novice

Nocoj bodo zagoreli kresovi

30.4.2010 | 08:50 | M. M.

V Boštanju z višino kresa radi rušijo rekorde. (Foto: arhiv Lokalno.si)

V Boštanju z višino kresa radi rušijo rekorde. (Foto: arhiv Lokalno.si)

Trebnje, Krško, Smuk, Šentjernej... - Nocoj bodo po številnih krajih Dolenjske, Posavja, Bele krajine in kočevsko-ribniškega zagoreli kresovi. Opozorila Uprave RS za zaščito in reševanje smo objavili pred časom, spodaj pa navajamo nekaj večjih prireditev, na katerih je večina organizatorjev poskrbela še za spremljajoči program, v glavnem v obliki koncertov. Nocoj bo tako moč na območju regije ob ognju prisluhniti godbam, rock skupinam in domačim ansamblom.

Brodniki, Kok bend in Let 3

V občini Krško bo tradicionalno kresovanje na Trški gori. Od 18. ure dalje bosta za zabavno vzdušje skrbela Pihalni orkester Videm Krško in Ansambel Brodniki, po 20. uri pa bo seveda zagorel tudi kres.

Novomeščani so od 18. ure dalje vabljeni na travnik bližnjega Marofa v samem centru mesta. Tu bo za glasbo ob velikem ognju poskrbela domača zasedba Kok Bend.

Šentjernejsko Prvomajanje letos na tamkajšnjem sejmišču v poslušanje ponuja popularno hrvaško glasbeno skupino Let 3, pred njo se bodo na odru zvrstili Otium, Epidemija in D'Palinka Banda. Začelo se bo ob 19. uri, za kres pa bodo tako minula leta poskrbeli šentjernejski športni navdušenci iz društva Kozorogi.

Najprej pohod, potem zabava

Nekateri bodo druženje ob kresu združili z rekreacijo. Športno turistično društvo Bela Cerkev tako prireja pohod, udeleženci drevi ob 19. uri vabljeni na zbirno mesto pri športnem igrišču v Beli Cerkvi. Pot vas bo vodila do Knausove zidanice, kjer bo dve uri kasneje zagorel kres.

Tudi Planinsko društvo Semič vabi na pohod do oz. na Smuk, ob 18.30 se bodo zbrali pred semiškim istoimenskim hotelom. Na Smuku nad Semičem Zveza svobodnih sindikatov Slovenije za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje ob 20. uri prireja tradicionalno kresovanje. Med drugim bo nastopila semiška godba na pihala, za smeh bo s skeči poskrbel Dober dan teater iz Prečne, organizatorji poleg ognja obljubljajo še ognjemet, zabava pa se bo nadaljevala s triom Bre za.

TD Trebnje tradicionalno kresovanje ob 22. uri prireja pri toplarju Florijan v Blatu. Uro pred tem se bodo zbrali v trebanjskem mestnem parku in se do kresa v soju bakel odpravili peš.

Gorelo bo tudi v Boštanju, na Kozjem placu, Veselici...

Priprave na letošnje kresovanje na Kozjem placu. (Foto: Vinko Kukman)

Priprave na letošnje kresovanje na Kozjem placu. (Foto: Vinko Kukman)

ŠKD Mladi Boštanj na svojem terenu vsako leto poskrbi za enega najlepših in najvišjih kresov. Tudi letos naj bi bilo tako, za glasbo pa bo poskrbel ansambel Slovenski zvoki. V Boštanj vabijo od 19. ure dalje.

Tradicionalno prvomajsko kresovanje se bo ob 19. uri začelo tudi na znanem "piknik prostoru" v Dolenjskih Toplicah. Tu bo zbrane zabaval duo Palma.

Kreskoti so se že pred dnevi pohvalili, kako pripraljajo svoj kres na Kozjem placu nad Črnomljem (na križišču Črnomelj – Adlešiči – Griblje). Od 20. ure dalje torej vabijo na jubilejno, 10. tradicionalno kresovanje Pr'Ančki s skupino Trio Šuštar.

DPM Adlešiči sporočajo, da se bo kresovanje v njihovem kraju začelo nocoj ob 21. uri.

Metliški Kud Plac organizira kresovanje na opevanem hribčku, na »strehi« nad metliškimi uličicami. Za zabavo na Veselici, ki se bo začela ob 21. uri, so v vabilu zapisali. "Poleg kresa, dobre jedače in pijače bomo poskrbeli tudi za športno udejstvovanje v različnih turnirjih in podelitev nagrad, plesni show mladih plesalk Plesnega društva Krokar in, da bomo lažje dočakali jutro na praznični dan nedela, nas bo na nogah držala glasbena skupina, ki špila 'ni da ni'." Njihov športni program se bo začel že popoldne, od 16. ure dalje na igrišču ob metliški šoli, kjer se bo moč preizkusiti v ulični košarki, odbojki na mivki in (za tiste z manj kondicije) v taroku.

Danes kresovanja, jutri prvomajska srečanja

To so le nekatera vabila na večja tradicionalna kresovanja, kar so jih organizatorji poslali na naše uredništvo in jih napovedujemo na povezavi Namig za premik. Četudi je pred nami praznični oz. dela prost konec tedna, pa vabljeni, da svoje vtise tudi z manjših ali privatnih druženj ob kresu delite z nami- opise in fotografije pošljite na e-naslova spletno.urednistvo@dol-list.si ali novice@lokalno.si.

V vsakem primeru vam želimo lep večer in magično noč, sicer pa bodo jutrišnjo soboto na območju regije zaznamovala še številna prvomajska srečanja, od Javorovice do Debenca, pa Krašnjega vrha, Lisce in Šentvida nad Čatežem ob Savi.

‹ nazaj

Komentarji (2)

30.4.2010Oceni-šmarnica- 
Boštanjčani,kje imate pa kres?
30.4.2010Oceniboštanjčan 
stoji, stoji, pač ni takšen kot prejšnja leta, saj se je tudi pri lesu pozna recesija. Je pa še vedno impozanten, res pa je, da ne tako lep. Pa tudi, če ni konkurence... Polna usta rekorderjev pa le malo uspeha. Čestitam vsem, ki so spravili skupaj svoje lepe kresove, Boštanj živi za 10 Kresovanje druge leto, to je 2011, ko se obeta dvodnevna zabava, kot je Posavje še ni imelo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava