gospodarstvo

Zares sprašuje: Je država sodelovala s podjetji Darija Južne?

14.3.2010 | 13:45

Kriminalisti so novomeški CGP obiskali 4. marca. (Foto: arhiv, M. Ž.)

Kriminalisti so novomeški CGP obiskali 4. marca. (Foto: arhiv, M. Ž.)

Poročali smo, da je v začetku marca kriminalistična policija v sklopu obsežne preiskave kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete obiskala tudi novomeško podjetje CGP, ki je v solastništvu znanega poslovneža Darija Južne. V primeru naj bi šlo za sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja.

Glede poslovnega sodelovanja ministrstev ter podjetij v večinski državni lasti in skladov s pravnimi subjekti v posredni ali neposredni lasti Darija Južne pa je zdaj poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem na vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje. Povzemamo ga v celoti:

''Ob poizvedovanjih glede poslovnih sodelovanj z ministrstvi oz. z državo, predvsem pa z ministrstvom za gospodarstvo je Andrej Vizjak, minister za gospodarstvo v mandatu 2004- 2008, zagotavljal, da on sam niti ministrstvo v tem obdobju s podjetjem v postopku ni sodelovalo.

Izkazalo se je ravno nasprotno, in sicer je leta 2007 ministrstvo za gospodarstvo podjetju CGP dalo soglasje k prenosu rudarskih pravic na pridobivalnih prostorih Premančan, Solkan, Gostenčnik, Laze, Gunte, Stari grad, Laharna, Zagaj, Vodule in Klanci ter na raziskovalnem območju Murske depresije, za podpis koncesijskih pogodb pa je vlada pooblastila prav takratnega ministra za gospodarstvo, g. Andreja Vizjaka.

Podatek o podeljevanju omenjenega soglasja kaže na očitno zavajanje in dvoličnost bivšega ministra in sedanje poslanca SDS Andreja Vizjaka, ki sicer ministrom aktualne vlade pogosto očita lažnivost in zavajanje.

Cestno in gradbeno podjetje CGP je le eno od številnih podjetij v posrednem ali neposrednem solastništvu oziroma lastništvu Darija Južne. Preko podjetja perspektiva FT obvladuje skupino Perspektiva, ki združuje borznoposredniško družbo in družbo za upravljanje. Z nakupom družbe za upravljanje Vizija DZU 2001 je prišel do deleža v Lisci, pa tudi v CGP. Prek družb Vizija Holding in Vizija Holding 1 pa ima v lasti tudi šest odsotkov Petrola, v katerem je tudi član nadzornega sveta.

Zaradi lažnih izjav Andreja Vizjaka in v sled razjasnitve in pravice do obveščenosti javnosti Vlado RS sprašujem, s katerimi ministrstvi in podjetji v večinski državni lasti je v obdobju 2004- 2008 Darij Južna prek svojih podjetij Perspektiva, d.d., Perspektiva FT, Perspektiva DZU, Vizija Holding Ena, Vizija Holding, Admark Trust, Intersvet, IGM Strešnik, Lisca, Tiskarna Novo mesto in CGP, d.d. poslovno sodeloval, predvsem pa v kolikšni meri in kako intenzivno je bilo sodelovanje s takratnim ministrom Andrejem Vizjakom in ministrstvom za gospodarstvo? Še posebej me zanima, če so omenjena podjetja sodelovala s KAD-om, SOD-om in s Skladom NEK.''

‹ nazaj

Komentarji (8)

14.3.2010Ocenitonći 
Dari Južna je morda potreben pregleda, a kdo to sprašuje? Cveta Zalokar Oražem, ki je na volitvah za parlament dobila 240 glasov, to je cca tri stotinke procenta volilnih upravićencev?
14.3.2010OceniMatija 
Je država sodelovala s podjetji Darija Južne? Mislim, da manj, kot podjetja Gregorja Golobiča.
14.3.2010Oceniminga 
Ubogi DSolenjski list
14.3.2010OceniMarinka 
Že od nekdaj so rekli laž ima kratke noge, in res to drži, samo poglejte bivšega ministra Vizjaka. Pa še to, koliko je dobila Cveta Zalokar Oražem glasov, sploh ni pomembno, pomembno je to, da je dobra poslanka, da tudi za svojo plačo nekaj pove.
15.3.2010Ocenifenix 
Zanima me zakaj država ne bi smela dati soglasja podjetju CGP k prenosu rudarskih pravic? Ali je izdaja soglasja ministrstva po uradni dolžnosti poslovno sodelovanje? Kaj je tu spornega - mogoče zato ker ni solastnik podjetja član golobičevega Zaresa?
15.3.2010OceniJebo Kozo 
ZAKON:VSEM TAJKUNOM VSE POBRAT,KER TO JE PRIDOBLJENO NA NECIST NACIN DELA;TAKSNO JE PA TUDI VODENJE PODJETIJ. JUZNA,SROT,BAVCAR,ZIDAR itd,TAKE JE TREBA OGULIT DO KOSTI,DENAR PA VRNIT DRZAVI: TAKSNA JE EDINA RESITEV
15.3.2010OceniKozo jebo 
Slovenija je lepa dezela ali na zalost je prepolna lopovof in prevarantov.saj se vse razvija iz samega vrha.Tam se pretakajo crni milijoni,kateri so last delovnih in postenih ljudi-DAVKOPLACEVALCEV. Tajkuni,kateri se povezujejo s sorodniki in znanci,si prenasajo hipoteke,TAKIM JE TREBA ISTOCASNO VSE POBRAT IN NA DOB Z NJIMI ZA VEKOMAJ: Ce se pa nebo tako delalo se pa ve zakaj,KER SE POTEM BOJIJO EN DRUGEGA IN ZA SVOJ STOLCEK.PA SE SAMI NIMAJO CISTE VESTI. Ga.KRESALOVA samo tako naprej pa se ostreje s takimi banditi. POSTAVIT JIH NA BERASKO PALICO.
15.3.2010Ocenipriajtelj 
vizjak je naslednji prijatelj!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava