novice

DA romskemu svetniku Elku Hudorovcu

2.4.2010 | 15:00 | STA

Elko Hudorovac

Elko Hudorovac

Upravno sodišče v Ljubljani je razsodilo v prid Elka Hudorovca, ki je bil na naknadnih volitvah januarja letos izvoljen za romskega svetnika, in mu potrdilo mandat. Direktor grosupeljske občinske uprave Marko Podvršnik pravi, da so takšno razsodbo pričakovali, poroča današnje Delo.

Sodišče je odločilo, da grosupeljski svetniki niso ravnali prav, ko niso potrdili mandata Elka Hudorovca. Tako so kršili 15.b člen zakona o lokalni samoupravi v povezavi s 100. členom zakona o lokalnih volitvah. Sodišče je Hudorovčevi tožbi ugodilo in odpravilo izpodbijani sklep svetnikov.

Zadeve ni vrnilo svetnikom v ponovno odločanje, ker je ugotovilo, da so podani pogoji, da o njej odloči sodišče samo. Kot navaja Delo, grosupeljskega župana Janeza Lesjaka odločitev sodišča ni presenetila in zagotavlja, da jo bo spoštoval.

Hudorovca bo na prihodnjo sejo povabil kot enakopravnega občinskega svetnika z vsemi dolžnostmi in pravicami, ki iz tega sledijo. Zaradi tega pa ne namerava sklicati izredne seje, meni, da za to ni nobene potrebe.

Novi romski svetnik je za omenjeni časnik povedal, da je vesel izreka sodbe, vendar bi bil še bolj zadovoljen, če bi mu svetniki potrdili mandat brez posredovanja sodišča. Že na prvi seji bo poskušal narediti kaj dobrega za Rome. Zavzel se bo za elektrifikacijo preostalih treh romskih naselij in za ureditev dovozne poti do njegove barake v naselje.

Zakon je občino Grosuplje že pred lokalnimi volitvami leta 2002 določil kot eno od 20 občin, ki so dolžne zagotoviti na njenem območju živeči romski skupnosti pravico do predstavnika v občinskem svetu. Svetniki pa so temu nasprotovali in občinskega statuta niso hoteli prilagoditi zakonodaji ter razsodbi ustavnega sodišča iz leta 2002. S spremembo zakona o lokalni samoupravi je država lani Državni volilni komisiji naložila, da razpiše volitve za romskega svetnika. Na januarskih volitvah je zmagal Elko Hudorovac, ki je od 48 volilnih upravičencev dobil 30 glasov, njegov protikandidat Bruno Brajdič pa 18.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava