iz sodišča

Po smrti župnika Karla Jošta zdaj sojenje cerkvi

26.1.2010 | 09:00 | M.M.

Sojenje zoper Karla Jošta se je oktobra 2006 začelo na Okrožnem sodišču v Krškem. (Foto: arhiv Lokalno.si)

Sojenje zoper Karla Jošta se je oktobra 2006 začelo na Okrožnem sodišču v Krškem. (Foto: arhiv Lokalno.si)

Maribor, Artiče - Na mariborskem okrožnem sodišču je za četrtek razpisan začetek sojenja proti rimskokatoliški cerkvi v prvi odškodninski tožbi pri nas zaradi pedofilije. Gre za primer pokojnega artiškega župnika Karla Jošta. Zaradi spolnega zlorabljanja, ki naj bi se vleklo kar pet let, zahteva domnevna žrtev artiškega župnika 140.000 evrov odškodnine, danes poroča Dnevnik.

Jošt pred tremi leti umrl v hišnem priporu

Naj spomnimo, da je 7. januarja 2007 v duhovniškem domu v Mariboru umrl takrat 64-letni župnik Karl Jošt, ki se je nahajal v hišnem priporu, saj je bil obtožen 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let. Župnik naj bi jih zlorabljal v domačih župnijah - v Artičah in Sromljah, kjer je služboval 33 let. Zlorabljal naj bi jih pri verouku in celo pri spovedi, eno od žrtev pa naj bi celo posilil. O tem, da župnik Jošt zlorablja mlade deklice, se je govorilo že nekaj časa, javno pa je o zlorabah spregovorila takrat 24-letna V. Š., ki je v odprtem pismu pojasnila nečedna dejanja artiškega župnika, a je dejanje že zastaralo. O spolnih zlorabah pa so ponovno spregovorili otroci ob tednu otroka.

Sojenje Karlu Joštu je potekalo za zaprtimi vrati. Župnik je dejanja zanikal, z njegovo smrtjo pa se je kazenski postopek ustavil. Zaradi mučnih postopkov na sodišču se zlorabljena dekleta po naših podatkih niso odločila za odškodninske tožbe, razen ene, ki jo brezplačno zastopa odvetniška družba Čeferin. Ta je v izvensodni poravnavi od cerkve sprva zahtevala 70.000 evrov, a so zahtevano odškodnino po dodatnih izvedeniških mnenjih podvojili, cerkev pa je zahtevek zavrnila.

Odvetnik Rok Čeferin je ob vložitvi tožbe dejal, da je prepričan v uspeh. Zakon namreč določa, da če nekdo drugemu povzroči škodo pri opravljanju svojega dela za tretjo osebo, odškodninsko odgovarjata ne samo neposredni povzročitelj škode, temveč tudi oseba, za katero je povzročitelj delal. V konkretnem primeru to pomeni, da za škodo odgovarja škofija oz. župnija, v kateri je župnik delal.

Po smrti župnika Karla Jošta zdaj sojenje cerkvi

RKC zahtevo po odškodnini zavrača

Zadeva se bo torej na mariborskem sodišču znašla po dveh letih in pol. Po poročanju Dnevnika, je Čeferin v tožbi zapisal, da je Jošt deklico posilil leta 1990 v prostorih župnijskega urada v Artičah, ko je prišla k prvemu obhajilu in je bila stara samo sedem let in pol. S pretvezo, da ji bo dal sladkarije, jo je zvabil v svoj kabinet, kjer je nemočni deklici storil silo, nato pa ji še zabičal, da ne sme dogodka omeniti nikomur, ker bi s tem storila velik greh. Tako posilstva ni upala omeniti niti staršem. Karl Jošt niti pozneje ni nehal s spolnim nadlegovanjem in dekličino trpljenje se je končalo šele pet let pozneje, ko je zbrala dovolj moči, da se je uprla župnikovemu zavrženemu početju. Zaradi tega ima dekle še danes travme in resne zdravstvene težave, med drugim je trpela za depresijo, imela je tudi bulimijo.

Čeferin je tožbo naslovil na cerkvene oblasti, in sicer na škofijo Celje, nadškofijo Maribor in župnijo Artiče, saj ocenjuje, da je delodajalec po zakonu objektivno odgovoren za ravnanje svojih delavcev.

Odvetnik Danijel Starman, ki zastopa tožene stranke, je vse očitke zavrnil in v odgovoru na tožbo med drugim zapisal, da pokojnemu duhovniku krivda ni bila dokazana, kar je pogoj za odškodninsko odgovornost. Ocenil je tudi, da Karl Jošt domnevnih kaznivih dejanj ni storil "v funkciji delavca duhovnika", zato se mu zdi povsem nedopustna domneva tožnika, da je bilo župnikovo ravnanje "storjeno pri delu ali v zvezi z delom".

Hkrati z začetkom sojenja je sicer sodišče za četrtek razpisalo tudi poravnalni narok, a je po poročanju omenjenega časnika težko verjeti, da se bodo stranke v tej pravdi poravnale, saj so njihovi pogledi na vso zadevo že od začetka povsem različni.

‹ nazaj

Komentarji (13)

28.1.2010OceniPeter 
Hahahaha kadar seksajo pa niso duhovniki a ne g. Starman?
31.1.2010OceniJože 
Župnik se vsega tega rešil.Sedaj bi bilo treba prijeti njegove (cekvene)sodelavce,ker so za to vsi vedeli pa so bili tiho.Cerkveni svet je to vedel za vse.Vprašanje ,če še ni kdo od njih v to vpleten.
31.1.2010Ocenifenix 
Če se lahko toži delodajalca, ali se lahko po tej razlagi toži tudi ZB NOV za mučenje otrok - prikazano v dokumentarcu Otroci iz Petrička?
31.1.2010OceniJOŽE 
Dragi Fenix kaj morda ne vidiš kaj delajo župniki,saj so slabši kot oni.Koliko pa ne pride v javnost?
31.1.2010OceniDabo 
Pa član SD,pa Zares-a,pa SDS,pa Jelinčičev-pa naj plačajo-saj posameznik ne bo po novem odgovarjal.Za psa -vem-odgovarja lastnik.Pedofila,posiljevalca se pa naj vbi zaprlo.Mislim.Ad Acta.
1.2.2010Ocenifenix 
Jože - želim le povedati, da bi morali biti pred zakonom vsi enaki. Praviš slabši kot oni - spolna zloraba otoka je kaznivo dejanje, mučenje z umiranjem otrok pa je zločin (Otroci iz Petrička).
1.2.2010Oceniposavc 
Kriv za zločin je tisti ,ki ga stori pa tudi tisti,ki ve za njegai ga na tak ali drugačen način ne prepreči,da se ne nadaljuje(s tem mislim na Cerkev pa tudi na domačine).Ne razumem,kako lahko odgovoren starš pošilja svoje otroke k župniku,ko pa je bilo, kaj dela ,javna skrivnost(nisem iz tistih krajev,mi pa je to povedala sodelavka,ki je tam doma).Sama Cerkev pa bi se morala zavedati,da bi imela večji ugled,če bi take stvari zatrla v kali,ne pa da jih pometa pod preprogo,ker zaradi nekaj izrodkov v njihovih vrstah pade senca tudi na župnike,ki opravljajo svoje delo po najboljših močeh.
1.2.2010OceniFranc 
Jaz sem pa tu domačin in podpiram Jožeta in (Posavca)ker je res tako.Sedaj bi bilo malo vprašati bivše Joštove sodelavce.Mislim,da bi sedaj po 3.letih mogoče le spregovorili,pa povedali še kaj več.Saj se da preverit kateri so bili takrat ob njemu.Če imajo čisto vest z besedo na dan.
1.2.2010Ocenirambo 
Jože, Posavc in Franc čisto prav imate,ko rečete,da je treba izprašat tudi cerkveni svet.In to cerkveni svet za nekaj let nazaj.Vsi so vedeli,kaj se dogaja,pa so bili tiho.Vsako nedeljo so pa k maši hodili.Upam,da bo kdo od tožilcev in odvetnikov to prebral in ustrezno ukrepal.
1.2.2010Ocenirambo 
Jože, Posavc in Franc čisto prav imate,ko rečete,da je treba izprašat tudi cerkveni svet.In to cerkveni svet za nekaj let nazaj.Vsi so vedeli,kaj se dogaja,pa so bili tiho.Vsako nedeljo so pa k maši hodili.Upam,da bo kdo od tožilcev in odvetnikov to prebral in ustrezno ukrepal.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava