dolenjska

Družini prijazni: MO Novo mesto, Mikrografija in Kostak

14.5.2012 | 14:50 | M. M.

Med 13 prejemniki osnovnega certifikata sta tudi MO Novo mesto in Mikrografija.... (Foto: Janez Platiša)

Med 13 prejemniki osnovnega certifikata sta tudi MO Novo mesto in Mikrografija.... (Foto: Janez Platiša)

... med 8 prejemniki polnega certifikata pa je krški Kostak. (Foto: Janez Platiša)

... med 8 prejemniki polnega certifikata pa je krški Kostak. (Foto: Janez Platiša)

Ljubljana - Ekvilib inštitut, nosilec certifikata Družini prijazno podjetje, je danes podelil certifikate 21 podjetjem, od tega jih je 13 prejelo osnovni, osem pa polni certifikat. Med prejemniki osnovnega certifikata sta tudi Mestna občina Novo mesto in novomeška Mikrografija, polni certifikat pa je med drugimi prejel krški Kostak.

Certifikat Družini prijazno podjetje je princip organizacijskega upravljanja, ki zagotavlja kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih. Ti se kažejo v zmanjšanju fluktuacije, kvote bolniških odsotnosti, kvote nege, števila nezgod ipd. ter večanju zadovoljstva, motivacije in pripadnosti zaposlenih, kar prinaša jasne pozitivne ekonomske učinke, so zapisali v sporočilu za javnost z omenjenega inštituta, ki certifikate podeljuje v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve.

Certifikat sicer izhaja iz sistema »European work & family audit,« ki ga je razvila nemška organizacija Berufundfamile. V Sloveniji je od leta 2007 nosilec postopka in izvedbenik Ekvilib Inšitut. »Veseli me, da med slovenskimi podjetji in organizacijami tudi v letošnjem letu opažamo veliko zanimanje za področje usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih. V lanskem letu smo tako zabeležili rekordno število prijav, saj smo v projekt certificiranja privabili 40 novih podjetij in organizacij. Trend nadaljujemo tudi v letošnjem letu, saj se je do konca aprila v projekt certifikat Družini prijazno podjetje prijavilo 20 podjetij in organizacij. Naj še omenim, da Ekvilib inštitut v sodelovanju z Evropskim socialnim skladom in Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve tudi v letošnjem letu 40 podjetjem in organizacijam omogoča sofinanciranje pridobitve osnovnega certifikata, in sicer v višini 80 odst. celotnega stroška pridobitve osnovnega certifikata,« je ob tem dogodku povedal vodja certificiranja Aleš Kranjc Kušlan, direktor Ekvilib Inštituta.

»Usklajevanje poklicnega, družinskega in zasebnega življenja je velik izziv sodobne družbe. To še posebej velja za današnji čas, ko zaradi poklicnih obremenitev vedno manj časa preživimo v krogu svoje družine. Prav zato je pomembno, da delodajalci in podjetja pri tem stopijo nasproti svojim zaposlenim. Veseli me, da zanimanje med delodajalci in zaposlenimi za certifikat Družini prijazno podjetje narašča,« pa je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava