dolenjska

Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo

4.11.2009 | 18:30 | Janja Ambrožič

Ure so kazale nekaj minut do pete popoldan, ko so se zbrani v sejni dvorani razšli.(Foto: J. A.)

Ure so kazale nekaj minut do pete popoldan, ko so se zbrani v sejni dvorani razšli.(Foto: J. A.)

Trebnje - Trinajst svetnikov trebanjskega občinskega sveta, ki so podpisali sporazum o uresničevanju razvojnega načrta občine za mandatno obdobje do leta 2010, danes ni prišlo na sejo,  ker menijo, da jih župan Alojzij Kastelic in občinska uprava ne potrebujejo, zaradi tega je bila seja nesklepčna in so se zbrani po slabi uri razšli.

"Zakaj bi mi hodili na seje in sprejemali sklepe, če jih župan, podžupana in uprava ne izvajajo," se sprašuje trenutno predsedujoči tej skupini Marko Grandovec (SD).

Danes ob 13. uri je omenjeni svetnik županu prinesel tudi pisno obrazložitev, zakaj trinajsterice ne bo na sejo (objavljamo jo v prilogi), v njej je zapisano, da nobenega sklepa s septembrske izredne seje na občini niso realizirali.

Naj spomnimo, da so takrat svetniki v zahtevi za sklic izredne seje napisali prek 140 sklepov občinskega sveta, ki jih ni župan ni izvršil v svojem mandatu, Kastelic je sicer pripravil odgovore, a je bilo že na sami seji veliko pripomb nanje. Takrat so svetniki sklenili, da mora župan pripraviti ustrezne odgovore, vključno z dokumentacijo do prve naslednje seje. Ker tega ni storil, jih danes ni bilo.

Grandovec, ki je tudi podpisal obrazložitev neudeležbe večine svetnikov, je ob 16. uri, ko naj bi se začela seja, prišel v občinsko dvorano, a se ni usedel na svoj sedež, in ko so ga ostali svetniki opozorili, naj vendar zasede svoje mesto, je odkorakal skozi vrata.

Trinajsterica tako ugotavlja, da se župan ne posvetuje z ustreznimi organi, ko odloča o odlagališču Globoko, o gradnji vrtca v Starem trgu, menijo, da so odloki v zvezi s komunalnim podjetjem neprimerni in neugodni za občane, poleg tega pa se sprašujejo, kdo je dal dovoljenje za gradbeni poseg na občinskem zemljišču pri domu starejših.

Pojasnilo župana

Župan je najprej povedal, da je za današnjo sejo predlagal pomembne točke, ki se nanašajo na komunalno službo, arhitekturno ureditev mesta, vrtec, ureditev naselja Dolenje Selce... Ob tem je izrazil prepričanje, da so očitki 13 svetnikov neutemeljeni, da pač razlog za neudeležbo ne more biti zgolj to, da niso zadovoljni z njegovimi odgovori. 

Povedal je, da občinska uprava pripravlja proračun za prihodnje leto, ki naj bi ga dal v obravnavo še ta mesec, ob tem pa pristavil, da ne bo dovolil, da bi se glasovalo o vsakršnih amandmajih.

"Trenutno smo likvidni, konec leta pa pričakujemo nelikvidnost, verjetno bo šlo za en milijon evrov," meni Kastelic, ki je prepričan, da projekt CERO Globoko vodi odgovorno in da je ravno trinajsterica kriva, da k njemu ni pristopilo 19 občin, kot so sprva načrtovali, ker je predlagala dodatne člene v pogodbi, je s tem odvrnila Notranjce. Jutri bo 10 županov, ki so podpisali pogodbo, razpravljalo o dokumentu identifikacije investicijskega programa za to deponijo, je še povedal.

Kastelic se zaveda, da imajo težave s prostorom v vrtcih, zato je prepričan, da bi javno-zasebno partnerstvo pri gradnji vrtca za 14 oddelkov v Starem trgu rešilo problem, a 13 svetnikov se z njim ne strinja, to se jim zdi parcialna rešitev in še predraga po vrhu.

Glede komunalnih odlokov je dejal, da zgolj sledijo zakonodaji, nad domom starejših pa naj ne bi šlo za nikakršno gradnjo, temveč le urejajo park, ki ga bo vzdrževala krajevna skupnost Trebnje.

"To je mešanje političnega dreka"

Nad dejanjem večine svetnikov, ki niso prišli na sejo, so se jezili vsi zbrani: Franc Kozlevčar, Marjan Uhan, Marjan Peter Pavlin, Andrej Jevnikar, Jože Povšič, Branko Meglič in Jože Hribar.

Jože Povšič (NDK) obsoja njihovo ravnanje, meni, da so ljubosumni na vsak projekt, ki ga občina izpelje. "Nesprejemljivo je, da bojkotirajo redne seje in izsiljujejo izredne, to je mešanje političnega dreka," meni.

Marjan Uhan (NSi) je prepričan, da je današnja blokada zgolj propaganda za občino Mirna, da bi pokazali, kako se v Trebnjem ne da delati. "Če se ne strinjajo z županom, naj bi prišli sem in to povedali!"

"Sramota! Če so jih ljudje izvolili, naj jih volivci še kaznujejo," meni Andrej Jevnikar (NDK).

Jožeta Hribarja (DROT), ki je letos izstopil iz programske skupine, ni zanimalo, kdo je kriv za nastalo situacijo, bil pa je jezen, da se nekdo, ali je to župan ali trinajsterica, očitno dela norca iz tistih, ki so prišli.

‹ nazaj

Galerija (12)

Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo
Trebnje: Trinajst svetnikov bojkotiralo sejo

Komentarji (40)

4.11.2009Ocenitone 
Kastelic se bo kot mirnčan kmalu lahko izkazal v lastni občini. Sicer pa sta prva dva, ki sta ga pozvala k odstopu, Jože Povšič in Marjan Peter Pavlin. Povšič že ve, kaj je mešanje dreka, saj je direktor Dolenjskega ekološkega zavoda in predsednik Društva za pravno urejeno občino Trebnje, in bil je direktor Komunale. Če kdo, potem je on pravi politični drekolog.
4.11.2009Ocenilojze 
tone,zelo lep komentar! pohvalno!
4.11.2009OceniJanez 
Spet eni in isti komentatorji. Dokler bodo v občinskem svetu glavne sile iz stare partijske garde, ki še interneta ne znajo uporabljati in blokirajo vse živo, ni pomoči. SLS in DROT pa sta pobrala glasove od desnih volilcev in jih po volitvah nesla v skupino partijcev, ki tvorijo jedro opozicije v Trebnjem. Kje ste Trebanjci? A boste naredili red čez eno leto ali ne? A mate res tako malo soli, da v občinski svet volite 70 let stare partijce? Kje mate pamet?
5.11.2009Ocenijones 
Janez. Čist prav maš. Če bi pa ta desni bojkotirali sejo pa bi jih ta rdeči obesili na gauge. Ne rečem da je vse ok, ampak tolk še niso nikol zgradil kot pod Kastelcem.
5.11.2009Ocenitone 
tale stran ima ure po starem. niso jih še premaknili. Tako kot ti, Janez, ki pozabljaš, da je DROT bil jedro županove liste za razvoj in je Kastelicu prinesel glasove. In je marsikomu žal, kolikor ima las na glavi. Jonas, in po tako visokih cenah tudi nikjer drugje ne.
5.11.2009Ocenitone 
ste prebrali županove besede:.."ob tem pa pristavil, da ne bo dovolil, da bi se glasovalo o vsakršnih amandmajih." Heil Hitler, Zdravstvuj Tavarišč Stalin, razumem,Tito....
5.11.2009Ocenifrancelj 
Tone. DROT je dobil glasove zaradi Kastelca, ki je na volitvah potegnu 73% proti martinčku iz LDS. In ne obratno. DROT je politični veter, kamor piha tja se obrnejo. DROT sta Smuka Špela in Dejan pa Maček Muri s Kozjeka, Špelca pa je edina ki je še ostala kot svetnica DROT in deluje s 13 člansko partijsko opozicjo. Zdravstvuj Stalin..
5.11.2009Ocenipolde 
tone,... daj se že enkrat otresi te svoje navezanosti in zafrustriranosti z preteklim režimom...
5.11.2009Ocenitone 
polde...izpod enega samovoljneža pod drugega...res nikakršna izbira..
5.11.2009Ocenianton 
Le čevlje sodi naj kopitar... Francelj če ne poznaš zadeve, jo ne komentiraj oz najprej pometi pred svojim pragom, ker se te z vsako besedo prepozna kdo si oz kdo se skriva za tem psevdonimom

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava