novice

Novi upravičenci do socialne pomoči naj bi to dobili v začetku februarja

24.1.2012 | 18:40 | STA

Po novem velja enota vloga za vse socialne prejemke. (Foto: J. A., arhiv DL)

Po novem velja enota vloga za vse socialne prejemke. (Foto: J. A., arhiv DL)

Ljubljane - Na ministrstvu za delo poudarjajo, da so bile akontacije denarnih socialnih pomoč za upravičence po dozdajšnjem sistemu izplačane, tisti, ki so vlogo za prejemek oddali decembra lani, pa bodo izplačilo po predvidevanjih dobili v začetku februarja. Poudarjajo še, da tisti, ki so v največji stiski, lahko dobijo izredno denarno socialno pomoč.

"20. januarja je bilo izvedeno izplačilo akontacij denarnih socialnih pomoči za vse prejemnike, ki imajo to pravico že odobreno. Izplačila so šla v tem mesecu normalno naprej," je zagotovil direktor direktorata za socialo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Davor Dominkuš. Izplačilo tistim, ki so vlogo za denarno socialno pomoč decembra lani vložili prvič, pa je predvideno v začetku februarja, je pojasnil.

S centri za socialno delo je po njegovih besedah tudi dogovorjeno, da se določenim, ki so v veliki socialni stiski, izplača izredna socialna pomoč "neposredno iz sredstev centra".

Kot je povedal, je že več kot 10 dni mogoče vnašati podatke iz vlog v nov informacijski sistem, vendar pa so se pri vnosu podatkov pojavile težave, zlasti v primeru, če je bilo v računalniški aplikaciji prijavljenih veliko strokovnih delavcev. "Če se vanjo prijavi več kot 200 strokovnih delavcev hkrati, je prišlo do zamud oz. izklapljanj aplikacije, vendar smo te težave v prejšnjem tednu v večjem delu odpravili," pravi Dominkuš.

V novi sistem je trenutno vnešenih preko 16.000 vlog, je dejal. Vendar opozarja, da je razlika med posameznimi centri za socialno delo zelo velika - nekateri so prenesli nekaj deset vlog, drugi pa 1500. Na ministrstvu pa po Dominkuševih besedah ocenjujejo, da so "stvari popolnoma obvladljive".

Po poročanju medijev prihaja do zaostankov pri izplačilih tistim, ki bi morali sredstva na svoj račun dobiti do 20. januarja. Radio Slovenija je danes poročal, da je samo na ptujskem centru za socialno delo brez vseh sredstev za preživljanje ostalo približno 300 ljudi.

Z novim letom se je začela uporabljati nova socialna zakonodaja, po kateri bo o vseh pravicah iz javnih sredstev odločal center za socialno delo. Centri za socialno delo morajo odločbe izdati v treh mesecih od prejema popolne vloge. Prednostno bodo odločali o vlogah, ki se nanašajo na denarno socialno pomoč, nato o vlogah za pravice, o katerih bodo presojali po uradni dolžnosti, zatem pa o vseh ostalih.

‹ nazaj

Komentarji (5)

24.1.2012Ocenikr eden 
Sramota za vso državo pa tako smo se veselili samostojnosti, katero sedaj plačujemo spet le reveži, seveda komu pa naj vzamejo, če ne revnemu. To ministerstvo za delo in družino ni vredno počenega groša. Obstaja pač zato, da ima g. Svetlik plačo. Za revne so zakoni, za bogate jih ni. Saj lahko delajo kar hočejo, vzamejo kar se jim zljubi, pa še nikogar niso kaznovali.DO KDAJ BO TAKO?
25.1.2012Oceni5566565 
ljudem v stiski bodo pobrali še tisto, kar so prigarali z lastnimi rokami. to je pa socialna država, banda ušiva
25.1.2012OceniDelavec 
Sramota.............. Ljudje, kateri so postavljeni za to, da delajo v korist ljudi, se z revščino v katero so nas pripeljali še naprej okoriščajo. Škoda vsake poštene besede. To je beda od bede! Svetlik kdaj boš odšel?
25.1.2012OceniKar drug 
Povejte ali pričakujem preveč od Centra za socialno delo NM na katerem sem odal vlogo v začetku decembra. Pričakujem odgovor kaj se bo zgodilo s štipendijo mojega otroka , ki je dijak. Do 31.12. je imel štipendijo. S 1.1. pa po novem zakonu pričakujem rešitev moje vloge. Kakšno sprenevedanje, da do 20.1. je nakazilo. Seveda je to velja na odločbi do 31.12. plačilo pa je po 15 v naslednjem mesecu. KAKO NAPREJ? Vem, da ste za nov računalniški sistem dali več, kot je znašala pomoč vsem potrebnim. Takšno zapravljanje davkoplačevalskega denarja je sramota za Slovenijo!!!!!! Sedaj, ko po več kot enem mesecu kar sem oddal vlogo sporočate javnosti, da podatki niti v sistem niso vnešeni - kdaj bo preračunano in rešeno niti ne omenjate-, omenjate, pa da podatke VNAŠAJO strokovni sodelavci, sem več kot razočaran. To, da je pravna država???????????? Vsaka BANANA republika ima takšne stvari bolje urejene!
25.1.2012OceniJure 
štipendij do 18. leta starosti otroka NI VEČ. So samo še otroški dodatki. Tako je sklenila Pahorjeva vlada, na žalost.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava