dolenjska

Povšičevo darilo novemu županu  Kaplerju metlica

29.10.2010 | 07:40 | Besedilo in foto: L. Markelj

Nov 12-članski občinski svet, v katerem je kar polovica žensk. Na sliki manjka Robert Povše (opravičeno zadržan).

Nov 12-članski občinski svet, v katerem je kar polovica žensk. Na sliki manjka Robert Povše (opravičeno zadržan).

Škocjan - Sinoči je v Metelkovem domu potekala konstitutivna seja novoizvoljenega občinskega sveta občine Škocjan z novoizvoljenim županom Jožetom Kaplerjem. Na seji, ki jo je najprej vodila najstarejša svetnica Dragica Bobič, je predsednik občinske volilne komisije Aleš Vabčič vse znova seznanil z izidom glasovanja za župana in svetnike ter povedal, da so volitve potekale korektno, brez nepravilnosti. Prispela je le ena pritožba Maje Trbanc (LDS) na delo volilnega odbora Bučka, ki pa je bila prepozna. Tudi nov občinski svet pritožbe ni sprejel, a Trbančeva pri njej vztraja in jo bo naslovila na državno volilno komisijo.

Sejo je najprej vodila najstarejša svetnica Dragica Bobič (v sredini).

Sejo je najprej vodila najstarejša svetnica Dragica Bobič (v sredini).

Svetniki so potrdili mandat novoizvoljenemu županu Kaplerju (SDS), za katerega je glasovalo kar 76,71 odstotka volivcev, za prejšnjega Antona Zupeta (SLS) pa 23,29. Volilna udeležba je bila visoka - 65,45- odstotna, kar pomeni, da je od 2.602 volilnih upravičencev glasovalo 1.703.

Potrdili so tudi nov 12-članski občinski svet, ki bo dosti drugačen od sedanjega. V njem sedi kar polovica žensk. Največ mest je dobila stranka SDS, in sicer je povečala število svetnikov z dosedanjih dveh na pet (Jože Kapler, Martina Kralj, Martina Hočevar, Janez Lenart, Jože Zorko; namesto Kaplerja bo svetnica Bernarda Vidrih), na drugem mestu je Bučka – Neodvisna lista s tremi mandati (Slavko Pungeršič, Alojz Hočevar, Jelka Tršinar), sledijo stranke ali liste s po enim kandidatom: Lista za razvoj občine (Robert Povše), Društvo upokojencev (Dragica Bobič), LDS (Maja Trbanc) in SLS (Anton Zupet). 

Čestitka prejšnjega prvega moža občine Antona Zupeta novemu Jožetu Kaplerju.

Čestitka prejšnjega prvega moža občine Antona Zupeta novemu Jožetu Kaplerju.

Na seji so po predhodnem sestanku predstavnikov strank in list imenovali tudi novo Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo sestavljajo: Slavko Pungeršič, Maja Trbanc, Jelka Tršinar, Martina Kralj in Janez Lenart. Niso upoštevali opozorila Antona Zupeta, da sprejmejo predlog, po katerem bi v komisiji sedel tudi on, »saj so bili tudi v prejšnji komisiji svetniki strank, ki so imele le po enega predstavnika v občinskem svetu. Zdaj se bo videla intenca tega občinskega sveta,« je dejal Zupet. A glede na volililni izid so svetniki z 10 glasovi »za« v komisijo raje potrdili Jelko Tršinar.

Nagovor novoizvoljenega župana Jožeta Kaplerja.

Nagovor novoizvoljenega župana Jožeta Kaplerja.

Zbrane v Metelkovem domu – poleg novih so prišli tudi prejšnji svetniki ter mnogi gospodarstveniki in gostje – je nagovoril tudi novi župan Jože Kapler. Volivcem se je zahvalil za zaupanje in obljubil, da bodo občinski prostor obravnavali kot eno povezano celoto, »v kateri bo vsak začutil, da je del te skupnosti, ki mu je pripravljena prisluhniti in pomagati.« Povedal je še, da zastavljenih projektov ne nameravajo rušiti kar povprek in do temeljev: »Kar je primernega, za naše razmere sprejemljivega, bomo nadaljevali. Kar bo s strani stroke ocenjeno kot nedosegljivo, bomo spremenili oz. nadgradili,« je poudaril. Prejel je kar nekaj čestitk, tudi prejšnjega župana Zupeta, s katerim bo primopredajo opravil danes. Kaplerju je čestitala tudi častna občanka občine Škocjan Ivica Žnidaršič, ki je obema županoma (novemu in staremu) podarila knjigo Bučka skozi čas, pa prvi župan občine Janez Povšič, ki pa je Kaplerju – malo za šalo, malo pa morda tudi zares – izročil metlico, »da boš lažje počistil po številčni občinski upravi.« Zbrani, ki so med sejo prisluhnili tudi petju Starih prijateljev z Dobrave, so se potem odpravili na prijateljsko druženje v bližnjo gostilno.

‹ nazaj

Galerija (18)

_IGP5614_000
_IGP5615_000
_IGP5616_000
_IGP5617_000
_IGP5618_000
_IGP5620_000
_IGP5621_000
_IGP5623_000
_IGP5625_000
_IGP5626_000
_IGP5629_000
_IGP5630_000
_IGP5632_000
_IGP5633_000
_IGP5634_000
_IGP5636_000
_IGP5637_000
_IGP5639_000

Komentarji (81)

29.10.2010Ocenikomentar 
Kaplerjevih objemov z "gospodarstveniki", ki so slučajno sesedje z zemljišči GTC Škocjan, pa niste dali v javnost?
29.10.2010Ocenikomentar 2 
Draga novinarka, ne bi napisala tako kot drugod, iz drugih Občin? Sestal se je nov občinski svet z novim županom??? Ali bo še kar naprej Povšič ta glaven, četudi ga ni nihče volil v nov Občinski svet? In Bog pomagaj, sedaj je pa treba z metlo naganjat dobre delavce????
29.10.2010Oceniopazovalka 
Vrtnice, vrtnice, skrivajo trnje.
29.10.2010Ocenismrk 
Kdo je Povšič?
29.10.2010Ocenikomentar 
Povšič je župan izpred dveh mandatov, k sreči zdaj izpadel tudi iz OS, kjer je zadnja štiri leta, ko je bil v njem, delal štalo in pripravil Kaplerja - svojega omladinca. Baje je tudi častni občan, vendar se je to spričo njegovega "kulturnega" obnašanje tako razvodenelo, da se tega nihče ne spomni več. Menda je moral bogi Kapler vpričo svojih novih podrejenih opletati z metlo. Sam si je kriv, saj je vedel, s kom se pari.
29.10.2010Ocenihec mora bit 
Gledam sliko svetniške "postave". Bučka je obkolila župana. Tamali so morali v zadnjo vrsto. Lepe manire. Le kaj bi napisali, če bi se Zupetu tako nagubale hlače? V teh od novega župana je verjetno prostora še za Povšiča zraven.
29.10.2010Ocenizanimivo 
Zupet ne more biti v mandatni komisiji?? Lenart je pa lahko že dva mandata, pa tudi Pungeršič, mogoče bi kdo od teh moral kandidirat, ker je itak vse po njihovo, tako ali tako bodo kadrovali po svoje. Bogi Zupet, koliko hinavcev mu je roko treslo.
29.10.2010Oceniha ha 
Kaj pa Povšič poskakuje? Pa v gostilni se je tud repenču, jo k je bogi.
29.10.2010Ocenidvaxhec 
Ja, lepo je slišat, da bo Kapler poslušal vsakega, samo da ne bodo občinsko blagajno zato spraznili. To ni otroški vrtec, zadeve je treba peljati profesionalno, kot podjetje, kjer pa mora biti vse na razpolago in na uvid javnosti.
29.10.2010Ocenipojasnilo 
Mislim, da je treba pripisati, da komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, imenuje vse člane odborov, predsednike, kdo bo nad katero stvarjo držal roke in tudi svetnike v Svet šole. Tako, da so bila Zupetova opozorila zelo na mestu, ker v prejšnjem mandatu niso te komisije nadzirali iz Zupetove stranke, noter ni bilo nobenega svetnika sls.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava