dolenjska

Odprto pismo županu občine Trebnje

23.11.2009

Darko Pekolj na protestu regijske civilne iniciative junija letos pred vladno palačo.(Foto: arhiv DL, J. A.)

Darko Pekolj na protestu regijske civilne iniciative junija letos pred vladno palačo.(Foto: arhiv DL, J. A.)

Račje selo, Trebnje - Darko Pekolj, podpredsednik krajevne skupnosti Račje selo in regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike, je trebanjskemu županu Alojziju Kastelicu poslal odprto pismo, v katerem mu zastavlja vprašanja, povezana z romskim naseljem Hudeje, ki naj bi ga legalizirali:

"Dobro poznam problematiko tega nelegalnega naselja, dobro pa poznam tudi težave, s katerimi se soočajo drugje, saj sem podpredsednik regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike. Kot domačinu mi ni vseeno, kaj se dogaja z našo lepo dolino. Do te se občina Trebnje mačehovsko obnaša, saj naj bi tu bila proizvodnja, ki je drugje nezaželena, dobili bomo odlagališče smeti, povrh tega pa še legalizacijo romskega naselja brez vsakega programa, ki bi prinesel trajne rezultate v smeri izboljšanja sobivanja, za katerega si v naši iniciativi prizadevamo.

Pa kaj ko imamo na drugi strani sogovornike brez idej, ki Romom vseskozi omogočajo privilegije brez obveznosti, mi kot sosedje pa občutimo rezultate. Župan bo drugo leto zaključil mandat, mi pa bomo še vedno imeli za sosede Rome, ter cel kup vprašanj in bojazni za bodočnost. Ker bi župan očitno rad legaliziral to naselje še pred zaključkom svojega mandata, mu zastavljam nekaj vprašanj:

1.Kako bo poskrbel, da ne bo v prihodnosti cela dolina romski rezervat, z enim legaliziranim delom in drugim, kjer bodo črne gradnje, kot se je to zgodilo v Žabjaku v Novemu mestu?

2.Kako bo poskrbel za zaščito okoliških gozdov, njiv, da ne bodo Romi izkoriščali tuje lastnine?

3.Glede na to, da naj bi občina poskrbela za prodajo zemljišč Romom, kako namerava poskrbeti, da bodo zemljišča resnično plačana? Ali pa se bo zgodila ista zgodba kot s komunalnimi storitvami, za katere Romi v tem naselju dolgujejo, pa jim bo očitno treba poravnati zgolj tretjino dolga?

4.Kakšno garancijo bo dal krajanom, da bo izrečeno resnično držalo?

Pričakujem, da ima župan vizijo in se je zaradi tega lotil urejanja tega naselja ter bo znal odgovoriti na zastavljena vprašanja. V nasprotnem primeru je bolje, da ta projekt spravi na polico, kjer bo počakal celovitejšo rešitev."

Poklicali smo župana Kastelica, da bi odgovoril na zastavljena vprašanja. Povedal je, da še ni prebral pisma, in ker je trenutno na sestanku v Novem mestu, ni mogel podati konkretnih odgovorov.

‹ nazaj

Komentarji (9)

23.11.2009Ocenikosa 
Še molanu bi bilo potrebno kako pismo, troši denar od nas,da se tu gori kesi!
24.11.2009Oceniračjeselec 
Bravo Darko, tudi ostali se strinjamo s tem. Ti delomrzneži zahtevajo samo pravice,dolžnosti do države pa ne poznajo. Država jih zasipava z denarjem, namesto da bi jim poiskala delo,da bi si sami zaslužili denar za položnice.Trebanjskim svetnikom in županu se fučka za okoliške prebivalce.
24.11.2009Ocenitrebanjski svetnik 
Račjeselec veš kaj v trebanjskem občinskem svetu se fučka le 13 članski rdeči kaoliciji.Še posebej pa se za cigane poteguje ŠPELA iz DROTA.Demokracija in enakost na psu.Volilna enakost povožena.SRAMOTA
24.11.2009Ocenikrajan 
Fučka se vsem, ki ne živijo poleg ciganov.Kakšen odgovor pa je dal Kastelic? Sramota. Taki brez vsake vizije zajebejo zadevo, saj jih potem itak ni, krajani pa se naj zajebavajo dalje. Težki miljoni bodo šli za reševanje romske problematike, oni pa se bodo vozili z dobrimi avtomobili. Saj je praksa, da se jim dolgovi odpišejo. Koliko delovnih mest bi lahko bilo z sredstvi namenjenimi za reševanje romske problematike odprto?Zagotovimo jim delo, pa naj si zaslužijo to, kar jim sicer vlada namerava dati. Darko bravooooo
25.11.2009Oceniobčan 
Romov (po njihovo), ciganov (v slovenskem jeziku) ne bo zrihtal nihče več, ne Darko, ne občina, nihče!! Imajo dvojno volilno pravico, delat jim ni treba, dobijo vsemogoče socialne podpore za nič dela, po naselju imajo vse razmetano, polno smeti, lansko leto so od tam odpeljali 30 tovornjakov nevarnih smeti. Po Hudejah hodijo 100 kilski 20 do 30 let stari fantje in punce, kadijo, gledajo v luft in se dolgočasijo. Država pa jim streže z našim denarjem! Kam smo prišli! Trebanjski svetnik, prav imaš. Romski svetnik je v 13 članski ta rdeči koaliciji, zato mu izglasujejo vse, kar se sprdne...
25.11.2009Ocenitone 
Kolegi, je pa toliko romov toliko zelo poslušnih glasov na volitvah, he, he. Pa bomo videli, kdo bo zmagovalec v tej "vojni"?
25.11.2009Ocenijanez  
Romi so res potrebni evropskih sredstev,saj prirejajo velike fešte in rabijo denar za odojke s katirimi se mastijo tudi nekatiri trebanjski pomembneži.
26.11.2009Ocenifelix 
Dokler bodo država in občina podpirala tiste ****ki nič ne delajo bo nastal še marsikateri problem.
27.11.2009Ocenikarl 
Vse je gnilo država ,občina in Evropa saj podpira samo lenuhe in delomrzneže.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava