kolesarstvo

V Beljaku Bole pred Bennatijem

18.6.2010 | 16:10 | B. B.

Dirka Po Sloveniji za zdaj poteka v znamenju Gorenjca Grege Boleta. (Foto: Arhiv DL)

Dirka Po Sloveniji za zdaj poteka v znamenju Gorenjca Grege Boleta. (Foto: Arhiv DL)

Beljak - Grega Bole (Lampre) je na drugi 166 km dolgi etapi dirke Po Sloveniji med Ljubljano in Beljakom na avstrijskem Koroškem še drugič zmagal v šprintu večje skupine in ubranil rumeno majico, ki jo je oblekel po včerajšnji zmagi v Medvodah.

Drugi je bil Italijan Daniele Bennati (Liquigas), tretji pa Matej Stare (Sava). Najboljši mož novomeške Adrie Mobil je bil Mitja Mahorič na petem mestu.

Bad Bleiberg upehal šprinterje

Po Tunizijcu Rafaiju Chtiouiju (Acqua&Sapone), ki je včeraj bežal kar 113 km, se je danes v še daljšo samostojno vožnjo že po desetem kilometru pognal Mariborčan Luka Rakuša (Delo revije), ki je osvojil tudi gorski cilj 1. kategorije na Ljubelju. Glavnina ga je ujela šele na 138. km, tik pred začetkom vzpona na drugi gorski cilj na Bad Bleibergu.

Peklenski tempo je v klanec pred Beljakom narekovala ekipa Saxo Banke, zaradi česar je glavnina kmalu začela razpadati. Stik z vodilnimi 30 kolesarji pa izgubil tudi adut Adrie za zaključni sprint Marko Kump, ki so ga skupaj z Borutom Božičem (Vacansoleil) in še nekaterimi drugimi kolesarji sodniki v križišču pet kilometrov pred ciljem za nameček še napačno usmerili.

Po vratolomnem spustu po spolzki cesti do Beljaka se je kakih sto metrov pred ciljem na čelu vodilne skupine znašel "vlak" Liquigasa z Benattijem.  A Bole,  je še enkrat znova dokazal, da je v izvrstni formi in na koncu tesno, za vsega nekaj centimetrov, ugnal odličnega italijanskega šprinterja ter osvojil še drugo letošnjo etapo.

"Ko imaš enkrat majico in ko etapa ni toliko težka, poskušaš majico zadržati. Seveda smo se za to odločili tudi mi. Ekipa me je do zadnjega klanca pripeljala brez težav, sam pa sem bil dovolj trmast, počutil sem se dovolj dobro, imel dovolj močne noge, da nisem popustil ter izpustil priložnosti. Premagati sprinterja, kot je Bennati ena na ena, šteje še več kot sama zmaga, tako da sem res zadovoljen. Bennatija, ki ga je dobro navlekel, sem ves čas sledil, na koncu pa tudi prehitel," je dejal kolesar iz Begunj, ki pa najbrž na jutrišnji odločilni etapi s ciljem na Krvavcu ne bo branil skupnega vodstva:

"Čeprav bom videl, kako se bom počutil, mislim, da bi bilo branjenje skupnega vodstva nesmiselno. Pred mano je Tour, tako da menim, da bi bilo nesmiselno nepotrebno trošiti moči. Že zdaj se počutim utrujenega in potrebujem tudi malo počitka."

Jutri z Bleda na Krvavec

Kolesarje jutri čaka 171 km dolga kraljevska etapa s ciljnim vzponom na Krvavec (profil etape). V skupni razvrstitvi vodi Bole, ki ima 14 sekund prednosti pred Bennatijem in 16 pred kolesarjem Save Staretom. V igri za skupno zmago sta še vedno Adriina hribolazca Tomaž Nose in Mitja Mahorič, ki za rumeno majico zaostajata 20 sekund.

Rezultati 2. etape, Ljubljana-Beljak, 166 km:

1. Grega Bole (Slo) Lampre-Farnese Vini ......   4;06:50
2. Daniele Bennati (Ita) Liquigas-Butan plin
3. Matej Stare (Slo) Sava
4. Blaž Furdi (Slo) Sava
5. Giovanni Visconti (Ita) ISD-Neri
6. Mitja Mahorič (Slo) Adria Mobil
7. Anders Lund (Dan) Saxo Bank
8. Kristijan Koren (Slo) Liquigas-Butan plin
9. Radoslav Rogina (Hrv) Loborika
10. Francesco Failli (Ita) Acqua & Sapone
...
14. Tomaž Nose (Slo) Adria Mobil .... isti čas
34. Marko Kump (Slo) Adria Mobil  .... + 1'12''

Skupni vrstni red

1. Grega Bole (Slo/Lampre-Farnese Vini) 8:16:04
2. Daniele Bennati (Ita/Liquigas) +0:14
3. Matej Stare (Slo/Sava) 0:16
4. Blaž Furdi (Slo/Sava) 0:20
5. Giovanni Visconti (Ita/ISD)
6. Francesco Failli (Ita/Acqua&Sapone)
7. Radoslav Rogina (Hrv/Loborika)
8. Patrik Sinkewitz (Nem/ISD)
9. Luka Mezgec (Slo/Radenska Zheroquadro)
10. Matija Kvasina (Hrv/ Radensko Zheroquadro)
...
12. Mitja Mahorič (Slo/Adria Mobil)
13. Tomaž Nose (Adria Mobil)
16. Kristijan Koren (Slo/Liquigas)
20. Vladimir Kerkez (Slo/Sava)
22. Gašper Švab (Slo/Sava) isti čas

Uradni rezultati druge etape.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava