gospodarstvo

Slovenska avtomobilska industrija skupno v razvoj

6.7.2010 | 14:25 | STA/BDG

Aleš Bratož, predsednik uprave novomeškega Revoza. (Foto: BDG)

Aleš Bratož, predsednik uprave novomeškega Revoza. (Foto: BDG)

Novo mesto, Ljubljana - Slovenski dobavitelji avtomobilski industriji, združeni v Slovenski avtomobilski grozd, se povezujejo v številnih skupnih raziskovalno-razvojnih projektih in so razvili skupno razvojno platformo, imenovano Si.EVA. Kot poroča STA z današnje novinarske konference grozda, naj bi v razvoj in industrializacijo v slovenski avtomobilski industriji v prihodnjih treh do petih letih po načrtih vložili več kot 300 milijonov evrov.

Avtomobilska industrija v svetu se povezuje, da bi lažje sledila razvoju hibridnih in električnih osebnih vozil, ki naj bi do leta 2020 imela že 10-odstotni tržni delež. Da bi trendom lahko sledili, se na področju raziskav in vlaganj v zeleno mobilnost povezujejo tudi slovenski dobavitelji avtomobilski industriji. Želijo namreč sodelovati pri načrtovani proizvodnji električnih avtomobilov in tudi klasičnih avtomobilov z bistveno manjšimi izpusti ogljikovega dioksida. V načrtovanje in razvoj proizvodnje takih avtomobilov je vključen tudi novomeški Revoz.

Kot je na novinarski konferenci spomnil predsednik uprave družbe Revoz Aleš Bratož, (na konferenci je z našega območja sodeloval tudi Tomaž Savšek iz novomeškega TPV.ja) , so slovenski dobavitelji že sodelovali v okviru projekta Twingo, kjer je bil delež lokalnih dobaviteljev 33-odstoten. Zdaj pa zveza Renault-Nissan v sodelovanju z Daimlerjem razvija projekt Twingo Smart. Tako naj bi v letu 2013 zagnali proizvodnjo naslednika twinga in štirisedežnega smarta, ki bosta imela v nadaljevanju tudi električno verzijo.

Kot še poroča STA, tako Renault pri svoje bodočem projektu v Revozu kot tudi grozd slovenskih dobaviteljev pri svojih razvojnih projektih pričakujeta podporo države.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava