dolenjska

Studio D: Katre iz ex Juge skozi Dolenjsko v Francijo

12.7.2011 | 11:10 | Barbara Barbič

Ob 50-letnici izdelovanja priljubljenih Renaultovih vozil se proti francoskemu mestu Thenay podaja več tisoč voznikov Renaulta 4, priljubljenih katrc. Slovenska odprava je del širše, ki prihaja z območja nekdanje Jugoslavije. Danes v novomeškem Revozu in Žužemberku.

Legendarno katro mnogi vozniki ohranjajo v lepem spominu. Nekateri tudi v dobri kondiciji in se z njo odpravljajo na dolgo pot do Francije. (Foto: M. L., arhiv DL)

Legendarno katro mnogi vozniki ohranjajo v lepem spominu. Nekateri tudi v dobri kondiciji in se z njo odpravljajo na dolgo pot do Francije. (Foto: M. L., arhiv DL)

Novo mesto - "14. julija natanko ob 00.00 štartamo za Thenay, mesto, ki leži približno 100 kilometrov južno od Pariza. Tam je letos proslava 50-letnice, rojstnega dne prve katrce, ki je bil točno 3. avgusta 1961. Prijavljenih je približno tri tisoč vozil," je za Studio D povedal eden izmed udeležencev, Čarli Krašovec. Lepa številka udeležencev, čeprav še vedno majhna v primerjavi z vsemi katrcami, ki so kdajkoli prišle s tekočih trakov. Teh je namreč 8.135.424, poleg novomeške tovarne so to vozilo izdelovali še v 16-tih drugih državah sveta.

Konvoj sestavljajo vozniki iz vseh republik nekdanje Jugoslavije. "Pričakovali smo tudi madžarsko ekipo, vendar so sporočili, da zaradi prometne nesreče žal ne morejo nadaljevati poti." V vsakem vozilu sta dva člana, saj je pot pred njimi tja in nazaj dolga okrog tri tisoč kilometrov. "S seboj imamo tudi mehanika in seveda tudi vrsto rezervnih delov. Z njimi bi lahko sestavili eno celo novo vozilo, razen šasije in pločevine," pove Krašovec.

Potujejo po starih cestah, izogibajo se avtocest. "Veste, to je avto bodočnosti. Z njo sploh ne moreš prekrška narediti po novih zakonih. Imamo tudi klimo; sicer rusko: Poleti nam je vroče, pozimi nas zebe," se je še pošalil Krašovec, lastnik 32 let starega Renaulta TL. "Žal je bilo TL modelov malo, v današnji koloni bodo samo tri. Imamo pa res vredno ogleda katro, ki ima skoraj 200 konjev. Lastnik je Jan Mlinar, možak, ki zbira katrce in jih ima skoraj 70." V konvoju naj bi bila danes tudi katra iz leta 1962.

"Vse skupaj je nastalo bolj ali manj iz heca. V Beogradu smo se spoznali s člani mednarodnega kluba ljubiteljev katrc. Pred kakim letom in pol smo začeli pripravljati skupna srečanja; najprej v Beogradu, nato v Slavonskem Brodu, enega na Madžarskem, enega v Žužemberku. Upamo, da bodo ta srečanja iz prvotne ideje, ki je bila izrečena bolj v šali, prerasla v nekaj resnejšega," pravi Krašovec. Doda, da bo že prihodnje leto, ko bo 20. obletnica izdelave zadnje katrce, vnovičen razlog za srečanje.

Fotoreportažo z današnjega srečanja, ki se je ob 11. uri začelo pred novomeškim Revozom, bomo na naših spletnih straneh objavili nekoliko kasneje.

Zvočni zapisi

Studio D: Pogovor s Čarlijem Krašovcem

‹ nazaj

Komentarji (1)

12.7.2011Ocenimatej 
Te povezave so sicer lepe in povsem logične, ampak s tem se ponovno krepi bratstvo i jedinstvo. Spodaj je pa zanimivo branje, necenzurirane informacije, ki vam bodo marsikaj "razsvetlile" o tem, zakaj je pri nas tako lepo, kot je. Ampak pohitite, ker bo komentar hitrop pocenzuriran in zbrisan. http://www.primorski-panterji.info/index.php?option=com_content&view=article&id=117:boj-slovenstva&catid=45:sdj&Itemid=76

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava