dolenjska

Na cilju Levstikove poti vas bodo čakale mične hostese z alkotesti

5.11.2009 | 12:00

Foto: spletna stran t.i. alkomat patrulj

Foto: spletna stran t.i. alkomat patrulj

Litija, Čatež - Organizacijski odbor tradicionalnega pohoda po Levstikovi poti sporoča, da bo letošnji pohod prihodnjo soboto, 14. novembra, in ne teden dni prej, kot so menda napačno poročali nekateri mediji. Sicer pa sta potek obeh tras in zabava na cilju enaka kot minula leta, letošnja novost je le ta, da vas bodo po prehojeni poti preizkusili – z alkotestom!

Popotovanja se udeleži tudi 15.000 obiskovalcev

Prihodnjo soboto organizatorji vnovič pričakujejo okrog 15.000 pohodnikov iz vse Evrope na 23. izvedbi Popotovanja po Levstikovi poti. Na pot, ki je nastala na podlagi Levstikove literarne predloge, se bodo odpravili med 6. in 9. uro z Levstikove ulice v Litiji ali izpred kulturnega doma v Šmartnem pri Litiji.  

Prijavnina za posameznike znaša tri evre in vključuje tudi novo knjigo »Levstikova pot je Srce Slovenije« z zemljevidom poti in novo spominsko kapo. Prijave so obvezne.  

Na voljo dve trasi - cilj je skupen

Pohodnike bo pot vodila skozi Jelšo do prve kontrolne točke na Libergi in naprej do Preske, kjer se pot razcepi na severno in južno. Severna pelje prek Grmad, skozi Gobnik do Moravč (kontrolna točka) in cilja. Južna, ki je nekoliko krajša in slikovitejša, pa prek Ježnega vrha, Primskovega (kontrolna točka na Kopačiji) in romarskega Zaplaza do cilja na Čatežu.  

Zaključna prireditev, poimenovana Razhodnja, bo ob 13. uri na vaškem trgu na Čatežu v organizaciji Turističnega društva Čatež. Cilj prireditve bo odprt do 17. ure.  S Čateža bodo po 11. uri organizirani avtobusni prevozi do železniške postaje v Litiji in naprej na Veliko Loko. Popoldne ob 16. uri odpelje iz Velike Loke tudi posebni vlak v Ljubljano. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani Levstikove poti.

Na cilju tudi hostese v ''policijskih uniformah'' in alkotesti

S strani Evropske unije podprt projekt »Zavestno ravnanje z alkoholom« je preventivna iniciativa in se trenutno izvaja v desetih evropskih državah. So prvi in edini, ki gostom ne pridigajo, naj ne pijejo, ampak voznike poučijo o alkoholni meji in tudi v praksi s pomočjo alkotesta to preizkusijo. Osnovni namen organizacije je ozaveščanje z zabavo, največja prednost pa ta, da pridejo tja, kjer še ni prepozno, so zapisali organizatorji.

Veliko vinjenih gostov namreč še vedno premišljuje, ali so še v meji dopustnega in ali še lahko peljejo domov. In najpogostejša napaka je v prepričanju, da je temu tako. Večina se žal na policijo zaradi strahu ne upa obrniti. In tu nastopijo prostovoljci iz omenjenega projekta.

Z mladimi in prijaznimi hostesami bodo pripravljeni na vaša vprašanja in testiranja. Za vsak alkotest bodo tudi na cilju letošnje Levstikove poti izdali diplomo, na hrbtni strani pa bo opis kazni, če bi kdo vendarle sedel za volan. Prišli bodo v stilskih policijskih uniformah. Meritve bodo opravljali z originalnimi policijskimi alkotesti, umerjenimi pri Uradu za kontrolo meril.

Sicer pa organizatorji vsem pohodnikom, ki se bodo udeležili Levstikovega popotovanja tudi iz bolj oddaljenih krajev, svetujejo, da se v Litijo in potem domov pripeljejo raje z vlakom.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava