kočevsko-ribniško

V Škrilju odprli novo vojaško strelišče

14.1.2012 | 16:30 | M. Leskovšek-Svete

V Škrilju odprli novo vojaško strelišče
V Škrilju odprli novo vojaško strelišče

Kočevska Reka - Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Andrej Osterman sta včeraj v Škrilju pri Kočevski Reki odprla novo, visoko specializirano vojaško strelišče in vadišče.

Strelišče bo namenjeno usposabljanju pripadnikov stalne sestave Slovenske vojske in pogodbenih pripadnikov rezervne sestave Slovenske vojske, uporabljala ga bo lahko tudi policija, strelsko urjenje, ki ga potrebujejo za doseganje bojnih zmožnosti, pa bo s približkom realističnih situacij, ki jih strelišče lahko simulira, omogočala tudi zavezniškim vojakom.

Nov vojaški objekt vključuje pehotno strelišče velikosti 180 x 35 metrov, 12 x 10 metrov veliko strelsko borbeno hišo, strelske globeli velikosti približno 12 x 12 metrov za streljanje v krogu 360 stopinj ter vezni jarek med hišo in globeljo.

Objekt je predviden za usposabljanje taktike specialnih enot in je prilagojen bližinskemu boju. Primeren je za izvajanje šolskih in bojnih streljanj, vsem udeležencem zagotavlja enake pogoje streljanja, vgrajeno pa ima sodobno tehnološko opremo s svetlobnimi in zvočnimi efekti.

V stranskih nasipih ob strelišču so postavljeni stebri z zvočniki in žarometi za uporabo dodatnih zvočnih efektov in osvetljevanje strelišča pri nočne streljanju, tarče, ki so na strelišču premične in nepremične, pa so opremljene z žarometi za osvetljevanje tarč pri nočnem streljanju in z napravami, ki ustvarjajo efekt protiognja.

Kot je povedala ministrica Jelušičeva, so s pripravami na izgradnjo strelišča in vadišča Škrilj začeli že leta 2007, uporabno dovoljenje je strelišče dobilo decembra 2011, v fazo končnih operativnih zmogljivosti pa naj bi prišel v mandatu njenega ministrskega naslednika.

Celotna investicija je vredna, kot je povedala, 3,4 milijona evrov, potrebna tehnološka oprema bo stala še milijon evrov, 80 tisoč dolarjev pa bodo prispevale ZDA za sicer milijon dolarjev vredno bojno hišo.

‹ nazaj

Komentarji (5)

14.1.2012OceniWeber Fon Curac 
Banana republik Slovenija ma pa res veliko denarja, da zapravla denar za takšne oslarije. delavci so brez plač in lačni, mi pa delamo USA strelišča. Upam, da bo tudi ameriški Ambasador Mussolini požegnal tole traparijo.
15.1.2012OceniDrago 
Bo to sodobno strelišče namenjeno tudi ostalim, ne samo vojakom ?? Naprimer uporaba v turistične namene ??
17.1.2012Ocenijunker 
Tukaj bodo vadili predvsem mornarji iz Triglava, pripadniki MSNZ pa bodo polagali keramićne ploćice.
17.1.2012OceniDarko Poč 
Ljubica Jelušić (čuvaj se senjske bure i brkate cure)
13.2.2012OceniFon Krjavelj 
Tajna baza elitne hohštaplarije je razkrita. Zdej pa vemo kje trenirajo naši švejki! Le kdo je dovolil da se razkrije ta secret, sedaj bodo Rvati navalil na Škrilj in bo konec naše Armije.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava