avto moto

EP za Brežičani, Gerčar premagal elito v SP

14.5.2012 | 18:30 | Mitja Pungarčič

Slovenci v Prilipah niso imeli sreče, bolje pa je šlo od rok v Bolgariji na dirki za svetovno prvenstvo članu brežiškega AMD Klemnu Gerčarju, ki je prvo vožnjo in bil skupno drugi. (Foto: Marko Jurkas)

Slovenci v Prilipah niso imeli sreče, bolje pa je šlo od rok v Bolgariji na dirki za svetovno prvenstvo članu brežiškega AMD Klemnu Gerčarju, ki je prvo vožnjo in bil skupno drugi. (Foto: Marko Jurkas)

Prilipe - MInuli konec tedna so prizadevni člani AMD Brežice na stezi v Prilipah pripravili dirko za evropsko prvenstvo v motokrosu. V soboto se ob članskih kvalifikacijah v razredu do 85 ccm in v razredu open pripravili tudi dirko podmladka v razredu do 65 ccm, kjer je zmagal slovenski up Luka Milec, na žalost pa so naši najboljši motokrosisti že v kvalifikacijah v razredu do 85 ccm zaradi poškodbe ostali najprej brez Mihe Bubniča in v odprtem razredu še brez Petra Irta. Najboljši Slovenec Nik Škorja je tako kvalifikacijah v šibkejšem razredu zasedel trinajsto mesto, v razredu open pa je kvalifikacije zanesljivo dobil Sašo Kragelj.

Po sobotnih kvalifikacijah so tekmovalci o predvidenem poslabšanju vremena pričakovali dirko v precej blatnih razmerah, vendar se je vreme v nedeljo le usmililo tekmovalcev in nedeljska dirka je bila odpeljana v skoraj optimalnih pogojih. V razredu do 85 ccm smo v prvi vožnji videli srdit boj Slovenca Nika Škorje, ki je skoraj celo dirko zanesljivo držal drugo mesto, tik pred koncem pa je po manjši napaki zdrsnil na šesto mesto , prvi pa je ciljno črto prevozil Italijan Lorenzo Camperose, pred Špancem Jorgeom Prado in sonarodnjakom Tomasom Ragadinijem.

V drugi vožnji je Nik Škorja spet skoraj celo dirko držal drugo mesto za Francozom Davidom Herbreteauom na Kawasakiju, le dva kroga pred koncem pa je padel in tako poškodoval motor, da je dirko zaradi tega zaključil na skromnem sedemnajstem mestu. V skupnem seštevku po dveh vožnjah je zasedel enajsto mesto, kar je bil tudi najboljši dosežek med Slovenci. Drugo vožnjo je dobil David Herbreteau na Kawasakiju pred Italjanoma Filipom Zonto in Tomasom Ragadinijem (oba KTM). Skupni zmagovalec dirke do 85 ccm iz seštevka obeh voženj je tako postal Francoz Herbretau pred italjanoma Lorencom Camperoso, ki je bil po seštevku obeh voženj drugi, in Tomasom Ragadinijem.

V najmočnejšem razredu je prvo vožnjo suvereno dobil stari lisjak Sašo Kragelj, pred večnim rivalom Hrvatom Nenadom Šipkom (oba na Yamahi). Na tretje mesto se je uvrstil še en Slovenec Toni Mulec na Hondi. V drugi vožnji pa se je naš najboljši voznik Sašo Kragelj takoj po štartu zapletel v skupinski padec. Pri tem si je tako poškodoval izpuh motorja, da ni mogel nadaljevati dirke in je odstopil. Drugo vožnjo je tako dobil Šipek, na drugo mesto se je uvrstil Ukrajinec Roman Morozov na Kawasakiju in na tretje vodilni v skupnem seštevku evropskega prvenstva Belorus Evgeni Tylesky na KTMu. Takšen je bil tudi vrstni red po seštevku obeh voženj. Po odstopu Kraglja je bil najboljši Slovenec na dirki Toni Mulec, ki je v skupnem seštevku obeh voženj zasedel nehvaležno četrto mesto. Po točkah so se na koncu tako izenačili Tyletsky, Morozov in Mulec. Vsi trije so jih zbrali po 38, vendar je o zmagovalnem odru odločilo pravilo bolje odpeljane druge vožnje in tako sta vzhodnjaka zasedla drugo in tretje mesto pred Mulcem.

Ob tem lahko dodamo, da je AMD Brežice dirko zelo dobro organiziral, nekoliko razočarani so bili prireditelji le zaradi slabega obiska, ki je bil tudi posledica slabega vremena, poškodb najboljši slovenskih tekmovalcev in pomanjkanja športne sreče slovenskih tekmovalcev v kategoriji 85 ccm in Open.

Je pa člane AMD brežice razveselil tekmovalec njihovega društva Klemen Gerčar, ki je na dirki svetovnega prvenstva MX3 vozil odlično in skupno zasedel skoraj neverjetno drugo mesto. V prvi vožnji je zmagal, drugo mesto pa je prav tako zasedel Slovenec, Matevž Irt. S tem sta Slovenca dosegla prvo dvojno zmago na dirkah za svetovno prvenstvo v MX3. V drugi vožnji je bil Gerčar šesti in Irt sedmi, v skupnem seštevku pa je bil Klemen Gerčar drugi, Irt pa četrti. Gerčar se je v skupnem vrstnem redu prvenstva v MX3 z enajstega povzpel na peto mesto in za vodilnim v prvenstvu zaostaja vsega 22 točk.

‹ nazaj

Galerija (7)

IMG_1224
IMG_1348
IMG_1354
IMG_1364
IMG_1407
IMG_1428
IMG_1459

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava