novice

Anketa Mediane: SDS precej pred Virantom in Jankovićem

14.11.2011 | 07:20 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Če bi bile parlamentarne volitve včeraj, bi zmagala SDS Janeza Janše s precejšnjo prednostjo pred Državljansko listo Gregorja Viranta in Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Parlamentarni prag bi prestopilo le šest strank, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je po naročilu RTV Slovenija izvedel inštitut Mediana.

RTV Slovenija bo do predčasnih parlamentarnih volitev vsako nedeljo objavljala raziskave javnega mnenja. Kot kaže prva raziskava inštituta Mediana, bi SDS prejela 25 odstotkov glasov, Državljanska lista Gregorja Viranta 19 odstotkov, Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija pa 14 odstotkov.

Parlamentarni prag bi prestopilo le šest strank, poleg omenjenih še SD Boruta Pahorja s šestimi odstotki ter DeSUS Karla Erjavca in SLS Radovana Žerjava s po štirimi odstotki.

Volitev se zagotovo namerava udeležiti 62 odstotkov volilnih upravičencev, kaže telefonsko anketiranje, izvedeno med 7. in 10. novembrom na reprezentativnem vzorcu 609 oseb. Dodatnih 15 odstotkov vprašanih bo se bo volitev verjetno udeležilo, zagotovo na volišča ne bo odšlo 13 odstotkov anketiranih, šest odstotkov pa je še neodločenih.

Med tistimi, ki so odgovorili, da bi se volitev udeležili, bi trenutno SDS dobila 29 odstotkov glasov, stranka Državljanska lista Gregorja Viranta 20 odstotkov in Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija 18 odstotkov. V tem primeru bi v DZ prišli le še SD in DeSUS.

Lista Zorana Jankovića je bolj priljubljena med ženskami, medtem ko bi moški bolj volili Državljansko listo Gregorja Viranta. Volivci SDS in SD se po spolu ne razlikujejo. Pri izobrazbi ni večjih odstopanj, nekoliko višji delež visoko izobraženih je med volivci SD.

Po starosti pa ima Pozitivna Slovenija najvišji delež mlajših volivcev in SD najvišji delež starejših od 50 let. Najvišji delež med volivci srednjih let, starimi med 30 in 49 let, ima Virantova stranka.

Poleg programa stranke, ki najbolj odločilno vpliva na izbiro, se zdijo anketiranim pri odločitvi za podporo stranki pomembno še njeno dosedanje delovanje, njen vodja ter nastopi na soočenjih.

‹ nazaj

Komentarji (3)

14.11.2011OceniJan 
Že to, da NSi, LDS in Zares ne pridejo v parlament bo velik uspeh in večja možnost za napredek države.
14.11.2011OceniDEMOKRAT 
PRAV JE DA OBJAVITE OBE ANKETI, TA JE CELO NAREJENA ZA 50% VEČJEM VZORCU TOREJ JE MNOGO BOLJ VERODOSTOJNA! Virant se vzpenja 
po barometru Na Barometru priljubljenosti se je še potrdila priljubljenost Gregorja Viranta, ki jo kaže tudi prvo mesto njegove liste v strankarski anketi. Prejšnji mesec je bil Virant tretji, na drugem mestu pa je bil Radovan Žerjav. Tokrat sta zamenjala mesti. Žerjav je bistveno bolj priljubljen kot stranka, ki ji predseduje, SLS. Nasprotno pa se denimo Janez Janša na Barometru priljubljenosti uvršča mnogo slabše kot njegova stranka v strankarski anketi – vendar Janša zadnje čase napreduje. Septembra je bil dvanajsti, prejšnji mesec deseti, tokrat je v Barometru na sedmem mestu. Nekoliko slabše tokrat kaže Zoranu Jankoviću, medtem ko Borut Pahor ostaja pri repu lestvice, čeprav vsak mesec napreduje za eno mesto in je zdaj »že« na šestnajstem. Na prvem mestu je seveda, kot že dolgo časa, predsednik republike Danilo Türk. Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 7. do 10. novembra 2011 na reprezentativnem vzorcu 910 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.
14.11.2011OceniDEMOKRAT 
PA ŠE TA DEL ANKETE .....................................Po anketi Dela, ki smo jo objavili v soboto, bi največ vprašanih volilo Listo Gregorja Viranta (18,8 odstotka), sledi ji SDS s 17,7 odstotka glasov in Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija, ki bi jo volilo 15,2 odstotka vprašanih. Parlamentrani prag bi prestopila le še SD Boruta Pahorja s 5,4 odstotka glasov. Ljubljana - Parlamentarni prag bi prestopilo le šest strank, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je po poročanju Radia Slovenija izvedel inštitut Mediana. RTV Slovenija bo do predčasnih parlamentarnih volitev vsako nedeljo objavljala raziskave javnega mnenja. Kot kaže prva raziskava inštituta Mediana, bi SDS Janeza Janše prejela 25 odstotkov glasov, Državljanska lista Gregorja Viranta 19 odstotkov, Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija pa 14 odstotkov, je poročal radio. Parlamentarni prag bi prestopilo le šest strank, poleg omenjenih še SD Boruta Pahorja s šestimi odstotki ter Desus Karla Erjavca in SLS Radovana Žerjava s po štirimi odstotki, piše Slovenska tiskovna agencija. 62 odstotkov vprašanih zagotovo na volitve To kaže telefonsko anketiranje, izvedeno med 7.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava