dolenjska

Studio D: Drogo našli. Pridržani trije Romi?

25.10.2011 | 11:45 | Barbara Barbič

Podrobnosti včerajšnje policijske preiskave v Brezju še pričakujemo. Po naših informacijah naj bi bile pridržane tri osebe, med drugim tudi nekdanji romski svetnik. Mesojedec še naprej kritičen do občine in države.

Obsežna policijska akcija je včeraj potekala v novomeškem romskem naselju. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Obsežna policijska akcija je včeraj potekala v novomeškem romskem naselju. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Novo mesto - Informacije, da so policisti prijeli nekdanjega romskega svetnika, njegovo ženo in hči, za Studio D na Policijski upravi Novo mesto niso ne potrdili ne zanikali. "V tem trenutku lahko povem le, da je bilo pridržanih več ljudi," je povedala Alenka Drenik, tiskovna predstavnica novomeške policije. Neuradno so policisti našli več droge; koliko in kakšne, bo znano še tekom današnjega delovnika.

Na Studiu D so zjutraj poklicali romsko svetnico Dušico Balažek, na katero so se obrnili z vprašanjem, če je preiskava vnesla kak dodaten nemir v naselje. Balažkova, ki je sicer ves čas od nastopa mandata naprej trdi, da droge v romskem naselju ni, je povedala le, da "še nič ne ve, kaj se je dogajalo".

Janez Doltar, na novomeški občini zadolžen za romska vprašanja, je medtem v zadnji številki Dolenjskega lista v obsežnem intervjuju glede kriminalitete med Romi med drugim povedal, da je "Regijska civilna iniciativa zadnja leta edino javno združenje, ki opozarja na problematiko rezervata, kriminala in neobvladljivosti, vendar da kljub svoji upravičeni kritiki ne vidi izhoda iz te zelo zapletene in družbeno neprijetne situacije".

Spričo včerajšnje obsežne policijske akcije je predsednik iniciative Silvo Mesojedec zadovoljen. "Kolikor sem seznanjen, je policija to akcijo pripravljala že nekaj časa." Mesojedec nato vendarle kritično doda: "Policija bo s takšnimi občasnimi akcijami nekaj odkrila, koga priprla, vendar, če ne bo država ukrepala, bo stanje na tem področju le še slabše." Močna kritika s strani iniciative leti tudi na novomeško občino, ki po njihovem mnenju nima vizije za reševanje problematike in ki celo podpira državo pri njeni tozadevni nesposobnosti. "Država ne upa pripraviti učinkovitega programa, občina pa le sodeluje z njo in dela v škodo krajanov v Bučni vasi in širšega območja, saj tu resnično nastaja leglo kriminala." Mesojedec doda, da v romskem naselju ni le droge, pač pa tudi orožje, ki da ga je tam veliko.

Nova kritika občini

Sogovornik je že večkrat opozoril, da se v Novem mestu lahko celo ponovi Ambrus, pri čemer je Janez Doltar z občine v prej omenjenem intervjuju med drugim menil, da se "Silvo Mesojedec Ambrusa v Novem mestu ne boji, temveč si ga želi, saj bi dosegel svoje, vendar se pri tem ne zaveda razsežnosti problema, ki kaj kmalu lahko pripelje do prelivanja krvi." Vodja regijske iniciative je ogorčen. "To je neumna izjava. Jaz samo opozarjam, tudi za Ambrus sem, pa mi ni nihče verjel," pravi in dodaja, da je tudi varuhinjo človekovih pravic ob njenem obisku v Novem mestu pobaral, ali je res treba čakati novih tragičnih dogodkov, da se vendarle kaj spremeni. "Imeli smo umor Rominje in samomor podjetnika. Kje je danes ta zgodba? Vsi so jo že pozabili. Do novega dogodka, ko se spet kaj razplamti. Mi si želimo ukrepov, ki bi pripeljali do rešitve."

Civilna iniciativa je po Mesojedčevih besedah pripravila predlog rešitev za Brezje. Župan Muhič naj bi obljubil, da bo predlog uvrščen na junijsko sejo in da bo tudi občina pripravila svoj predlog. "Ker tega občina ni storila, me je župan poklical in vprašal, če lahko naš predlog uvrstijo na septembrsko sejo. Vendar tudi takrat nismo prišli na vrsto. Zdaj je v tem tednu nova seja, pa našega predloga spet ni," še doda Mesojedec. Pojasnila s strani mestne občine pričakujemo.

Mesojedec sklene, da si želijo, da bi tudi vse politične stranke pred volitvami pripravile program reševanja romske problematike, o čemer smo že poročali.

Zvočni zapisi

Silvo Mesojedec o zadnji akciji, povezani z drogami v romskem naselju

‹ nazaj