gospodarstvo

Inles lani posloval z dobičkom

31.3.2010 | 15:05 | STA

Inles na letošnjem sejmu Dom v Ljubljani (Foto: spletna stran družbe Inles)

Inles na letošnjem sejmu Dom v Ljubljani (Foto: spletna stran družbe Inles)

Ribnica - V ribniškem Inlesu so lani prodali za pet odstotkov manj, čisti dobiček družbe pa je znašal 280.000 evrov. Delež prodaje se je najbolj znižal na domačem trgu, čisti dobiček je presegel pričakovanja, glede na stanje v slovenskem gradbeništvu pa je Inles lani posloval uspešno, je danes povedal predsednik njegovega upravnega odbora Andrej Mate.

Po njegovih besedah sta ključna razloga Inlesove lanske uspešnosti razpršenost njegovih 300 kupcev in trgov, ter povečano državno subvencioniranje zamenjave oken in vrat z energetsko varčnimi v večini od dvajsetih držav, v katere Inles izvaža, je pojasnil Mate.

Inles je edini slovenski izdelovalec oken in vhodnih vrat, ki glede na gradivo izvedbe ponuja celotno paleto izdelkov, kar ustreza tudi nizko energetskim in pasivnim objektom, uveljavil pa se je predvsem kot visoko cenovni proizvajalec, ki poleg Evrope izvaža še v Ameriko in na Japonsko, je dodal.

K lanskemu Inlesovemu uspehu je pripomoglo tudi ugodno gibanje cen surovin, zaradi česar so se jim osnovni materiali pocenili, tako Mate, ker je družba relativno malo zadolžena, pa je delovala tudi z nižjimi stroški financiranja, kar je po njegovi oceni v nasprotju s slovenskimi trenutnimi smernicami.

Inles proizvaja in prodaja izključno pod lastnimi blagovnimi znamkami ter na ta račun v sektorju zasebnega obnavljanja dosega višje cene. Pri gradnji stanovanj za trg, kjer je bil padec prodaje največji, pa zaradi neustreznih cen Inles ne sodeluje, je poudaril Mate.

Med poslovnimi načrti je glede na že sklenjene posle napovedal povečanje dobička in prodaje za približno desetino ter nadaljevanje uspešne prodaje na Inlesovih ključnih trgih v Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji in Grčiji. Najbolj jih skrbi domači trg, kjer se kriza v gradbeništvu in pri naložbah še vedno močno poglablja in je še daleč od tega, da bi bila končana, je povzel Mate.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava