novice

Janša novi mandatar. Bo Bogovič minister za kmetijstvo?

28.1.2012 | 18:00 | STA, J. A.

Franc Bogovič (Foto: arhiv)

Franc Bogovič (Foto: arhiv)

Ljubljana - Predsednika SDS Janeza Janšo so poslanke in poslanci na tajnem glasovanju z 51 glasovi za in 39 proti potrdili za mandatarja slovenske vlade. Njegovo kandidaturo je vložilo 50 poslancev strank SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, za izvolitev pa bi Janša potreboval 46 glasov. Janša je že prisegel pred poslankami in poslanci.

Janša se je poslankam in poslancem zahvalil za podporo. Obenem se je zahvalil koalicijskim partnerjem, da so privolili v sodelovanje v kriznih časih. Pred državo so po besedah Janše veliki izzivi, zato je vsem strankam ponudil sodelovanje. "Naša roka je ponujena in upam, da bo tudi sprejeta," je poudaril.

Mandatar mora zdaj v 15 dneh predlagati kandidate za ministrske položaje. Ministrov bo predvidoma 11, saj je DZ že sprejel novelo zakona o vladi, s katero je število ministrstev s 15 skrčil na 11, obenem pa ohranja še ministrstvo brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu. V medijih je doslej zaokrožilo kar nekaj možnih razdelitev ministrskih mest v novi vladi, Janša pa naj bi njihova imena predstavil v torek. SLS naj bi dobila dve mesti v vladi, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naj bi vodil predsednik stranke Radovan Žerjav, ministrstvo za kmetijstvo in okolje pa Posavec Franc Bogovič.

Če ne bi bili imenovani vsi ministri, mora predsednik vlade v desetih dneh predlagati še neimenovane ministre oziroma obvestiti državni zbor, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece, prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru. V primeru, da lista ministrov ne bi bila izglasovana, pa se v DZ opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov, mandatar pa lahko nanjo uvrsti tudi kandidate, ki v prvem poskusu niso bili izglasovani. Če tudi v drugem poskusu kandidatna lista ni izglasovana, pa lahko DZ odloča o vsakem kandidatu za ministra posebej.

‹ nazaj

Komentarji (1)

28.1.2012Ocenimufko 
Pozdrav Vrhovni komandi,pokrajinski štab je že u punom sastavu na tajni lokaciji..Pijemo samo izbrano...iz taspodnjih štalaž,puhnih pajčevine...Ima i poneki teran šampanjec...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava