posavje

Pred parlamentarnimi telesi danes štirje ministrski kandidati

13.9.2011 | 07:30 | STA, J. A.

Branko Janc (Foto: A. K. , arhiv DL)

Branko Janc (Foto: A. K. , arhiv DL)

Ljubljana, Krško - Pred parlamentarnimi odbori se bodo danes predstavili štirje ministrski kandidati. Odbor za notranjo politiko bo zaslišal kandidata za notranjega ministra Branka Janca iz Krškega ter kandidatko za ministrico za javno upravo Zdenko Vidovič, odboru za gospodarstvo se bo predstavil kandidat za gospodarskega ministra Tomaž Orešič, odboru za kulturo pa Samo Bevk.

Državni zbor bo o petih ministrskih kandidatih odločal predvidoma 20. septembra, še pred tem pa se morajo predstaviti pristojnim odborom DZ.

Janc bo v primeru imenovanja na čelo notranjega ministrstva prišel po tem, ko sta zaradi nepravilnosti pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad odstopila tako nekdanja ministrica Katarina Kresal kot državni sekretar Damjan Lah.

Zdenka Vidovič se bo morala v primeru izvolitve soočiti z varčevanjem v javnem sektorju, medtem ko sindikati javnega sektorja pričakujejo, da bo potrebno pozornost namenila socialnemu dialogu.

Od Orešiča v primeru imenovanja v Gospodarski zbornici Slovenije pričakujejo, da se bo med drugim zavzel za zmanjšanje likvidnostne luknje, čim večja vlaganja v razvoj ter reševanje vprašanje poplačila podizvajalcev na projektih javnih naročil.

Kandidat za ministra za kulturo Samo Bevk se bo moral v primeru izvolitve soočiti s krčenjem sredstev za ta resor, ki jih predvideva rebalans proračuna.

Kandidatka za ministrico za visoko šolstvo Tamara Lah Turnšek bo pred pristojnim odborom DZ zaslišana v sredo.

Pahor je na potrditev kandidatov vezal zaupnico. Podporo so mu za zdaj napovedali le v SD in LDS, medtem ko so mu jo odrekli v SDS, SLS, Zares, DeSUS, nepovezani poslanec Andrej Magajna in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli. V SNS in štirje nepovezani poslanci se o tem še niso izrekli.

‹ nazaj

Komentarji (2)

13.9.2011Ocenimedvedek 
a kdo ve zakaj ni med kandidati za ministe znameniti poslanec Janko Veber ,ker je bil trdno prepričan ,da bojo tudi njemu našli resorprevzel bi katerokoli ministrstvo
21.9.2011Ocenijoco 
tudi Jancu se ne bo treba matrat na MZNZ, vsaj v minuli vladi ne.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava