kronika

Kazni za lastnike psov brez nadzora

24.4.2012 | 14:55 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: PU Novo mesto, arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: PU Novo mesto, arhiv DL)

Na interventno številko 113 so policisti od včerajšnjega javljanja prejeli natanko 113 klicev. Kot so med drugim zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so jih včeraj popoldne poklicali tudi iz metliškega vrtca. Pred glavnim vhodom je bil pes brez lastnika, brez nagobčnika in brez povodca. To naj ne bi bilo prvič, a so se bali, da ne bi koga ugriznil. Policisti so poskrbeli za psa in ugotovili lastnika ter mu napisali plačilni nalog, ker ni primerno zavaroval domače živali.

Skočil na sprehajalca

Postopek o prekršku so uvedli tudi za lastnika psa v okolici Novega mesta. Skozi poškodovano ograjo je pes stekel na cesto in skočil na mlajšega sprehajalca – slednji je preskočil ograjo in se zatekel na varno na dvorišče. Policisti so prišli na kraj in ugotovili, kdo je lastnik psa, saj bo prav tako kaznovan, ker ni primerno zavaroval domače živali.

Odnesli nekaj gotovine

V Spodnji Pohanci so brežiški policisti opravili ogled vloma v poslovne prostore. Neznanci so vlomili skozi okno, pregledali vse prostore in odnesel za nekaj 100 evrov gotovine.

Kradli nakit

Opoldne so poklicali policiste v Gornji Lenart, ker so domači ugotovili, da so jim med vikendom vlomili v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ogleda so v objekt vstopili skozi teraso, pregledali prostore ter odnesli nekaj družinske zlatnine.

Iščejo tri mlajše moške

V Velikem Kamnu so okoli pol tretje ure popoldne opazili tri mlajše moške, ki so sumljivo oprezali okoli stanovanjske hiše. Obvestili so policiste, ki so na kraju ugotovili, da so le nekaj minut pred tem vstopili v hišo, pregledali prostore, pri tem pa naj bi odnesli prihranke v vrednosti nekaj 100 evrov. Policisti še vedno iščejo tri mlajše moške, temnejše polti, ki so se iz kraja najverjetneje odpeljali z avtomobilom s srbskimi registrskimi tablicami.

Še ne vedo, ali so kaj odnesli

Z vlomom so se ukvarjali tudi novomeški policisti na Kandijski cesti. Sosedi so popoldne opazili poškodovana vrata dveh stanovanj, policist pa z ogledom ugotovili, da je storilec zlomil ključavnico in tako odprl vrata. Nato je pregledal prostore, ne vedo pa še, ali je tudi kaj odnesel.

Med šestimi eden ukraden

Na mejnem prehodu za mednarodni promet Obrežje so zasegli osebni avtomobil BMW 535d, karavanske izvedbe, letnik 2005. Avtomobil je bil eden izmed šestih vozil, naloženih na tovornjaku za prevoz avtomobilov, ki ga je vozil 38-letni državljan Srbije. Pri mejni kontroli so ugotovili, da je bilo vozilo ukradeno v Italiji, zato so ga zasegli in o primeru obvestili dežurnega državnega tožilca.

‹ nazaj

Komentarji (9)

24.4.2012OceniUporabnik 
To glede psov bi bilo dobro tudi po kakšnih vaseh naredit!! Predlagam da resno začnete razmišljat...samo kontrola in da vidimo kdo ma in kdo nima
24.4.2012OceniValuk 
Jaz pa glede psov povem tako: Država s tem, da bi morali imeti lastniki pse vedno privezane, v pesjakih in jih imeti zgolj kot ljubljenčke in ne kot čuvaje, načrtno dela kaos. Tako je omogočeno potencialnim kriminalcem (vemo katera skupina ljudi je kriminalno na Dolenjsko-Belokranjskem koncu ves čas prisotna), da imajo kar se da neoviran dostop na tuja zemljišča, v objekte in podobno. Kaj mi bo npr. nemški ovčar ali rotweiller, ki sta že po primarnem nagonu psa čuvaja, ko ju pa potemtakem moram imeti stalno pod nadzorom. Pes naj bo privezan na fi 3 cm debeli verigi, kriminalci pa naj pet metrov stran od njega veselo kradejo žlebove in podoben inventar? V naši ulici so pred meseci psi ob mesečini lajali z znakom na nevarnost. Ker so bili vsi privezani in v pesjakih, so ostali le pri laježu. Nakar naslednje jutro je bilo ugotovljeno, da so bili s cerkve oddaljene 100 metrov, ukradeni žlebovi. In potem naj mi še kdo ne reče, da tovrstno represivno privezovanje psov, nima globljih interesov.
24.4.2012OceniUps!!! 
@ Valuk . Psi čuvaji menda niso namenjeni ne nadzorovanemu "patruliranju" po naseljih in neselektivnemu ogrožanju državljanov, ali pač?? Res, na tem področju vlada anarhija, ko pa se zgodinajhujše, potem pa so krivi ljudje in ne ne nadzorovani pasji popadljivci !!!
24.4.2012Oceninadzor 
Valuk, psi MORAJO biti pod nadzorom !! Gre za temelno varnost ljudi. Skrajni čas je, da se naredi red po vaseh, ker to kar se sedaj dogaja glede psov, je res prava anarhija in povzročanje splošne nevarnosti. Pa saj se skoro skozi nobeno vas več ne moreš brezskrbno sprehoditi. Tisto: "saj naš pa ne bo nikogar šavsnil" je kretensko opravičilo nepoznavalca. Pes je pes in se na to, da ne bo ugriznil, sploh ni za zanašati. Pred ne dolgo, je bila izrečena sodba nad človekom, ki je popenil, ko mu je vedno odvezani pes soseda, popadel otroka. In absurd: kaznovan je bil on in ne skrajno neodgovorni lastnik te djukele. To se lahko zgodi samo v tej Sloveniji, kjer glede tega ni že nobenega reda. Resnično je skrajni čas, da se lahkomiselne lastnike brez pomislekov kaznuje ! Za kriminalce bo pač treba poskrbeti drugače.
25.4.2012OceniValuk 
No, glede nenadzorovanega "patruljiranja" odvezanih psov po mestih in vaseh, se vsekakor strinjam, da se mora narediti red. Tudi sam v kolikor grem na sprehod skozi kakšno vas, pašnik ali gozd, velikokrat srečam velike in lahko rečem nevarne pse brez človekovega nadzora. Jaz sem s svojo repliko ciljal bolj na pse, ki so v bodisi ograjenem zemljišču ali pa tudi neograjenem ampak stalno na svoji parceli. Moji psi nikoli ne prestopijo lastnega zemljišča, saj so skrbno naučeni in vzgajani, da se gibljejo znotraj mejašev. Seveda pa v kolikor nepovabljen gost kljub številnim opozorilom vstopi na moje zemljišče, menim, da je sam odgovoren zase, če ga (in kar ga verjetno tudi bosta) psa napadeta. In, če že do tega pride, bo spet naš "vrli" zakon kakršen pač je, pokazal name kot krivca in ne tistega, ki je nepovabljen stopil na moje ozemlje. Policiji že dalj časa ni za zaupati in, ko živiš na območju, ki je nekoliko osamljeno ter imaš že iz preteklosti slabe posledice z vlomilci in nasilneži, pričneš razmišljati, da so vsaj psi dober alarm in primerna čuvajna služba. Kot sem pa že omenil, proti odvezanim in sploh nevzgojenim psom, ki prosto blodijo po vaseh in mestih, sem tudi sam in niti jaz ne zaupam psu za katerega gospodar pravi "saj vam ne bo nič". Pes ima svoj karakter in deluje po instinktu pa naj bo še tako dobro naučen. Učljivost mu pomeni le toliko, da na ukaz preneha z napadom.
25.4.2012OceniOzkoglednost 
Valuk. In kaj boš naredil, ko bo na tvojo zemljo vstopil otrok, ki se niti ne zaveda neavrnosti in pomena raznih opozoril? A veš da se tovrstne zadeve v človeških možganih začnejo resneje kazati šele po 14 ali 15 letu starosti? Da zato za mlajše kazenski zakonik ne velja? In ko bo tvoj pes napadel takšnega otroka, boš imel še vedno prav? Je tvoja poteba po zasebnosti močnejša od življenja otroka? Vidiš, pravzaprav nisi nič boljši od tistih ki pravijo, da njihov pes pa že ne bo naredil nič. Ignoriraš življenjska dejstva (oziroma o njih ne veš nič, pa te to sploh ne moti), ki lahko privedejo do hude tragedije. Če želiš nedotaknjeno zasebnost si okoli zemljišča postavi ograjo, ali pa se preseli na Florido. Tam lahko vsiljivca preprosto ustreliš. Pa še za razmislek. Pred leti se je v našem kraju zgodilo hudo posilstvo. Več moških je dobesedno planilo po ubogem dekletu. Ta je dobesedno brez obleke in spraskana uspela zbežati do prve hiše po pomoč. Si zamišljaš da pribeži k tebi, ki prepuščaš "vsiljivce" psu?
25.4.2012Oceninadzor 
Valuk, vsekakor ti dam prav. Pes v ograjenem prostoru, predvsem na osamljenem kraju, kjer druga oseba ne more vstopiti in nima kaj tam delati, je prava rešitev. Očitno te zadnji komentator ni razumel oz. tvojega zadnjega komentarja niti dobro prečital ni. vse pa kaže na to, če bo šla situacija v družbi tako naprej, bo moral vsak poskrbeti zase kot ve in zna. Upajmo, da ne tako kot v USA ali pač. SFRJ in reda v njej, žal ni več.
26.4.2012Oceninadzor nadzora 
nadzor, očitno si ti slabo bral. Valuk natančno piše, da ima psa na neograjeni zemlji. Ker da so njegovi psi tako inteligentni, da se gibljejo samo znotraj mejnikov. Četudi bi psi res poznali mejnike (pa ne verjamem v to), pa ne vedo za mejnike otroci in ljudje v stiski.
26.4.2012Oceninadzor 
Se ne mislim prerekat z nikomer glede tega. Gre za pse v OGRAJENEM PROSTORU in za to mu dam prav. Ponavljam: v ograjenem prostoru, v katerega ni možen prost vstop brez dovoljenja lastnika. Vemo kaj je ograjen prostor, kajne ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava