dolenjska

Na izredni seji danes o OPN-ju

24.11.2009 | 02:00 | B. B.

Novo mesto in z njim cela občina dobiva nov temeljni prostorski akt. (Vir fotografije: spletna stran Zavoda za turizem Novo mesto)

Novo mesto in z njim cela občina dobiva nov temeljni prostorski akt. (Vir fotografije: spletna stran Zavoda za turizem Novo mesto)

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki bodo danes na izredni seji v drugi obravnavi odločali o usodi občinskega prostorskega načrta (OPN). Minister za okolje Karel Erjavec je namreč 18. novembra potrdil novomeški predlog in predlagal sprejem OPN-ja. Če ga bodo potrdili še svetniki, bodo s tem izpolnjeni vsi pogoji, da bi dokument zaživel že letos, je v obrazložitvi za sklic izredne seje zapisal župan Alojzij Muhič.

OPN bo po sprejetju predstavljal temeljni pravni akt prostorskega razvoja občine v prihodnjem desetletju ali celo dlje, saj predvideva za skoraj 1000 hektarjev novih zazidljivih zemljišč v Novem mestu in okoliških krajih.

V strateška izhodišča OPN-ja si je mestna občina zadala skrb za policentričen razvoj občine in v njej Novega mesta kot poselitvenega, gospodarskega in znanstvenega središča regijskega in nacionalnega pomena. Za središča širšega občinskega pomena OPN šteje Otočec, medtem ko Velike Brusnice, Gabrje, Dolž, Stopiče, Podgrad, Birčno vas, Uršna sela in Prečno obravnava kot središča ožjega lokalnega pomena.

Žabjak – saniranje in nova raba

Ostalim naseljem OPN ne namenja pomembnejše vloge, glede romskih naselij pa se je občina opredelila za njihovo ohranjanje na obstoječih lokacijah, izjema so naselja v Drgančevju, na Otočcu in tudi v Žabjaku, za katere je predvideno, da se "sanirajo in namenijo novi rabi."

"Sanacijo" Žabjaka namerava občina nadomestiti s skoraj 100 odst. širitvijo naselja Brezje, medtem ko območje na drugi strani Mirnopeške ceste OPN opredeljuje kot Gospodarsko cono Zahod (ta se skozi gozd nadaljuje vse do tovarne Adrie Mobil) in za območje za potrebe obrambe, ki ga bo natančneje opredelil državni prostorski načrt za vojašnico Bršljin.

Nove poslovne cone ob avtocesti

Med drugimi pomembnejšimi novostmi, ki jih za to območje predvideva OPN, lahko omenimo možnost gradnje motela pri avtocestnem priključku Zahod, pa rezervacijo prostora za novo osnovno šolo na območju Bučne vasi, pa tudi kamionski terminal za vsaj 350 tovornih vozil, ki naj bi zrasel v bližini avtocestne baze.

OPN med drugim opredeljuje tudi območje Arheološkega parka Marof, na katerega se bo od križišča pri vhodu v tovarniški kompleks Krke na severni obvoznici prek Kosove doline navezovala nova Poslovna cona Ločna. Na tem koncu, natančneje v bližini nastajajoče poslovne cone v Mačkovcu, pa OPN poleg širitve te cone (Mačkovec 2) predvideva še umestitev Oskrbno storitvene cone Brezovica.

Na jugu stanovanjska gradna

Kot nove možnostmi stanovanjske pozidave v Novem mestu OPN opredeljuje območje med Avšičevo ulico in Ulico Ivana Roba ob Belokranjski cesti nasproti Revoza, v Žabjo vas pa umešča Rekreacijski park Osredek. Za stanovanjsko gradnjo OPN med drugim namenja še večje nove površine v Regrči vasi in na Regrških Košenicah, pa na Šipčevem hribu, Brodu, v Mrzli dolini in pri Sv. Roku.

Od ostalih večjih krajev v občini se OPN podrobneje posveča le še Otočcu, Brusnicam, Gabrju, Stopičam in Birčni vasi, kjer, ponekod v večjem drugje pa manjšem obsegu, predvideva dodatne površine za stanovanjsko pozidavo, v vsakem od omenjenih središč pa je predvidena tudi možnost vzpostavitve gospodarske cone za lokalne potrebe.

‹ nazaj

Komentarji (5)

24.11.2009OceniPeter F. 
Končno. Upam da bo sedaj dovolj izbire za parcele namenjene individualni gradnji, ter da bodo posledično nižje cene.
24.11.2009OceniGraditelji 
Že sedaj jih je bilo dovolj, le da nisi mogel graditi ravno, kjer se ti je zdelo. Glede na to, koliko se v NM gradi, kar ni ravno veliko, jih je bilo vsaj za potrebe tega časa še preveč. Ampak kakšen pomembnejši problem bo pa tudi s tem dokumentom v resnici rešen.
24.11.2009Ocenikren 
1000 hektarjev? To ne bo nikol pozidanih.
25.11.2009Ocenijanez kramar 
1000hektarjev kaj ne? 500 je že od prej jih pozidana...
18.2.2010Ocenijezen občan 
ja moja parcela ki je po normalni logiki za idividualno gradnjo dovolj velika (600m2) pa še sedan nov opn ne dovoljuje gradnje hiše, niti 70m2. Parcela je sicer zazidljiva, vendar za gospode, ki imajo stanovanjski problem rešen za več generacij naprej jim niti ni mar za nas. Ljudje bi radi gradili hiše pa jih NE SMEMO! ZAME STE SAME BARABE!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava