dolenjska

Sejo zapustili že po tretji točki dnevnega reda

3.12.2009 | 08:50 | J. A.

Včeraj je bilo v trebanjski sejni dvorani spet vroče.(Foto: arhiv DL, J. A.)

Včeraj je bilo v trebanjski sejni dvorani spet vroče.(Foto: arhiv DL, J. A.)

Trebnje - Sinočnja seja trebanjskega občinskega sveta se je končala po tretji točki dnevnega reda, ko je 13 podpisnikov sporazuma o uresničevanju razvojnega načrta občine Trebnje za mandatno obdobje do 2010 zapustilo sejno dvorano. V izjavi za javnost trenutno predsedujoči Marko Grandovec (SD) pojasnjuje, zakaj so to storili.

"Kot smo že večkrat ugotavljali in kot smo povedali že z neudeležbo na prvem sklicu 29. redne seje na začetku novembra, lahko ponovno ugotovimo, da župan vseskozi izkazuje, da občinskega sveta ne potrebuje, ga ne spoštuje in niti ne želi sodelovati. Menimo, da smo na prejšnji seji pokazali, da so naši predlogi konstruktivni, da navkljub ignoranci poskušamo podati dobre in uresničljive predloge, kar je priznal tudi župan. Vendar pa zgleda, da so njegove navedbe in izjave samo pesek v oči javnosti, saj na samem svetu in v ozadju deluje povsem drugače.

Na 30. seji je bila 3. točka dnevnega reda: Obravnava zaključnega računa proračuna Občine Trebnje za leto 2008 in poročila o opravljeni notranji reviziji poslovanja Občine Trebnje za leto 2008. Predstavljen je bi zaključni račun in tudi sklepi Odbora za finance, ki so razvidni iz zapisnika 14. seje odbora za finance in govorijo o tem, kakšne napake so bile delane v letu 2008. Seveda se ne želimo spuščati v to, da je zaključni račun za leto 2008 predstavljen šele v decembru 2009, ampak je bolj pomembna vsebina teh sklepov, ki opisujejo dejstva:

- nespoštovanje sklepov občinskega sveta,
- prekoračitev sredstev na postavkah in preko 100 prerazporeditev,
- slabo realizacijo proračuna: samo 60%, na investicijah pa samo 40%,
- dejstvo, da Občina ni pridobila niti evra evropskih sredstev,
- dejstvo, da je bil ustvarjen primanjkljaj večji od dveh (2) milijonov evrov,
- da zaključni račun ni bil pripravljen v skladu z zakonodajo in da župan ni želel upoštevati predlogov, ki jih je podal Nadzorni odbor.

Seveda to pomeni, da zaključni račun kot tak ne more biti sprejet in da mora nadzorni odbor z ugotovitvami seznaniti pristojne institucije.

Takšnega zaključnega računa za 2008 ne moremo ga sprejeti tisti svetniki, ki želimo, da bi se vse zadeve, posebej pa še tako pomembni dokumenti, naredili v skladu z zakonodajo in dovolj pregledno, da ga lahko razumemo vsi, saj gre v končni fazi za porabo javnih sredstev. Zato tudi ne razumemo nekaterih svetnikov, ki županu slepo verjamejo in pri tako pomembnem dokumentu nimajo celo niti enega vprašanja ali pripombe.

Župan, v nasprotju s poslovnikom, ni želel dati sklepov odbora na glasovanje, čeprav je bil predlog skozi razpravo zakonito podan. Tudi utemeljitev občinske pravnice, ki je pojasnila, da je po poslovniku dolžan dati sklep na glasovanje, mu ni zadoščala. Še več, besede ni hotel dati niti predsedniku Odbora za statut in poslovnik. S tem je še enkrat dokazal, da mu ni veliko mar za občinske predpise in ko-operativno delovanje.

Podpisniki sporazuma smo sejo zapustili, saj nam je bila kratena pravica, ki jo imamo po poslovniku. Ne moremo pa prisostvovati nezakoniti seji, ki jo župan vodi samovoljno in brez upoštevanja poslovnika, ki je na začetku mandata dobil 100- odstotno podporo v občinskem svetu. Torej se spet samo naša skupina svetnikov zavzema za zakonitost, nekaterim je pa vseeno, kako zadeve potekajo.

Res pa je, da je možno, da bo župan to potezo, ki jo je namerno izzval, verjetno uporabil pri opravičevanju svojih dejanj in postopkov v zvezi s projektom odlagališča odpadkov CERO Globoko, ki bi se moral tudi obravnavati na včerajšnji seji. Verjamemo, da ni želel, da ta točka sploh pride na dnevni red, saj imamo informacije, da pri tem projektu zadeve ne potekajo tako, kot bi si želeli, da župan in za to področje odgovoren podžupan nista napravila svoje domače naloge. Tudi ostale točke mu zgleda niso dovolj pomembne, da bi jih bilo potrebno obravnavati. Potem pa je potrebno najti krivca in kdo je bolj priročen kot svetniki, ki želijo transparentnost.

In tu tiči tudi vprašanje o kanalizacijskem sistemu v Velikem Gabru. To točko pa smo včeraj umaknili z dnevnega reda, kajti Odbor za okolje in prostor je na svoji seji sprejel predloge sklepov, ki nalagajo, da je potrebno pred nadaljevanjem projekta še marsikaj postoriti. Predvsem pa spet zagotoviti transparentnost. Ne moremo se namreč sprijazniti z dejstvom, da se je projekt od leta 2007 pa do danes podražil za skoraj milijon evrov in predlagana vrednost danes znaša več kot 2,3 milijona evorv. Zakaj je prišlo do povišanja, kdo je kriv za napačne projekte in predrago izvedbo, kakšen bo komunalni prispevek, kakšni bodo stroški priključkov in vzdrževanja, kdaj bo v Velikem Gabru urejena cesta, ki so jo izvajalci razdejali in kakšne so popolnoma natančne rešitve za vnaprej, so samo glavna vprašanja, na katera zahtevamo odgovore že od letošnje pomladi.

V poročilu občinske uprave piše »da v tem trenutku verjetno ni človeka, ki bi na podlagi kakršnih koli analiz lahko zatrdil, da katera od variant zdrži«. In to pomeni, da bodo uporabniki lahko plačali za priključek »ali 1.140€ ali 2.415€ ali 3.288€.« Ali je to pravi odnos do javnega denarja? Ali je to strokovnost? Ali kdo na ta način deluje v olastninjenih podjetjih? Ali se odgovorni ne zavedajo svoje odgovornosti?

Pri tem pa lahko po grobem izračunu ugotovimo, da bi izgradnja malih čistilnih naprav skupaj za vsej 210 hiš stala 735.000 evrov (3.500/kom). Pa delovanje in vzdrževanje bi bilo cenejše.

Ali naj potrdimo in razpravljamo o tem na ta način, da nam je popolnoma vseeno za ljudi, ki bodo morali seči v svoj žep? Ali naj županu in za to področje odgovornemu podžupanu damo bianco menico za zapravljanje javnega denarja? Ali naj na ta račun ustavimo druge projekte, ki bi morali biti izvedeni v naslednjem letu – npr. vrtec v Trebnjem in šolo v Dobrniču. Mogoče pa je tudi to razlog in želi župan prenesti denar v proračunu 2010 na postavko »Kanalizacijski sistem«, da mu ne bi bilo treba izvajati teh dveh projektov, za katera se vsi zavzemamo.

In tu smo pri proračunu za leto 2010 – čeprav je župan obljubil, nam še vedno ni bil predstavljen. Pa smo že v decembru. Kdo pa je kriv tukaj, če vsi vemo, kdo ga je dolžan pripraviti?!"

Župana Alojzija Kastelica nam ni uspelo priklicati, prav tako ne podžupana Jožeta Povšiča (NDK), ki je zadolžen tudi za odnose z javnostmi, tako da druge plati včerajšnje zgodbe iz sejne dvorane (še) ne moremo predstaviti.

‹ nazaj

Komentarji (21)

3.12.2009OceniTrebanc 
Domine se podirajo. Župan in podžupana, pa že pišejo novo zgodbico, ki jo bodo natvezili občanom. Izkazalo se je da niso nesposobni delavci na občini, kot ves čas trdijo vsi trije temveč so nesposobni voditelji (župan in podžupana).
3.12.2009Oceniobčan 
Spoštovani Trebanc Maček Muri! Si pa res nor, da ne vidiš, kdo bremza!!!
3.12.2009Oceniadrijana 
A se je spet pojavil tisti debeli Maček Muri? pa smo že mislili da ga je avto povozu tam na parkirišču pr Kovačiču. Prodajte ga v Mačji dol, če ga boste prodal na kile, boste velik dobil za njega!
3.12.2009Ocenifilip 
Dragi trebanjski svetniki,plačani ste zato, da kaj pametnega naredite za občino Trebnje,dokler bodo pri koritu fosilni ostanki rdečih ne bo miru....
3.12.2009Ocenianton 
Bravo filip. Občina Trebnje je preplavljena s tardečimi. Ampak bi nekako šlo, če se ne bi bivši partijci, komunajzarji, preko LDS, SD in DESUSA pretihotapili v občinski svet. Zdej tam vedrijo in oblačijo, zajebavajo in vlečejo sejnine! To je to! Sej to poznamo!
3.12.2009Oceniglavca 
Kdo je te komunajzarje sploh izvolu? Kje majo Trebanci pamet in glavo, da take trote izvoljo. Sej ni kriv župan, da jih ima tam pred nosom, sej jih ni on izbral, Trebanci so jih ivolil. Se pravi, da ne znajo ločit med delavnim človekom in lenim komunajzarjem. Baje je v občinskem svetu v Trebnjem 5 magistrov, samih komunajzarjev, eden je tisti Žnidaršič iz Desusa, ko se ga je Korl komaj znebu. Mi zna kdo povedat, če je to res, da je v Trebnjem 5 magistrov komunajzarjev tam notr? Če je to res, pol slika vse pove, ni treba nič vež razlagat!
3.12.2009OceniTREBANJEC 
Srčno upam, da vse to spremljajo volilci in upam, da ti ki danes mislijo, da si s tem ko pobirajo samo sejnino in vse ostalo starnajo, zavrnejo in se imajo samo oni za pametne ( če pa so magistri) ne bodo več videli občinskega sveta. Ne predstavljam se takih ljudi v naslednjem mandatu v občinskem svetu ali na kakšni drugi funkciji, ko pa od njih slišiš le negativo in pluvanje po občini Trebnje. Če ste tako prepričani v nepravilnosti, bi v časopisih bilo že objaljen papir sodišča in ne vem kakšne inštitucije še, da župan krši vse zakone- poslušamo pa samo vaše blebetanje kaj on vse krši. Vem da je želja po oblasti-toda na tak način si kopljete jamo in pred naslednjimi volitvami boste za to odgovarjali volilcem, kateri pa ne bomo pozabili kaj vsega negativnega ste stresali. Glede Žnidaršiča-v DESUS-u samo na papirju, da si lahko priskrbi piskrček zase in če ga vprašam kaj je z njegovimi obljubami pred volitvami o večjih penzijah in večjih plačah delavcev, katere ni uspel uveljaviti v Janševi vladi. niti enkrat ga nisem slišal da v+bi potegnil z zahtevami delavcev, sindikatov in upokojencev. Seveda izgovor je recesija- meni pa nič ne manjka. Škoda pa je da je z levimi potegnila tudi SLS in s tem zgubila še tisto malo volilcev, kateri so ji ostali. Svetniki začnite že enkrat delati za kar dobite sejnine in dost je že poslušanja negative in zlivanja gnojnice na vse kar vam ne diši
3.12.2009OceniUrbana 
Tile trebanjski rdečkarji so pa res hecni. Sem že prebrala v enem drugem cajtngi. Dve ure so zajebavali vse po spisku, vsak je potegnu 200 € sejnine, (21 svetnikov x 200 € = 4.200 € davčnih penezov). Pol gredo v gostilno čez cesto pit in žret. Eden od njih, po rodu martinček, je že večkrat hodu po Trebnjem poscan in posran od pijanosti, dva sta ga pa šlepala domu.
3.12.2009Ocenioseba 
Tudi v prejšnjem mandatu zaključni računi niso bili vsi sprejeti,pa kaj!Me zanima Grandovec kako boš ti deloval kot župan,saj menda boš kandidiral,Upam da ne boš izvoljen saj ste ti in tebi podobni "svetniki" samo cokla razvoja občine Trebnje.Toliko,kot je narejenega v tem mandatu, pa ne po zaslugi "Razvojne koalicije",kot se radi imenujete ,ni bilo narejenega prej v dveh mandatih.Kar naprej samo otožujete in kazensko ovajate župana,pa dokažite že enkrat,da dela kaj narobe.Samo meglo delate in slabo reklamo sebi.Upam da bodo volilci spregledali in vas zbrisali s političnega prostora in to kmalu!
3.12.2009Ocenikragelj  
HUDIČ JE ČE MAŠ COKLO POD NOGAM. NIKAMOR NE GRE. TEGA SE PARTIJA ZAVEDA. LETA 1990 JIH JE HUDIČ VZEL, PA SMO MISLILI, DA JIH NE BO VEČ, FIGO, ZDAJ SO ŠE HUJŠI, VSEPOVSOD, NAGAJAJO IN SEKAJO KO 100 MATER. TUD HUDIČ NAGAJA IN SEKA, A NE?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava