kronika

Vložili obtožnico proti ''bombašu z Dobove''

4.11.2009 | 14:20 | STA

60-letnemu Josipu Zagajskemu so načrtovani napad preprečili posavski policisti.

60-letnemu Josipu Zagajskemu so načrtovani napad preprečili posavski policisti.

Krško - Okrožno državno tožilstvo v Krškem je včeraj vložilo obtožnico zoper 60-letnega hrvaškega vojnega veterana Josipa Zagajskega. Obtožnica ga bremeni kaznivih dejanj terorizma, poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, so sporočili s krškega tožilstva.

Po njihovih navedbah obtožnica še ni pravnomočna, saj ima odvetnica, ki brani Zagajskega, možnost ugovora, o njej pa odloča zunajrazpravni senat krškega okrožnega sodišča. Ta lahko obtožnico vrne tožilstvu in od njega zahteva dopolnitev, popravek ali dopolnitev preiskave. Lahko jo zavrne in kazenski pregon ustavi, lahko pa tudi zavrne ugovor odvetnice obtoženega, s čimer postane obtožnica pravnomočna, sodišče pa nato razpiše obravnavo.

V priporu od 10. julija letos

Kot je znano, je Zagajski zaradi domnevnega načrta atentata na premierja Boruta Pahorja od 10. julija v priporu. Očitajo mu kazniva dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom ter terorizem, za to mu grozi zaporna kazen od treh mesecev do dveh let, od šest mesecev do petih let in od enega do osem let.

Zagajski naj bi se z bombnimi napadi na nekatere državotvorne ustanove nameraval maščevati Sloveniji. Ko so ga policisti prijeli na mednarodnem vlaku, s katerim je potoval iz Zagreba proti Ljubljani, je imel pri sebi pet ročnih bomb.

Pri rutinskem mejnem pregledu njegovega potnega lista je carinik ugotovil, da ima Zagajski zaradi kaznivih dejanj, ki jih je storil v Nemčiji, prepoved vstopa v države schengenskega območja. Policisti so ga odpeljali z vlaka, takrat pa je iz žepa potegnil eno izmed bomb in iztaknil varovalo. Njegovo nakano so preprečili policisti Policijske uprave Krško, ki so bili kasneje s strani policije in Pahorja osebno tudi nagrajeni.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava