gospodarstvo

Se bo Akrapovič preselil v tujino?

16.2.2011 | 07:10 | J. A.

Igor Akrapovič (Foto: J. A., arhiv DL)

Igor Akrapovič (Foto: J. A., arhiv DL)

Ivančna Gorica - Med podjetniki, ki opozarjajo, da je gospodarstvo tik pred sesutjem, je tudi Igor Akrapovič, lastnik podjetja Akrapovič iz Ivančne Gorice, kjer je zaposlenih 400 ljudi, tam proizvajajo vrhunske izpušne sisteme za motocikle in športne avtomobile, je sinoči poročal RTV Slovenija.

Če se razmere ne bodo izboljšale, se bodo morali preseliti v tujino, je dejal lastnik. "Imamo en kup zakonodaj, ki onemogočajo hiter razvoj podjetij, predvsem ekstremno visoko obdavčenje izobražene in sposobne delovne sile, na drugi strani je toga zakonodaja, podjetju je težavo predstavljala zazidljivost parcel".

Pravi, da ne gre le za nespodbudno okolje, ampak je to celo ponižujoče. Meni, da je boljše v Avstriji, vabijo ga tudi v Italijo, kamor bo prihodnje leto del proizvodnje preselilo podjetje Pipistrel iz Ajdovščine, še pravi RTV Slovenija. Akrapovič bo v domačem okolju ostal le, če se razmere za podjetništvo ne bodo še poslabšale.

"Predvsem potrebujemo neko stabilno zakonodajo, ki je naravnana k stimuliranju razvoja, vlaganju v razvoj in pridobivanju kadrov, ki so visoko izobraženi, ter razmišljanju o prestrukturiranju celega gospodarstva iz dodelavnih del v višje tehnologije," je še povedal podjetnik, ki dobro ve, kaj je kriza, leta 2008 so začela naročila upadati, takrat so odpustili 26 ljudi, a so s korenitimi ukrepi težave prebrodili. Zdaj je v podjetju 40 ljudi več kot pred dvema letoma. V petih letih pa nameravajo promet podvojiti - s 40 na 80 milijonov evrov.

‹ nazaj

Komentarji (10)

16.2.2011OceniToni 
In podjetja se bodo izselila, državi si fučka oz. njenim uradnikom, važno da plačo vlečejo. Kam nas vodi vse to skupaj..?
16.2.2011OceniRazsvetlik 
Ja Dolenjski list, pridno se učite pisati članke in naslove le-teh od poceni komercialnih portalov. Mogoče bi vas bilo pametno spomniti, da ste regionalni tednik, z drugačno vlogo in poslanstvom kot komercialni mediji, zato se obnašajte temu primerno in odgovorno!! LP
16.2.2011OceniPiko 
Razsvetlik, kolikor je meni znano, je RTV javni, nacionalni medij.
16.2.2011Ocenisebastjan 
Razsvetlik Zbudi se, smo leta 2011 in ni več enopartijskega sistema!
16.2.2011OceniToni 
@razsvetlik: se strinjam s tabo, glede na zadnje dogodke bi morali bolj obravnavati pereče probleme, ne pa da se izogibajo vročih tem. DL, a se vam ne zdi pomembno obveščat o dogajanjih in delnih izsledkih v vezi s cigansko problematiko?? In ja, sem pripravljen da cenzurirate besedo cigan, ta za vas ne obstaja!
16.2.2011Ocenimarko 
Nič čudnega pri takšni zakonodaji in tistih ljudeh, ki bi morali to izvajati. Če minister Zalar pove 15. 02. na TV dnevniku ob 22. uri, da so to podizvajalci, potem se ve, da on niti ne pozna tega podjetja in njega zanima samo kakšno plačo bo dobil naslednji mesec, ne pa od koga bo prišel ta denar. To je naša vrla politika, ki se briga samo za sebe in svoje žepe!!! Resnično živimo v pravi mafijski državi !!!
16.2.2011OceniBrane 
@ marko, tudi mene je zmotila ta izjava ministra "podizvajalci ki so vezani na gradbeništvo" nadaljni komentar res ni potreben!
17.2.2011OceniAndro 
Patriot Gregor Golobič je že davno z imetjem v tujini, pa niti ni edini, je pa minister v vladi republike Slovenije.
17.2.2011Ocenimare 
vlada namerava uvesti socialno kapico, ki bo razbremenila plače inzenirjev. temu ukrepu najbolj nasprotuje sindikalist Semolič, saj meni da bo to darilo tajkunom. Res ne vem za koga se ta Semolič bori
1.3.2011Ocenikeramik 
Menda bo širil svojo proizvodnjo na Kosovo. V Suvi reki bo odprl tova<rno človeških organov z naslovom "Hašim-Bubreg-Tači-Eksport".

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava