dolenjska

Varčevanje v vrtcih ja, a ne na račun kvalitete

17.5.2012 | 13:15 | L. Markelj

Majda Kušer Ambrožič. (Foto: L. M.)

Majda Kušer Ambrožič. (Foto: L. M.)

Novo mesto - Čeprav so nedavno stavkajoči sindikati javnega sektorja in Vlada RS prejšnji teden po dvomesečnih pogajanjih podpisali stavkovni sporazum, mnogi tudi dogovor o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih, pa se bo o večini stvari, ki žulijo sindikate, med drugim tudi standardi in normativi v vzgoji in izobraževanju, odločalo v socialnem sporazumu.

Varčevalne ukrepe vlade na področju predšolskega varstva so v slovenskih vrtcih pričakovali s strahom in nezadovoljstvom, saj ocenjujejo, da gre za racionalizacijo na račun kakovosti. Še pred podpisom sporazuma smo se o tem pogovarjali z ravnateljico novomeškega Vrtca Ciciban Majdo Kušer Ambrožič, ki meni, da so zdaj slovenski vrtci v evropskem prostoru primer dobre prakse, a bati se je, da bi prehitri in premalo premišljeni napovedani ukrepi to spremenili na slabše.

Naši vrtci so v evropskem prostoru primer dobre prakse. (Foto: L. M.)

Naši vrtci so v evropskem prostoru primer dobre prakse. (Foto: L. M.)

Kušer Ambrožičeva poudarja, da posamezne spremembe morda niso tako problematične, vsi ukrepi skupaj, celo z znižanjem plač, pa bi zagotovo poslabšali stanje v slovenskih vrtcih. Med najbolj nesprejemljive ukrepe vlade uvršča manj sočasne prisotnosti vzgojiteljice in pomočnice v prvi starostni skupini otrok, dvig normativov glede števila otrok v posameznih oddelkih ter ukinitev dodatne pomoči otrokom s posebnimi potrebami, kjer so v zadnjih letih veliko naredili in mnogim takim otrokom omogočili srečnejše otroštvo.

Ravnateljico smo povprašali tudi, kakšna so predvidevanja za nov vpis v vrtec, saj je slišati, da naj bi bili ponekod vrtci jeseni prazni, ker za drugega otroka v družini varstvo ne bo več brezplačno, kar v teh težkih gospodarskih časih za mnoge ni zanemarljivo.

Vse to in še marsikaj zanimivega s področja predšolskega varstva si preberite v pogovoru z ravnateljico Vrtca Ciciban v današanjem Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava