Obnovili vaški vodnjak

18.7.2010 | 10:00

Da iz obnovljenega vodnjaka teče voda, je pokazal Peter Rozman. (Foto: M. Ž.)

Da iz obnovljenega vodnjaka teče voda, je pokazal Peter Rozman. (Foto: M. Ž.)

Gorenji Globodol - Sinoči so Globodolci s krajšo prijetno slovesnostjo tudi uradno zaključili obnovo vaškega vodnjaka iz leta 1939 v Gorenjem Globodolu, hkrati pa odkrili še informativno tablo o Globodolu. Vodnjaki so gotovo ena od značilnosti te zaščitene doline, ki velja za eno najmanjših kraških polj v Sloveniji z več urbanističnimi in krajinskimi posebnostmi.

Vodnjake, ki se večinoma napajajo s podtalnico, imajo praktično pri vsaki hiši, ta, ki so ga obnovili, pa leži v samem središču Gorenjega Globodola tik ob cesti, ki skozi dolino povezuje vse tri vasi. Iz njega so se prebivalci z vodo oskrbovali vse do izgradnje vodovoda leta 1975. Prenova vodnjaka je pravzaprav začetek ureditve vaškega središča. Sprva so načrtovali, da bi postavili le informativno tablo o Globodolu, nato pa so se na pobudo Petra Rozmana lotili vodnjaka, za katerega je projekt obnove pripravil Jože Avbar mlajši, k sodelovanju pa so zaradi statusa globodolske doline povabili tako zavod za varstvo kulturne kot naravne dediščine.

Informativna tabla o Globodolu.

Informativna tabla o Globodolu.

Dela, ki jih je financirala občina Mirna Peč, so se začela maja letos, veliko truda in dela pa so v obnovo vložili vaščani pod okriljem prostovoljnega društva Globodol in v sodelovanju s turističnim društvom Mirna Peč. Poleg vodnjaka so postavili tudi klopi, namenjene počitku mimoidočih. Globodolci naj bi v središču vasi uredili še staro mlekarno z okolico.

Ob vodnjaku lahko mimoidoči posedijo na klopicah. 

Ob vodnjaku lahko mimoidoči posedijo na klopicah. 

Odprtje so z glasbenimi nastopi obogatili mladi domači talenti Sabina in Anja Smrke s harmoniko ter Julija in Nika Strajnar, ki sta zapeli in zaigrali na kitaro. Zbrane so nagovorili mirnopeški župan Zvone Lah, predsednik mirnopeškega turističnega društva Jože Barbo, globodolski rojak Anton Pust in predsednik domačih gasilcev Boštjan Jarc. Druženje so nadaljevali na gasilski veselici, kjer je za zabavo skrbel ansambel Mladi Dolenjci.

M. Ž.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava