bela krajina

Strokovnjaki naj ljudem povedo resnico o PCB

15.3.2012 | 20:00 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Strokovnjaki naj ljudem povedo resnico o PCB
Gradnja prizidka semiškega vrtca.

Gradnja prizidka semiškega vrtca.

Strokovnjaki naj ljudem povedo resnico o PCB

Krupa - Semiška županja Polona Kambič je danes skupaj s podžupanom Janezom Movernom in direktorico občinske uprave Matejo Kambič na Cerjančevi turistični kmetiji Ob izviru Krupe na Krupi pripravila tiskovno konferenco. Županja je predstavila pomembnejše naložbe v občini, ki jih je - glede na to, da v občini ne živi niti 4.000 prebivalcev - kar veliko.

Tako naj bi konec maja dokončali prizidek k semiškemu otroškemu vrtcu Sonček. V okviru 2. faze belokranjskega vodovoda je v semiški občini predvidena gradnja ali obnova 16.368 metrov vodovoda, doslej pa je bilo zgrajenih 11.827 metrov. Poleg tega so predvideni še vodohrani, vtrina, črpališče in regulator pritiska. Občina bo bogatejša še za 5.607 metrov kanalizacijskega omrežja, čistilno napravo in črpališča.

Na hrbtenici odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij sedaj montirajo hišne priključke. Do poletja naj bi bila priključena vsa zainteresirana gospodinjstva, to možnost pa ima vseh 1.200 gospodinjstev v občini. Do jeseni naj bi zgradili v Semiču tudi parkirišči pri gasilskem domu in v ulici Sela. Prihodnji teden pa naj bi začeli s poskusnim ogrevanjem na lesno biomaso. Ta mesec bodo zaključili tudi s projektom Kali, ribniki in izviri, v okviru katerega je bilo v občini obnovljeno 11 vodnih virov.

V semiški občini pa upajo, da bo kmalu stekla gradnja druge faze kablovoda od Ručetne vasi do RTP Črnomelj in gradnja RP v poslovno-servisni coni Vrtača. Le tako bodo lahko potencialni vlagatelji tudi vnaprej gradili proizvodne hale.

Direktor Rica Bela krajina Peter Črnič je predstavil drugi razpis v okviru Pokolpja, ki je "težak" 700.000 evrov. Jeseni pa bo objavljen razpis za 4,8 milijona evrov za leti 2013 in 2014, zato apelirajo na podjetnike, da že sedaj začnejo pripravljati dokumentacijo.

Županja je spregovorila tudi o raziskavah o PCB v semiški občini. Ker so interpretacije strokovnjakov o tem nasprotujoče, je predlagala, naj se soočijo in ljudem povedo, kakšna je resnica, saj ljudje hočejo biti informirani.

Polona Kambič se je pogovorila tudi z Zvonkom Hudorovcem, ki se je pred tremi tedni z družino preselil s semiškega Sovinka na črnomaljske Vranoviče, a ji je zatrdil, da se ne misli vrniti. Vranovičani nasprotujejo naselitvi Hudorovčevih, o čemer smo že pisali, a kot je dejala Kambičeva, so imeli na Sovinku očitno še večje težave. Sicer pa je županja napovedala, da bo letošnja največja etnološko-turistična prireditev v Semiču Semiška ohcet 13. in 14. julija, par z ljubljanskega konca pa je že izbran.

‹ nazaj

Galerija (5)

P1220948_1_1
P1220952_2_1
P1220954_3_1
P1220956_4_1
P1220960_5_1

Komentarji (1)

20.3.2012Ocenifonzi 
K sodelovanju povabiti ZVV Maribor, pa bo vse OK! Oni delajo samo za denar! PCB sigurno ne bo več prisoten! Ne verjamete?!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava