posavje

Med novimi kandidati za ministra tudi Branko Janc

8.9.2011 | M. M., STA

Branko Janc (Foto: A. K., arhiv DL)

Branko Janc (Foto: A. K., arhiv DL)

Ljubljana, Krško - Predsednik vlade Borut Pahor bo v danes v državni zbor poslal listo kandidatov za ministre, že v sredo pa sta o njej odločali vodstvi vodstev obeh koalicijskih strank, SD in LDS. Čeprav bo imena kandidatov Pahor uradno razkril šele na današnji seji vlade, pa skrivnosti skorajda ni več - vodenje ministrstva za notranje zadeve bi premier med drugim rad zaupal Branku Jancu (LDS) iz Krškega.

Diplomirani ekonomist je po podatkih iz LDS trenutno zaposlen kot projektni vodja pri arhitektu Mitji Jancu, pred tem pa je bil samostojni podjetnik. Tri mandate je bil tudi poslanec v DZ, in sicer od leta 1992 do 2000. Je poročen in oče dveh otrok, med drugim je bil tudi krški občinski svetnik, predsednik upravnega odbora Sklada za razgradnjo Nek in predsednik Zveze prijateljev mladine Krško.

Neuradno naj bi Pahor za ministra za gospodarstvo predlagal Tomaža Orešiča, za vodenje visokošolskega ministrstva Tamaro Lah Turnšek, za ministrico za javno upravo Zdenko Vidovič in za ministra za kulturo Sama Bevka.

"DZ bom pred glasovanjem nagovoril z željo, da listo podprejo, s tem izrečejo zaupnico vladi in omogočijo, da bi vlada do izteka mandata opravila tisto nalogo, za katero ta hip sodim, da je kratkoročno in dolgoročno odločilnega pomena za razvoj Slovenije. To je, da Slovenija z ukrepi gospodarske, socialne, finančne in druge politike ostane v zdravem jedru evro skupine," je dajal Pahor.

Po njegovem mnenju je prav, da poslanci odločijo, ali je ta vlada, kakršno sestavo predlaga, sposobna opraviti to zahtevno nalogo. "Če osebno ne bi bil prepričan, da jo je, ne bi tako odgovornih in vplivnih ljudi, ki so pripravljeni zastaviti svoje ime za delo v vladi v tako nehvaležnih okoliščinah, predlagal parlamentu za imenovanje in za zaupnico vladi," je poudaril premier.

Po njegovih besedah se bo po tem, ko bo listo kandidatov posredoval v DZ, zelo hitro odvrtel proces odločanja o njih. To, da na njih veže zaupnico, se mu zdi "pošteno pa tudi odgovorno, saj na ta način dobim odgovor na vprašanje, ali ta vlada uživa dovolj veliko podporo v DZ".

Na seji predsedstva SD so se sicer pogovarjali tudi o pripravah na morebitne predčasne volitve.

Zadnji rok, do katerega mora državni zbor odločati o ministrskih kandidatih oziroma vsaj o ministru za visoko šolstvo, je 23. september. O ministrih naj bi parlament tako odločal predvidoma na redni seji, ki naj bi se začela 19. septembra.

Poslanci morajo sicer o ministrskih kandidatih odločati najpozneje v roku sedmih dni ali najprej v roku treh dni po tem, ko premier predloge kandidatur vloži v državni zbor. Pahor lahko državnemu zboru predloži pisno zahtevo za zaupnico. Odločitev, ali bo zaupnico vezal na sprejem zakona ali na druge odločitve v državnem zboru - v tem primeru na ministrske kandidate - pa lahko Pahor sporoči tudi na seji DZ pred glasovanjem o tem.

‹ nazaj

Komentarji (4)

8.9.2011OceniFerluci 
ja, to je tisti, ki veliko govori in nič ne pove.
8.9.2011Ocenifranci 
Nasprotno, nisem imel občutka, da veliko govori. Dober sogovornik je. Seveda sedaj je treba siromaka popljuvat.
8.9.2011OceniBREŽČAN 
A SI MISLIL NA vIZJAKA!
8.9.2011OceniPOSAVEC 
Upam da ga bojo Vizgec in Bogovček podprli.Če jim je res za regijo.Pa naj se ne izgovarjajo na strnkarsko disciplino.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava