gospodarstvo

Navadni upniki najverjetneje ne bodo poplačani

14.2.2012 | 06:55 | STA, M. M.

Foto: spletna stran GPG

Foto: spletna stran GPG

Ljubljana, Grosuplje - V stečaju GPG je upraviteljica Melita Butara od okoli 318 milijonov evrov prijavljenih terjatev priznala med drugim za 2,6 milijona evrov prednostnih terjatev in 136 milijonov evrov navadnih terjatev. Upraviteljica ocenjuje, da navadni upniki ne bodo poplačani, bi pa lahko stečajna masa zadostovala za poplačilo delavcev.

Kot je razvidno iz osnovnega seznama preizkušenih terjatev v stečaju Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG), včeraj objavljenega na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je bilo pravočasno prijavljenih 1652 terjatev, od tega 921 izločitvenih terjatev in 20 prijav ločitvene pravice. Upoštevane so terjatve, ki so prispele do vključno 4. julija lani, terjatve za izločitvene pravice, ki so prispele po tem datumu, niso zajete v tem seznamu in bodo objavljene v kasnejših seznamih.

Skupni znesek prijavljenih terjatev je 317,95 milijona evrov, od tega je priznanih prednostnih terjatev 2,63 milijona evrov, priznanih navadnih terjatev 136,04 milijona evrov, pogojno priznanih terjatev pa 23,87 milijona evrov. Prerekanih terjatev je 155,40 milijona evrov.

Butara glede na število priznanih terjatev oz. glede na znesek priznanih prednostnih terjatev upnikov ocenjuje, da v tem stečajnem postopku navadni upniki ne bodo poplačani. Večji del stečajne mase namreč predstavlja premoženje, na katerem so izkazane ločitvene pravice.

Premoženje stečajnega dolžnika, ki ni obremenjeno, bo po oceni upraviteljice zadostovalo za kritje stroškov stečajnega postopka in za poplačilo prednostnih terjatev - terjatev delavcev.

Med navadnimi upniki izstopa Nova Ljubljanska banka (NLB), ki ima za okoli 81,8 milijona evrov priznanih navadnih terjatev. Poleg tega ima še za 7,4 milijona pogojno priznanih terjatev in za 2,7 milijona priznanih ločitvenih pravic.

Ostali večji navadni upniki so Hypo Alpe-Adria-Bank (okoli 6,3 milijona evrov), SKB banka (4,3 milijona evrov), Elcom (3,6 milijona evrov), Varis (3,4 milijona evrov), Arming (2,4 milijona evrov), Projekt Oltra (2,3 milijona evrov), Prva finančna agencija (2,2 milijona evrov) in Volksbank (2,1 milijona evrov).

Glede na seznam je bilo priznanih za 5,57 milijona evrov ločitvenih pravic, od tega največ NLB (2,7 milijona evrov) ter Volksbank (546.000 evrov) in Hypo Alpe-Adria-Bank (297.000 evrov).

‹ nazaj

Komentarji (1)

14.2.2012Ocenidelavka propadle firme 
Kje in kdaj pa so še bili navadni upniki poplačani to se že vnaprej ve da nikjer, ker gre vse v žepe barab.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava