novice

Costella in Dana zavračata navedbe o oporečnosti vode

14.1.2010 | 08:00 | M.M./ STA

Foto: M. M.

Foto: M. M.

Po opozorilu Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper na neustrezno kakovost vode iz vodomatov (v 20 vzorcih z območja Obale in Ljubljane je bilo trikrat preveč mikroogranizmov) so se odzvali nekateri polnilci, med drugim tudi mirnska Dana in farska Costella, ki vsem navedbam ostro nasprotujejo. Med drugim v skupni izjavi sporočajo, da so pooblaščeni ZZV za analizo njihovih voda le v Celju, Mariboru in Novem mestu, dosedanje analize pa niso pokazale nepravilnosti. A hkrati dodajajo, da morajo biti vodomati vzdrževani redno.

ZZV Koper: Če bi taka voda tekla iz pipe, tega ne bi dovolili

"Pitja te vode ne priporočamo, uporabnikom pa svetujemo, naj se pozanimajo, kako se z aparati za vodo ravna in kdaj so bili nazadnje očiščeni," je opozoril vodja oddelka za simultano mikrobiologijo na ZZV Koper Gorazd Pretnar. Vsebnost mikroorgranizmov je namreč v vseh odvzetih vzorcih vode presegla 300 mikroorganizmov na mililiter vode, po njegovih besedah pa bi o številu mikroorganimov lahko govorili v tisočih (dovoljenih pa je 100). V ZZV Koper menijo, da je vzrok najverjetneje neustrezno vzdrževanje aparatov. V cevi vodomata lahko sicer neoporečna voda iz zaprte plastenke prinese mikroorganizme v dovoljenih koncentracijah, ti začnejo sproščati toksine in v času dobrega tedna kolonizirajo aparat.

"Navado imajo, da se s sten aparata sproščajo in tako končajo v kozarcih uporabnikov," je rekel Pretnar in dodal, da lahko v vodi iz vodomatov, za katere se ne skrbi ustrezno, pričakujemo patogene organizme, med drugim legionelo in stafilokoke, toksine in glivice.

Če ni nadzora, naj vodomate ukinejo

Lastnik avtomatov za vode bi moral po mnenju ZZV Koper za kakovost vode, ki je v evropski zakonodaji opredeljena kot živilo, skrbeti z izvajanjem ustreznih mehanizmov notranje kontrole oziroma HACCP sistema. Krivdo za oporečno vodo v vodomatih pa gre med drugim pripisati pomanjkljivemu nadzoru zdravstvene inšpekcije, zato bodo ministrstvu za zdravje predlagali razrešitev glavne zdravstvene inšpektorice Dunje Sever.

Od državnih sistemov, odgovornih za nadziranje kakovosti vode, bi bilo po prepričanju ZZV Koper pričakovati, da bodo zagotovili ustrezno kakovost vode iz umetnih izvirov, v nasprotnem primeru pa naj vodomate ukinejo. Za stanje v vodomatih je po njihovem kriva tudi nedorečena zakonodaja, ki sicer določa kakovost vode v plastenki, ne pa tudi v aparatu samem. "Če bi taka voda tekla iz pipe, tega ne bi dovolili,« so še dejali v Kopru.

Costella in Dana zavračata navedbe o oporečnosti vode

Polnilci: Vrednotenje rezultatov analiz je bilo napačno

Vse njihove navedbe so polnilci tovrstne vode zavrnili, saj opravljena analiza v vodi ni odkrila patogenih (zdravju škodljvih) mikroorganizmov. V tem primeru gre po njihovih trditvah za razvoj naravne mikroflore, kar je značilnost naravnih, kemijsko neobdelanih vod: "Iz izjav predstavnikov ZZV Koper lahko razumemo, da je bila analiza odvzetih vzorcev opravljena po pravilniku, ki velja za pitne vode, torej vode iz vodovodov. Slovenski polnilci embaliranih vod Costella, Dana, Pivovarna Union in Radenska pa v balone polnijo naravno mineralno ali izvirsko vodo, za katero veljajo bistveno strožji standardi. To pomeni, da je bilo vrednotenje rezultatov analiz, ki jih je predstavil dr. Pretnar, napačno. Pitne vode so namreč običajno kemijsko obdelane s klorom in drugimi metodami, s čimer uničijo patogene mikroorganizme, zaradi česar lahko posledično vsebujejo manj mikroorganizmov, medtem ko so naravne mineralne in izvirske vode polnjene brez kakršnekoli obdelave," so zapisali v skupni izjavi.

Analizo voda in skladnost s pravilnikom o mineralnih in izvirskih vodah za družbe Costella, Dana, Pivovarna Union, Pivovarna Laško in Radenska v Sloveniji opravljata ZZV Novo mesto in Maribor, ki sta poleg ZZV Celje edina pooblaščena za izvedbo rednih in strokovnih analiz voda. Doslej analize še nikoli niso pokazale, da bi bili vzorci na kakršenkoli način neskladni s pravilniki o mineralnih in izvirskih vodah. Zato polnilci ostro nasprotujejo pavšalnim in nestrokovnim trditvam ZZV Koper, z analizo pa tudi niso bili uradno seznanjeni.

Vodomati morajo biti očiščeni štirikrat letno

Ob tem še dodajajo, da vsi polnilci zagotavljajo tudi redno servisiranje vodomatov skladno s predpisi, preverjeni in očiščeni morajo biti štirikrat letno, ob tem pa uporabniki prejmejo tudi navodila za sprotno vzdrževanja vodomata. Tako kot javne vodovode je namreč potrebno redno vzdrževati tudi vodomate in če uporabniki vodomat vzdržujejo slabo ali pa ga sploh ne, lahko prihaja do težav. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da je voda v vodomatih oporečna in nekakovostna, kakor skušajo populistično prikazati posamezne analize, so še zapisali v skupnem odzivu.

Polnilci embaliranih vod upoštevajo vse predpise in kakovostne standarde, kar potrjujejo tako pridobljeni ISO standardi kot standard HACCP, ki zagotavlja proizvodnjo varnih in zdravstveno ustreznih živil. Zaradi nastajanja poslovne škode bodo razmislili tudi o pravnih ukrepih.

‹ nazaj

Komentarji (1)

16.1.2010Ocenitrebanc 
Kaj polnilci ne znajo brati, voda v balonih je OK, kar priteče iz pipe vodomata, pa je brozga. Saj ljubljanski vodovod pošilja OK vodo v onkološki inštitut, v stavbi v ceveh pa je legionela. Torej je problematično vzdrževanje cevi v vodomatih. In ne me farbat, da čiščenje 4x letno zadošča. Tudi ZZV Celje in ZZV Novo mesto ne kontrolirata vzorcev na pipi vodomata, ampak v polnilnici, 100 in več km daleč. Naj tožijo, bo brca v prazno .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava