novice

Avstrija bi odlikovala Jožeta Anderliča

3.9.2009 | 18:55

Jože Anderlič (foto: arhiv, M.Ž.)

Jože Anderlič (foto: arhiv, M.Ž.)

Ljubljana - Vlada je na današnji seji dala pozitivno mnenje k podelitvi odlikovanja Zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo Jožetu Anderliču. Pozitivno mnenje o poslovnežu, ki ima korenine pri Trebelnem, bo zdaj posredovala predsedniku Republike Slovenije Danilu Türku.

Kot sporočajo iz urada vlade za informiranje je avstrijsko veleposlaništvo v Sloveniji slovensko stran obvestilo, da namerava Republika Avstrija Jožetu Anderliču podeliti odlikovanje Zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo, in zaprosilo za soglasje k podelitvi odlikovanja.

Predlog za podelitev odlikovanja, pišejo v vladnem uradu, je utemeljen z velikimi zaslugami Jožeta Anderliča na gospodarskem kakor tudi kulturnem področju.

Jože Anderlič je med leti 1986 in 1995 deloval kot ustanovitelj in družbenik podjetja WATEKO v Celovcu. Napisal je knjigo Umetnost na Slovenskem, ki je izšla 1986. Leta 1990 je dal pobudo za ustanovitev predstavništva avstrijske Ljudske banke (Volksbank)  v Ljubljani, ki je 1992 kot prva tuja banka pridobila licenco Banke Slovenije, med leti 1991 in 1993 pa jo je tudi vodil.

Anderlič je podprl tudi ustanovitev banke Hype Alpe Adria Bank v Ljubljani. Kranjska investicijska Družba d.o.o., katere ustanovitelj in direktor je Anderlič, velja za eno vodilnih slovenskih investicijskih družb in družb za razvoj nepremičnin.

Njegova pomembnejša projekta v zadnjem času sta izgradnja mreže poslovalnic trgovskega centra Hofer s 45 poslovalnicami in lastnim logističnim centrom  ter Hotel Mons v Ljubljani.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava