posavje

Mineva leto dni od tragedije na Savi

3.7.2009 | A. K.

Eden zadnjih posnetkov udeležencev Zadnjega spusta. (Foto: P. P./arhiv DL)

Eden zadnjih posnetkov udeležencev Zadnjega spusta. (Foto: P. P./arhiv DL)

Blanca - Na današnji dan mineva natanko leto dni od nesreče na jezu pri hidroelektrarni Blanca, ki je bila usodna za 13 udeležencev spusta s kanuji po reki Savi. V spomin na žalostno obletnico bo danes ob 16.25 uri na prostoru ob hidroelektrarni Blanca spominska slovesnost, na kateri se bodo številni poklonili spominu pokojnim, ob 18. uri pa bo v cerkvi sv. Nikolaja v Sevnici še obletna sveta maša.

Tako imenovani "Zadnji spust", kot so ga poimenovali organizatorji, se je sicer začel s štirimi kanuji, a se je eden izmed čolnov prevrnil že na začetku poti, na srečo pa se nihče izmed posadke ni poškodoval. Tik pred hidroelektrarno, kjer bi morali čolne po dogovoru prenesti na drugo stran jezu po kopnem, pa sta dva izmed kanujev iz še vedno nepojasnjenega razloga zapeljala skozi prelivna polja, kjer ju je potegnilo v sifon.

V nesreči dveh kanujev so življenje izgubili: sevniški župan Kristijan Janc, sevniški občinski svetnik in predsednik KS Boštanj Marjan Kogovšek, vodja tehnične službe v Infri Miran Ribič, nadzornik za tehnična dela v Infri Jani Zemljak, predsednik KS Studenec Mihael Metelko, Mitja Špilek iz Brežic, uslužbenka Infre Vojka Alif, predsednik ribiške družine Marok Sevnica in svetnik občine Mokronog-Trebelno Branko Safič, višja svetovalka splošne službe na sevniški občini in predsednica odbora za spremljanje gradnje HE Blanca Mateja Konajzler, predsednik KS Blanca Slavko Peklar, direktor Komunale Sevnica Bojan Lipovšek, sevniški podžupan Rudi Dobnik in pripadnik Slovenske vojske iz Krmelja Aleš Logar. Nesrečo je preživela le žena pokojnega sevniškega župana Ana Janc.

Na kraju največje tovrstne nesreče v Sloveniji so se kmalu zbrali reševalci, ki so v težkih pogojih pomagali iskati morebitne preživele. V petih dneh reševalne akcije je sodelovalo 1040 ljudi, od tega 198 pripadnikov specialne enote, 140 potapljačev, 16 raftarjev, 20 kajakašev, trije jamarji, 19 kinologov, 434 gasilcev, 196 policistov in kriminalistov, 96 pripadnikov Civilne zaščite in drugi. Kljub njihovi nesebični pomoči pa je bilo že nekaj ur po tragediji jasno, da preživelih ni. Zadnje truplo so našli šele štiri dni po nesreči, na območju med Zaprešičem in Samoborom.

Po večmesečni policijski preiskavi o nesreči na Blanci, v kateri naj bi sodelovalo več kot 120 ljudi, so policisti zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti oktobra lani ovadili 50-letnega lastnika kanujev Ivana Jamnika iz Brežic, ki mu je grozila kazen do treh let zapora, saj čolni niso bili primerni za plovbo po Savi.

Ovadbo, ki se je nanašala na nesrečo prvega čolna pri mostu v Sevnici, pa je novomeško okrožno tožilstvo januarja letos ovrglo, ker ni našlo dovolj znakov za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Za nesrečo na prelivnih poljih, do danes ni odgovarjal še nihče.

Pozdrav v slovo. Nihče si ni mislil, da je zadnji. (Foto: P. P./arhiv DL)

Pozdrav v slovo. Nihče si ni mislil, da je zadnji. (Foto: P. P./arhiv DL)

Sevniški umetnik Rudi Stopar je ob tem dogodku izdelal skulpturo "Sonce se je zjokalo", ki naj bi bili namenjena spominu na več znanih in tudi neznanih tragedij v Savinih večnih vodah, skulpturo pa bodo postavili na koncu parka skulptur Ipusa pri HE Blanca.

‹ nazaj

Komentarji (2)

3.7.2009Ocenimaja 
Groza. Še vedno me spreletava srh, ko berem članke iz tistega časa. Sožalje družinam.
6.7.2009OceniMiha 
Tisoči smrtnih žrtev avtocest in vsemogočega še vedno čakajo na svoje spomenike. Aja, saj res, samo politiki jih dobijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava