dolenjska

V Forumu romskih svetnikov razmišljajo o postopku razpustitve občinskega sveta v Grosupljem

25.2.2010 | 13:05 | STA

Darko Rudaš (foto: A. K./ arhiv DL)

Darko Rudaš (foto: A. K./ arhiv DL)

Ljubljana - V Forumu romskih svetnikov Slovenije so bili pripravljeni na nepotrditev manadata romskemu svetniku v Grosupljem Elku Hudorovcu, zato razmišljajo o postopku razpustitve občinskega sveta, je dejal predsednik foruma Darko Rudaš. Kot poudarja, izgovorov za nepotrditev svetnika ni, saj občina od leta 1995 dobiva sredstva za reševanje romskih težav.

"Gre za veliko odsotnost zdravega človeškega razuma," je Rudaš dejal za STA potem, ko občinski svetniki v sredo niso potrdili mandata romskemu predstavniku. Volitve je sicer izvedla Državna volilna komisija.

Kljub temu, da je ustavno sodišče jasno nakazalo pravne in moralne dolžnosti občine, v občinskem svetu še vedno ignorirajo pravno državo, poudarja Rudaš. To, da je število Romov majhno ali pa da jih sploh ni v grosupeljski občini, po njegovem mnenju ne more biti izgovor, "kajti iz dokumentacije je razvidno, da je občina od leta 1995 do danes uspešno pridobivala finančna sredstva za urejevanje romskih naselij v občini". Pri teh razpisih pa so, kot pojasnjuje, osnovni pogoj na tem območju tradicionalno živeči Romi.

Grosuplje iz zraka

Grosuplje iz zraka

"Ker pa so naselja v občini v zelo slabem stanju, se nam postavlja vprašanje, ali so bila sredstva namensko usmerjena. Romi bi lahko sedaj tudi rekli, da v tem primeru občina živi na račun Romov," pravi Rudaš.

Razlog, da se Romi ob popisu leta 2002 niso opredelili za Rome, pa je lahko po njegovem mnenju tudi v tem, da se morda bojijo "jasno in glasno" opredeljevati za Rome. "Nekateri beli cigani v občini Grosuplje imajo še bolj črno dušo, kot jo nekateri pripisujejo nam Romom," je dejal Rudaš.

Ob tem si želi, da bi se na grosupeljski občini vsaj posvetovali z drugimi občinami, ki že imajo romskega predstavnika v občinskem svetu. Kjer deluje ta institut, "se zadeve veliko hitreje rešujejo in je položaj Romov veliko boljši", je prepričan. Romski svetnik lahko po njegovem mnenju prispeva k izboljšavi položaja celotne lokalne skupnosti, kajti če se izboljšuje položaj romske skupnosti v občini, se izboljšuje tudi kvaliteta življenja neromskega prebivalstva v isti občini.

Kot je napovedal Rudaš, bodo v ponedeljek sprožili upravni spor, še vedno pa zelo resno razmišljajo, da bi hkrati sprožili tudi postopek razpustitve občinskega sveta. Po njegovih navedbah bo sodišče ta primer obravnavalo prednostno, celo v 24 urah. "Romi smo zelo strpen narod, saj tudi za najmanjšo pravico čakamo tudi do sto let, in tako bomo počakali še kakšen mesec. Ampak romski občinski svetnik zagotovo bo v občini Grosuplje," pravi Rudaš.

Kot so za STA pojasnili v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, neuresničitev zakona, ki je občino že pred lokalnimi volitvami leta 2002 določil kot eno od 20 občin, ki so dolžne Romom zagotoviti predstavnika v občinskem svetu, ni v skladu z načeli pravne države.

Razpustitev občinskega sveta pa je po njihovih navedbah dopustna le v primeru, če DZ ugotovi, da so bili uporabljeni vsi milejši ukrepi za dosego javne koristi. Razpustitvi bi sledile nove volitve občinskega sveta, pri čemer pa ne bi bilo nobenega zagotovila, da bi novi občinski svet v zvezi s predstavništvom Romov ravnal zakonito, dodajajo.

‹ nazaj

Komentarji (12)

25.2.2010OceniMatija 
Kaj ko bi kar vlado razpustili? Glede na to, da na najmanjšo pravico čakajo tudi 100 let, me zanimajo še njihove dolžnosti? In katere izpolnjujejo v celoti?
25.2.2010Ocenimihahh 
tako, razpustiti JJ kraljestvo!
25.2.2010Ocenicigo 
Če občina Grosuplje pridobiva sredstva za reševanje stanovanjskega problema romov v občini je vprašanje ali se ta denar vlaga v stanovanja, ki so popolnoma se pravi zemljiško knjižno v lasti romov. Če pa ne se naj razišče, ali je pridobivanje pomoči za reševanje stanovanjskega problema za vse enako. Prosim za odgovor ljudi, ki so za to pristojni tako v državi kot v občini. Lp Cigo
26.2.2010Ocenimišo kovač rom(ja kat pjevam suze teu) 
poljubi zemlju pokojoj hodaš....cigo za 100 godina nečemo da živimo ja i ti i nuben....slušaj ti češ prvi da umreš....bog da te kaznuje i grobovi da ti nikat ne oprostijo
26.2.2010OceniHRVATSKA 
MI HARVATI I ROMI SMO ZAKONN........HRVATSKA,...
26.2.2010Ocenislovenc 
romi niso le vsi napačni ali naši slovenci delajo tudi napake.ker oni tudi kradejo ne samo rome optožovat saj smo ljudje
26.2.2010Ocenicigo 
Tudi to je vprašanje ali so za krajo bolj kaznovani beli ali črni romi.
26.2.2010OceniMr Radikal 
Res lepo, da ste zbrisal moj post. In to naj bi bila odprta diskusija. Že tukaj se vidi kaj se dogaja v naši državi. Moj post ste zbrisali a grožnjo ROMA ste pustili.. Res lepo.. Vse ROME nagnati iz NE njihove zemlje in si nej prislužijo pravico do gradnje kot vsak normalen prebivalec Slovenije.. Naj bojo PRAVICE in TUDI dolžnosti za vse enake in ne samo pravice . Lp D
27.2.2010Ocenirom 
mi imamo več pravice ker je naša slovenija nas ima rada in nas potpira
27.2.2010OceniToni 
Cigan nad mano, bejž pod šotor pa se skrij da te tema ne ulovi!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava