kronika

Ogrožali so ga drugi zaporniki

26.8.2009 | 15:05 | STA

Jože Podržaj (levo) po Smoletovih besedah ostaja direktor zaporov na Dobu. (foto: arhiv, M. Ž.)

Jože Podržaj (levo) po Smoletovih besedah ostaja direktor zaporov na Dobu. (foto: arhiv, M. Ž.)

Ljubljana, Dob - Prvi izsledki interne preiskave samomora zapornika na Dobu so pokazali, da je bil obsojenec, ki je storil samomor, ogrožen s strani soobsojencev, je na novinarski konferenci URSIKS povedal njen direktor Tomaž Smole. Ob tem je dodal, da bodo slednji za dejanja, ki so jih prijavili tako pazniki kot sam zapornik, tudi odgovarjali.

Po Smoletovih besedah za zdaj sicer ni dokazov, da bi obsojenec umrl zaradi nasilja druge oseb, in torej še naprej velja, da je šlo za samomor. Prav tako ni dokazov, da je samomor povezan s prezasedenostjo zapora ali z morebitnim maltretiranjem osebja zapora, je poudaril.

Deležen je bil dodatne pomoči

Zaporniku so, kot je povedal, ves čas njegovega bivanja v zaporu posvečali dodatno pozornost, prav tako pa je imel pogostejše stike z domačimi. Zanj so iskali tako rešitve na Dobu kot v pogojni premestitvi v koprski zapor, vendar so ga od tam, kot je povedal Smole, zaradi neizpolnjevanja pogojev vrnili nazaj na Dob.

Direktor zapora na Dobu Jože Podržaj je dejal, da v zavodu dogodek obžalujejo, vendar ga v zavodu "kljub aktivnostim pri procesu zapornikovega prestajanja kazni "niso mogli preprečiti. "Šlo je za kompleksen primer, ki se je žal končal tako, kot se je," je dejal.

Če se zapornik enkrat zatrdno odloči, da bo storil samomor, ga je skorajda nemogoče preprečiti, še meni Podržaj.

Povedal je, da je zapornik že od vsega začetka zapadel "v neke odnose, ki so problematični". Zapletel se je v zadolževanje, temu pa so sledile grožnje. Dodatna oteževalna okoliščina je bila po njegovih besedah ta, da je bil hkrati tudi odvisnik od mamil, ti pa so bolj podvrženi nevarnosti, da storijo samomor.

Podržaj zavrnil očitke svojcev

Ob tem je zavrnil obtožbe svojcev, da jim nihče od vodstva zapora ob smrti ni izrazil sožalje. "Takoj zatem, ko se je zgodil samomor, sem prekinil dopust in v dobrih dveh urah prišel v zavod. Tam sem srečal mater in sestri pokojnega zapornika in jima izrekel sožalje," je dejal Podržaj. Navedbe svojcev po človeški plati razume, kljub temu pa meni, "da obstajajo neke meje odnosov in komunikacij".

Na novinarski konferenci je komentiral tudi nekatere očitke, da vodstvo zavoda do zdaj ni želelo komunicirati z javnostjo: "Tudi mi smo rabili čas, da smo lahko pred javnost prišli z nekimi relevantnimi dokazi. Zato tudi nismo pristali na medijsko obračunavanje oz. komuniciranje s svojci, ampak smo počakali na lastne ugotovitve in ugotovitve tričlanske komisije."

Vsebine peticije ne poznajo, Podržaj ostaja direktor

O tem, da zaporniki podpisujejo peticijo za njegov odstop, pa je Podržaj seznanjen. Pri tem ga veseli, da so zaporniki izbrali legitimen način, da izrazijo svoje mnenje, vsebine peticije pa ni želel komentirati, saj je, kot je dejal, ne pozna.

Smole pa je ob tem dodal, da dokler bo on na položaju direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), ne obsojenci ne zaposleni "ne bodo menjali direktorja".

‹ nazaj

Komentarji (3)

26.8.2009OceniPeter 
Pozornost je treba posvetiti tudi njegovi materi, švercarki mamil! To je tisto neizpolnjevanje pogojev, zaradi česar je bil iz koprskih zap premeščen nazaj na Dob. Sicer pa, kakrna mati tak tudi sin, kar sama naj ga ima na duši. Za državo manj stroškov, ena zguba manj za fotrat!
27.8.2009Oceniatilasibabozja 
posiljevalci so pac na dnu zaporniske hirearhije - bog ( vcasih tudi sojetniki in jetnik sam ) ve zakaj.
30.8.2009OceniNestrpnež 
Za posiljevalce in morilce bi morala biti obvezna oprema v celici štrik.In potem se naj vsak sam odloča ali bo prestajal kazen, ki so mu jo dodelili drugi ali si bo sodil sam!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava