novice

Odprta volišča, včeraj brez kršitev molka

11.3.2012 | 07:45 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

V desetih občinah, tudi v Mirni Peči, Metliki, Krškem in Radečah, so se ob 7. uri odprla volišča, na katerih bodo tamkajšnji volivke in volivci izbiral župane, ker so bili dosedanji župani in županja teh občin decembra lani izvoljeni za poslance.

Ker se je z lanskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami uveljavila nezdružljivost županske in poslanske funkcije, so se dotedanji župani s potrditvijo poslanskega mandata morali posloviti od županovanja.

V teh občinah pa so razpisali nadomestne županske volitve. Po današnjem glasovanju bodo nove župane dobili tam, kjer bo eden od kandidatov prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico. Sicer bo odločal drugi krog, v katerem se bosta pomerila kandidata z najvišjim številom glasov.

Morebitni drugi krog naj bi v občinah predvidoma razpisali za 25. marec, ko bodo sicer nadomestne županske volitve tudi v prestolnici.

Do zaprtja volišč ob 19. uri še vedno velja volilni molk, ko je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve v času volilnega molka prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema na telefonski številki 080 12 00. Včeraj sicer ni bilo nobene prijave domnevnih kršitev.

Za kršitve volilnega molka so sicer predvidene globe v višini od 120 do 1200 evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava