kronika

Policista rešila gorečega moškega. S polenom ga je udarila po glavi

13.3.2012 | 12:45 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Policista Policijske postaje Metlika sta včeraj opravljala kontrolo zelene meje in nekaj po 15. uri v bližini Gornjega Suhorja opazila, da gori travnik. Ko sta se približala ognju, sta v gostem dimu opazila 77-letnega moškega, ki je bil močno opečen po telesu. Umaknila sta ga od ognja, ga položila na tla, mu previdno odstranila vrhnja goreča oblačila in poklicala reševalce. Odpeljali so ga v UKC Ljubljana, kjer so potrdili, da je utrpel opekline tretje stopnje.

Policista sta ogenj tudi pogasila. Novomeški kriminalisti so opravili ogled in ugotovili, da je moški na brežini travnika požigal podrast in grmičevje. Ko je ogenj pogorel, je počival na travniku v bližini in zaradi utrujenosti zaspal. Tleči ogenj se je v tem času razvnel in zajel tudi njega. Kriminalisti bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo, danes poročajo s PU Novo mesto.

Kurjenje lahko tudi kaznivo dejanje

Policisti so kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti in prepovedi kurjenja in sežiganja v naravnem okolju, dnevno obveščeni o številnih travniških požarih. Najpogosteje gre za primere, ko občani čistijo travniške površine in požigajo podrast in grmičevje, ogenj pa se zaradi vetra ali nepazljivosti nekontrolirano širi in ogroža življenja ljudi in okolje.

Kazenski zakonik v primerih, ko je zaradi požara v naravnem okolju nastala večja materialna škoda, telesne poškodbe ali druge posledice, dejanje opredeljuje kot kaznivo dejanje. Policisti v takšnih primerih zavarujejo kraj in ugotavljajo vzroke in odgovornosti za obstoj kaznivih dejanj.

Nasilje v družini: prijeli dva moška in žensko

Novomeški in črnomaljski policisti so bili včeraj obveščeni o treh primerih nasilja v družini.

Novomeški policisti so izrekli prepoved približevanja 33-letnemu moškemu zaradi suma, da bo ogrozil življenje, osebno varnost in svobodo žene. Osumljenec je žalil ženo, ji grozil in preprečeval, da bi poklicala na pomoč. Policisti so ugotovili, da že več let izvaja fizično in psihično nasilje nad ženo. Žrtev zaradi strahu pred nasilnežem v preteklosti ni poiskala pomoči. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Črnomaljske policiste je sinoči nekaj po 20. uri na pomoč poklicala žrtev nasilja v družini. Na kraju so zbrali obvestila in ugotovili, da sta se sprla in pretepala zunajzakonska partnerja. 51-letna osumljenka je s polenom udarila po glavi oškodovanca in ga poškodovala. Žensko so policisti v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi prekrškov z elementi nasilja. Odvzeli so ji prostost in jo pridržali. Zaradi razlogov za sum, da bo ogrozila življenje, osebno varnost in svobodo partnerja, so ji izrekli prepoved približevanja žrtvi in obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa.

Črnomaljski policisti so včerakj zaradi nasilja v družini in zanemarjanja otrok in surovega ravnanja odvzeli prostost 43-letnemu osumljencu. Osumljenec že več let izvaja fizično in psihično nasilje nad ženo in otroki. Izrekli mu bodo prepoved približevanja in o tem obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo tudi v tem primeru presodil o podaljšanju ukrepa.

Kradli gorivo, smreke, tv sprejemnik,...

Na parkirnem prostoru v okolici Novega mesta je v noči na ponedeljek nekdo vlomil v rezervoarje štirih delovnih strojev in ukradel okoli 250 litrov goriva.

V Račjem selu je nekdo iz gozda odpeljal 33 razžaganih debel smrek. Lastnik je oškodovan za okoli 5000 evrov.

Med 8. in 12. marcem je v okolici Novega mesta neznanec vlomil v zidanico in ukradel televizijski sprejemnik, jedilni pribor in živila. Škode je za okoli 1000 evrov.

V trgovskem centru v okolici Novega mesta pa je oškodovanki nekdo iz nahrbtnika sunil denarnico z gotovino, dokumenti in bančno kartico.

Z več kot tremi promili alkohola v krvi povzročil nesrečo

Včeraj okoli 17.30 se je prometna nesreča zgodila v okolici Žužemberka, v nesreči se je lažje poškodoval voznik osebnega avtomobila. Policisti so ugotovili, da je 44-letni voznik zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil nadzor nad vozilom in trčil v ograjo. Povzročitelj nesreče nima veljavnega vozniškega dovoljenja, alkotest pa je pokazal, da ima v litru izdihanega zraka 1,73 miligrama alkohola. Reševalci so poškodovanega voznika odpeljali v bolnišnico. Policisti so osebni avtomobil začasno zasegli in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Tujci prodajali zlato

Krške policiste je občan obvestil o tujcih, ki od vrat do vrat v odkup ponujajo zlato in posodo. Izsledili so štiri državljane Madžarske in o prekršku obvestili pristojnega tržnega inšpektorja, ki je prevzel postopek.

Delovna nesreča v gozdu

Včeraj popoldan se je zgodila delovna nesreča v gozdu v okolici Novega mesta, v kateri se je poškodoval 67-letni moški. Pri podiranju drevja ga je po glavi oplazila veja in poškodovala. Policisti bodo o ugotovitvah s poročilom seznanili pristojno tožilstvo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava