kolesarstvo

Marko Kump pisal zgodovino

7.3.2010 | 17:20 | STA/B. B.

Marko Kump (Foto: arhiv)

Marko Kump (Foto: arhiv)

Trst - Kolesar novomeške Adrie Mobil Marko Kump se je na letošnji kolesarski dirki za veliko nagrado Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) v zamejskem Lonjeru vpisal v zgodovino slovenskega kolesarstva. V 33. izvedbi dirke je postal prvi slovenski zmagovalec, pred tem to ni uspelo številnim drugim odličnim kolesarjem od Primoža Čerina do Andreja Hauptmana in Boruta Božiča.

Slovenci, natančneje kolesarji Adrie Mobil, so celo zabeležili dvojno zmago, saj je bil drugi Matej Gnezda, tretje mesto pa je zasedel Italijan Edoardo Zardini.

Na 144 km dolgo dirko, ki jo je spremljal močan veter se je podalo 175 kolesarjev. Na polovici, sta se iz glavnine podala v beg Mitja Mahorič (Adria Mobil) in Dean Podgornik (Loborika). Prikolesarila sta si dobro minuto prednosti in jo do prvega prehoda skozi Lonjer še uspela braniti. 30 km do cilja sta bila ubežnika ujeta. Pričeli so se vrstiti novi pobegi; Marko Kump (Adria Mobil), Blaž Furdi (Sava), Marco Canola (Zalf Desiree), Sergej Papok (Caneva), Hrvoje Miholjević (Loborika), Edoardo Zardini (Mantovani) in Patrick Facchini (Trevigiani) so si hitro prikolesarili dvajset sekund prednosti pred glavnino. Marko Kump je bil drugi in prvi na gorskih ciljih v Prebenegu in Ključu kar je kazalo, da je dolenjski sprinter izjemno razpoložen. Po spustu z Bošketa pa so v ospredju ostali Kump, Furdi in Canola, ki so skupaj prišli v zaključna dva kilometra, z izjemnim napadom iz ozadja se jim je v zadnjih 500 m pridružil še Matej Gnezda. Marko Kump je bil v sprintu premočan in z lahkoto opravil s tekmeci, drugo mesto je osvojil "prerojeni" Matej Gnezda, ki je že v Švici kazal dobro pripravljenost.Tretje mesto je zasedel Italijan Marco Canola (Zalf Desiree).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava