dolenjska

Delavci Preventa že deležni pomoči humanitarnih organizacij

5.8.2010 | 14:30 | J. A., STA

Na včerajšnjem sestanku na Mirni, so delavci Preventa dobili precej informacij o tem, kam vse se lahko obrnejo, da bodo dobili konkretno pomoč. (Foto: J. A., arhiv DL)

Na včerajšnjem sestanku na Mirni, so delavci Preventa dobili precej informacij o tem, kam vse se lahko obrnejo, da bodo dobili konkretno pomoč. (Foto: J. A., arhiv DL)

Mirna, Trebnje - Zgodba slovenjgraškega Preventa se je ponovno zapletla, saj uprava Prevent Globala za družbi Prevent Global in Prevent avtomobilski deli v torek, ko je pošiljala vlogo za začetek stečajnega postopka, ni plačala dobrih 3000 evrov takse, so včeraj ugotovili na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu. Danes je družba takso plačala, sicer ne bi bilo mogoče začeti stečajnega postopka.

Stečaja si zdaj močno želijo tudi delavci v mirnskem profitnem centru, saj se bo tako uredil njihov status, zdaj so namreč uradno zaposleni in jim ne pripada nadomestilo za brezposelnost. Če ne bodo presegli cenzusa, bodo lahko dobili enkratne socialne pomoči na centrih za socialno delo in občinah, kjer imajo stalno bivališče, takojšnje pomoči pa so deležni pri humanitarnih organizacijah.

Sekretarka območnega združenja RK Trebnje Tea Radelj je povedala, da se je včeraj popoldne pri njih oglasilo 40 delavcev Preventa, danes dopoldne še 36, katerim so lahko pomagali s paketi, v katerih so osnovna živila (olje, moka, kis, sladkor, testenine, paštete...), vsakdo je poleg dobil še prašek.

Sindikat je trebanjskemu RK sporočil, naj računa na to, da bo po pakete prišlo 121 ljudi, zato jih imajo nekaj še na zalogi.

"Zaenkrat gre za enkratno pomoč," je pojasnila Radljeva in dodala, da je pri njih mogoče takšen paket dobiti največ enkrat na mesec, glede denarnih pomoči pa imajo zelo omejene možnosti.

Akcija Rdečega križa

Sicer na Rdečem križu Slovenije teče akcija za pomoč delavcem podjetja Prevent, zbirajo prostovoljne prispevke, ki jih posamezniki in pravne osebe lahko nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije: 03100-1111112208 sklic 937043, pripis Prevent.

Zbrani prispevki bodo namensko uporabljeni za delavce Preventa, zatrjujejo na RKS, predsednica trebanjskega območnega združenja Mojca Mihevc pa je dodala, da denar, ki ga RK zbere v akcijah, vedno pride do ljudi, ki ga potrebujejo, zato je vsakršen dvom o tem odveč.

Karitas

Zaposlenim v Preventu na Mirni bo pomagala tudi Karitas, in sicer z razdeljevanjem prehranskih paketov, pa tudi s plačevanjem položnic ter nakupom šolskih potrebščin za otroke, so sporočili s Slovenske Karitas in pojasnili, da se je zaradi gospodarske krize v lanskem letu v okviru Karitas število prejemnikov pomoči dvignilo za 40 odstotkov, kar v številkah pomeni 136.000 oseb, podoben trend pa se nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Za delavce v stiski je mogoče denar nakazati tudi na Karitasov račun 02140-0015556761, namen Pomagajmo preživeti, sklic 00 9300.

Mali princ

Humanitarno društvo Mali princ, ki bo danes prevzelo prve donatorske prispevke, ki so jih za delavce Preventa namenila različna podjetja, želi s donacijami olajšati stisko delavcev ob izgubi zaposlitve in osnovnih sredstev za preživetje.

Ob tem društvo vse, ki želijo prispevati pomoč za Preventove delavce, tudi obvešča, da lahko svoj prispevek nakažejo na račun 05100-8013063564 s pripisom: Pomoč Prevent.

Humanitarno društvo Mali princ je neprofitna humanitarna organizacija, ki pomaga socialno ogroženim. Na podlagi vse večjih socialnih stisk in hudih življenjskih položajev, iz katerih najpogosteje ni videti izhoda, nudi raznovrstno pomoč ljudem v stiski.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.8.2010Ocenimilan 
Do tu nas je pripeljala prekleta DEMOKRACIJA, ki je samo za tajkune, lopove, menežderje,in preklete politike, ki ne znajo? ali pa nočejo postaviti pogoje za zaposlovanje.Prej bi rekel da nočejo, ker bi radi vse pokradli, saj denarja za nakup firem nimajo in najbolj noro je to, da so kupovali firme brez ficka v žepu le z poznanstvi bankirjev, ki so jim dajali kredite na še ne njihovo oziroma bodočo lastnino. TO JE VELIKO HUJŠA KRAJA, kot pa je bila NACIONALIZACIJA PREMOŽENJA,-takrat so lastnino samo podržavili, sedanji delavci pa morajo še plačevati za, to, da lastniki postanejo drugi. SI predstavljate, da vam vzamejo hišo in jo morate potem še v ce3loti odplačati. Ti sodobni MENEŽDERJI S PODPORO POLITIKOVV so postali hujši kot katerikoli MAFIJA na svetu. P Razlika med socializmom in tem prekletim KAPITALIZMOM je v tem, da so v socializmu odpirali TOVARNE za zaposlitev ljudi, sedaj pa te tovarne zapirajo in raje odpirajo TRGOVINE. N e bo boljše dokler jih delavski razred ne vrže iz oblasti na realna tla, na tla kjer sedaj nič krivi pristajajo-

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava