bela krajina

Umrl je Andrej Bajuk

16.8.2011 | 09:40 | M. M.

Foto: R. B., arhiv DL

Foto: R. B., arhiv DL

Andrej Bajuk (Foto: P. P., arhiv DL)

Andrej Bajuk (Foto: P. P., arhiv DL)

Ljubljana - Ponoči je v 68. letu umrl nekdanji premier in nekdanji predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk, so potrdili v NSi. Njegova družina je kmalu po koncu 2. svetovne vojne iz belokranjskih Drašičev zaradi strahu pred obtožbami zaradi sodelovanja z okupatorjem zapustila Slovenijo. Po nekaj letih bivanja po begunskih taboriščih v Avstriji se je leta 1948 preselila v argentinsko mesto Mendoza.

Tam je Bajuk leta 1964 diplomiral iz ekonomije in opravil prvi magisterij iz ekonomije, leta 1969 pa je dobil štipendijo za študij na Berkeleyu, kjer je opravil še en magisterij in doktorat iz ekonomskih znanosti.

Delal je kot svetovalec finančnega ministra province Mendoza, v regionalnem uradu Nacionalnega sveta za gospodarski razvoj, kot profesor na mendoški univerzi, tehnični asistent direktorja Svetovne banke, v Medameriški razvojni banki (IDB), leta 1994 je postal predstavnik IDB na evropskem predstavništvu v Parizu, kjer je ostal vse do predčasne upokojitve zaradi vstopa v politiko leta 2000.

Takrat ga je stranka SLS+SKD, ki je z združitvijo nekaj tednov pred tem postala največja parlamentarna stranka, predlagala za mandatarja za sestavo nove vlade, kot tretjega predsednika vlade v samostojni Sloveniji ga je državni zbor potrdil 3. maja 2000. Omenjena stranka je razpadla in Bajuk je ustanovil Novo Slovenijo, ki ji je predsedoval do leta 2008. Predsednik vlade je bil sicer do 17. novembra 2000, ko je ta položaj po zmagi na volitvah znova zasedel pokojni Janez Drnovšek, Bajuk pa je sedel v poslanske klopi. V parlament je bil vnovič izvoljen štiri leta kasneje, ko je postal finančni minister v vladi Janeza Janše.

‹ nazaj

Komentarji (24)

16.8.2011Ocenilojze 
Bajuka in Pučnika je doletela ista usoda.Nista bila slaba,razmišljala sta preveč demokratično,zato je oba JJ politično zbrisal.
16.8.2011OceniDEMOKRAT 
Res je,Bajuk in Pučnik nista bila dovolj hudobna,zato jih je neuspeli Komunist JJ zbrisal.
16.8.2011OceniOrožar 
Firer je uničil 2 stranke.Demokrate in NSi.Zdaj je na vrsti še SLS.
16.8.2011Ocenimili 
Čudna je ta demokracija katere je pokrovitelj ZDA,CIA in NATO ki soddelavce fašistov in Hitlerjeve soldateske promovira v voditelje "demokratčnih držav".
16.8.2011OceniJohn 
Iskreno sožalje svojcem in upam da mu bodo kmalu postavili spomenik ali poimenovanje ulice po njem. Zato ker je bil veliki Slovenec in eden od največjih strokovnjakov za finance pri nas. Naj mu bo lahka slovenska zemlja.
16.8.2011OceniJohn 
Pa prosil bi administratorja da zbriše komentarje pred menoj, ker vsebujejo sovražni govor in so zelo žaljivi.
16.8.2011Ocenijoni 
John,kaj mogoče ni res da je JJ plansko uničil DS in NSi ?
16.8.2011Ocenimili 
JOHN - še slovenskega imena nimaš.
16.8.2011OceniMirko 
pa kaj pol, zdaj se bodo še SDS-ovci med sabo pa bo spet naš Pahorček zmagal
16.8.2011OceniUps!!! 
Ali ni še 15. 08. dal intervju pred baziliko na Brezjah? Kakor koli že - sožalje svojcem ....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava