben sestanek s policisti, kjer smo se dogovorili, da bodo ti prisotni v naselju 24 ur na dan, a do sedaj nisem videl še nobenega. Čas bi bil, da se začne gasiti ogenj, dokler je še majhen, ne pa, ko že pogori," meni Danko, ki zaradi teh težav pogosto potrka tudi na vrata župana mestne občine Novo mesto.

In odgovor policije:

Za pojasnilo na očitke smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Novo mesto, kjer je odgovorila Alenka Drenik, tiskovna predstavnica :

"Policijska uprava Novo mesto načrtuje aktivnosti in skladno z zakonskimi pooblastili zagotavlja varnost za vse občane na Dolenjskem in v Beli krajini. Na območju, ki ga omenjate, so okoliške prebivalce v preteklosti najbolj motile kršitve z uporabo strelnega orožja, kurjenja in zadimljenja, kršitve nočnega miru in vožnje z neregistriranimi vozili. Varnostne razmere so po ugotovitvah policistov na tem območju boljše kot v preteklem letu, kar dokazujejo tudi statistično podatki o obravnavanih kršitvah oziroma kaznivih dejanjih.

23. maja je bil v romskem naselju sestanek. (Foto: PU Novo mesto)

23. maja je bil v romskem naselju sestanek. (Foto: PU Novo mesto)

Ocenjujemo, da ti podatki zavračajo vse očitke, ki jih navaja vaš sogovornik. Policisti policijske postaje Novo mesto so na tem območju dnevno prisotni. S svojo prisotnostjo, preventivnim in represivnim ukrepanjem preprečujejo negativne dejavnike, ki bi lahko vplivali na slabšanje varnostnih razmer in povečujejo občutek varnosti okoliških prebivalcev.

Na pobudo policijske uprave Novo mesto je bilo v teh naseljih izvedenih že več medresorsko usklajenih akcij z namenom reševanje okoljske in ekološke problematike. Razmere v naselju so se občutno spremenile na boljše.

23.5.2009 je Policijska postaja Novo mesto z namenom ohranjanja dobrih varnostnih razmer, sklicala sestanek v omenjenem naselju. Na sestanku so sodelovali predstavniki naselja (tudi vaš sogovornik).

Pogovori so potekali o razmerah v naselju in okolici, motečih dejavnikih ter aktivnostih in vplivu predstavnikov prebivalcev naselja za izboljšanje stanja. Ena pomembnejših tem je bilo področje ekologije in sicer obremenjenost okolja z odpadki in aktivnosti prebivalcev naselja za odstranitev kosovnih odpadkov.

Na sestanku so se pogovarjali tudi o motečih dejavnikih in sicer streljanju, kurjenju, kršitvah s hrupom in ostalih dejavnikov, ki so moteči za prebivalce v naselju in okoliške prebivalce. Po sestanku sta policista izvedla krajše predavanje na temo zakonskih določil s področja cestnoprometnih predpisov, javnega reda in miru in okoljevarstveni tematiki."

Da je sestanek bil in očitno uspešen, je Alenka Drenik priložila tudi fotografijo udeležencev. Na sliki izgledajo zadovoljni.

Še en "incident"

Je pa Danko želel opisati še eno neprijetno izkušnjo s policisti, ki jo je prejšnji teden doživel na lastni koži. "Na moje dvorišče je prišel policist in mi izročil odredbo za privedbo v zapor, ker nisem plačal kazni sodnika za prekrške 584 evrov. Hotel sem pojasnilo, za kaj sploh je ta kazen, pa mi policist ni hotel odgovoriti, je pa z eno roko posegel po solzilcu, z drugo pa je držal za pištolo. In to vpričo otrok! Mene je odpeljal v zapore, kjer sem ostal do jutra, žena pa je plačala kazen, čeprav ne vem, čemu.  Tako je moja družina za dva meseca ostala brez kruha."

Je imel pa Danko v zaporu toliko časa, da je opazoval tam zaprte Rome in ugotovil, da so nekateri sposobni za javna dela. "Dali bi jih delati in bi imela družba kakšno korist, tako pa ima le strošek."

‹ nazaj

Komentarji (18)

7.6.2009OceniMiha 
Je pač visoka stopnja kriminala v Žabjaku, kljub temu, da so ravno tam zapisali največ kršitev na Dolenjskem, se še kar dogaja! Imajo preveč dela.
7.6.2009OceniNovomeščan 
Ta novomeška policija vedno najde sladke izgovore, ko naleti v zadregi,sploh pa kadar ima za hrbtom Rome oziroma , kadar ji na prste stopijo novinarji. Res je, policija oziroma novomeški policisti so se močno poslabšali.Ugotovil sem, da je na novomeški policiji veliko takih policistov, pred katerimi ne smeš, ne moreš in si ne upaš biti varen.
7.6.2009OceniPeter F. 
Ja dragu Dako, ti si vedno bogi in žrtev in ne vem kaj še vse. Sam pa nikoli nič narobe ne narediš; ne takrat v zdravstvenem domu, ne sedaj ko ti je policist izročil nalog. Zihr si ga čisto vljudno in mirno vprašal stvari, pa nič vpil in z rokami mahal. Daj prodajaj te zgodbice kje drugje.
7.6.2009OceniTine 
Zakaj Pahor ne zaposli Brajdiča kot svetovalca?
7.6.2009OceniPia 
Novo mesto se pa resnično razvija v eno veliko metropolo....cigansko! Čestitke.
8.6.2009OceniPia 
Hvala ker ste izbrisali mojo iskreno misel....to mi veliko pove tudi kakšni publiki želite ugajati. Če zbrišete še ta komentar vam garantiram, da bom takoj odpovedala vaš časopis in verjemite mi, da se bom iskreno potrudila, da ga ne bo bral tudi nihče v mojem krogu. Moja opažanja, da v Novemu mestu stvari že precej časa niso postavljene na pravo mesto pa niso ne žaljive, ne nesramne. Žal so povsem pravilne, česar pa se vi gospod cenzor, ne zavedate. lep pozdrav
8.6.2009OceniBoris, DL 
Pia, katero vašo misel smo izbrisali? Pozanimal sem se pri kolegih, pa v zadnjih dneh nismo brisali nobenega komentarja, čeprav bi si nekateri to morda celo zaslužili. Lep pozdrav, Boris.
9.6.2009OceniPia 
Pardon. Moja napaka. Sem se že ustrašila, da je še edini časopis na Dolenjskem, ki ga je vredno vzeti v roke postal žrtev raznih cenenih igric. Se opravičujem še enkrat.
9.6.2009OceniNande 
Tile naši fantje na sliki so pa kar dobro rejeni kajneda? Dobro nas fotrate.
9.6.2009Ocenicvet 
Z lepim se ponašaš a so vsi tako omejeni kot ti

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava