novice

Vizjak se boji novih referendumov, Bogovič še izbira državna sekretarja

11.2.2012 | 18:30 | STA, J. A.

Andrej Vizjak (Foto: A. K, arhiv DL))

Andrej Vizjak (Foto: A. K, arhiv DL))

Franc Bogovič (Foto: arhiv DL)

Franc Bogovič (Foto: arhiv DL)

Dan po imenovanju nove vlade je več ministrov že prevzelo posle od svojih predhodnikov, preostale primopredaje naj bi sledile v začetku prihodnjega tedna. Vodenje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je danes prevzel Andrej Vizjak, novi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa je prevzel posle s kmetijskega področja.

Dosedanji minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je ob predaji poslov Vizjaku izročil tudi besedila treh zakonov, ki so padli na referendumih. Vizjak je odvrnil, da se bo potrudil na teh osnovah graditi naprej, saj da je bilo na področju dela, družine in socialnih zadev pripravljenih veliko predlogov, "žal jih je tudi veliko padlo na takšen ali drugačen način". "So pa gotovo številne dobre rešitve v teh predlogih," je dejal in ocenil, da so zakoni padli zaradi malenkosti.

Na vprašanje, ali se boji morebitnih referendumov, je Vizjak odgovoril pritrdilno. "Vsak se boji novih referendumov, ampak ti so možni šele takrat, ko nekdo gre z rešitvijo kljub jasnem vedenju, da ni usklajena in tvega," je dejal in napovedal, da se bo to tveganje trudil zmanjšati na minimum. S socialnimi partnerji se bo tako sestal že prihodnji teden.

Dejal je tudi, da se bodo po svojih močeh trudili najti skupni imenovalec med socialnimi partnerji, med strokovnimi pogledi in tudi finančnim položajem v državi. "Čaka nas težka naloga, trudili se bomo po svojih najboljšim močeh, da ji bomo kos," je dejal Vizjak in se Svetliku zahvalil za korekten postopek primopredaje. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo Svetlikovi nasveti še zelo dobrodošli.

Kot prioritetne projekte, ki se jih bo lotil že v tem mesecu, je navedel preučitev delovno-pravne zakonodaje, popolno usposobitev sistema dodeljevanja socialnih transferjev in rebalans proračuna. Pri slednjem pravi, da ga čaka težko delo, ker gre večina proračuna tega ministrstva za socialne transferje. Poleg se namerava skupaj z ministrstvom za gospodarstvo prioritetno lotiti tudi ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Bogovič: Kmetijsko ministrstvo je v dobri kondiciji

Bogovič je danes prevzel posle od svojega predhodnika na resorju za kmetijstvo Dejana Židana. Bogovič je ob tem dejal, da prevzema ministrstvo, ki je v dobri kondiciji, in napovedal, da so prve naloge povezane z oblikovanjem skupne kmetijske politike za naslednjo finančno perspektivo.

Ob primopredaji je poudaril, da je dobra podlaga za delo lani sprejeta resolucija o razvoju slovenskega kmetijstva. "To je prava osnova, da se organiziramo in najdemo priložnosti za slovensko kmetijstvo, podeželje in okoljsko področje. Zakona o kmetijskih zemljiščih in promociji v kmetijstvu sta bila lani sprejeta in če želimo v Sloveniji izboljšati in povečati zemljiški potencial - z varovanjem zemlje, z boljšim izkoristkom obstoječega potenciala, z diverzifikacijo v kmetijstvu, s shemami kakovosti in podobnimi ukrepi - sta to zakona, ki potrebujeta implementacijo in trdno delo."

Glede na sklepe vlade in na koalicijsko pogodbo sta za to ministrstvo predvidena dva državna sekretarja, eden bo pokrival okoljsko, drugi kmetijsko področje. Bogovič je na vprašanje, če že ima imena za državne sekretarje, odgovoril, da ne, da pa ima ožje kandidate za ti dve mesti.

Z Židanom deli mnenje, da je to najbolj državotvorno ministrstvo. "Vedno se govori o treh varnostih v Evropi - prva v vojaškem pomenu, druga energetska, in tretja prehranska. Prehranska je sestavljena iz dveh komponent - pridelati dovolj kakovostne, zdrave hrane in pridelati jo po tehnologijah in okoliščinah, da je za državljane dostopna," je izpostavil Bogovič.

Prepričan je, da je v združitvi področja kmetijstva in okolja veliko priložnosti za nova delovna mesta in priložnost, da v Sloveniji pokažemo, kako si predstavljamo trajnostno rabo virov.

Na začetku ministrovanja Bogovič pričakuje, da se bo v prvih mesecih več srečeval s temami na okoljskem ministrstvu, ker zahtevajo jasne odgovore na tožbo evropskega sodišča in na zaključke računskega sodišča glede odpadkov. "Okoljski ministri niso še nič naredili za odpravo nepravilnosti, ki so se dogajale na tem področju, ki je danes še bolj problematično," je dejal.

Bogovič bo v torek prevzel posle še na okoljskem ministrstvu, obenem pa deli mnenje mnogih, da je bil Židan zelo dober minister.

‹ nazaj

Komentarji (7)

12.2.2012Ocenianti fa 
Kako pa, da sta bila oba jajčkota do vseh sprememb, ki jih je predlagala prejšnja vlada. Razlog... rušiti vlado.. taktika jajčkota...in sedaj gospodo skrbijo referendumi...Še predno se je v parlamento glasovalo o Jankoviču je jajčko sestavljal svojo vlado, rušil je državo Slovenijo, kje v svetu se to lahko dogaja...in potem gospod sporoči sodišču in se opraviči za izostanek na obravnavi z razlogom, da rešuje krizo v draži...katastrofa.... Zato je potrebno narediti vse, kot je to počela opozicija v prejšnjem mandatu, zrušiti vlado
12.2.2012OceniMilko 
Še dobro da je g.Janša zbral pogum pa zrušo to komunistično vlado.Čestitam!
12.2.2012OceniRado 
Komunist je v Sloveniji že skoraj izumrla vrsta. Nekaj jih je samo še v SDS.
12.2.2012Ocenijanez pa ne j.j. 
Milko, ali si že preštel koliko nekdanjih komunistov je v vladi? Od Janše in Gorenaka naprej.
12.2.2012Ocenisenad 
Ja tole s temi komunisti bi bilo v redu da se enkrat za vedno poslovijo od funkcij odločanja v Sloveniji.
13.2.2012Ocenicap15 
A referendumov se bojite, katera stranka je bila pa v prejšnjem mandatu najbolj odgovorna za referendume, ste že pozabili gospod Vizjak, ali je bil to morda SDS ?
13.2.2012Ocenibanda  
Banda bivšokomunistična.Prej ste bili ultrakomunisti,RUSKA šola,zdaj se pa parite v SDS.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava