kultura

Urbani Evropejec Jean-Marc Caracci

17.5.2012 | 10:00 | Rasto Božič

Jean-Marc Caracci (Foto: R. Božič)

Jean-Marc Caracci (Foto: R. Božič)

Urbani Evropejec Jean-Marc Caracci
Novomeška podžupanja Mojca špec Potočar in programski direktor EPK Mitja Čander

Novomeška podžupanja Mojca špec Potočar in programski direktor EPK Mitja Čander

Novo mesto - V sklopu partnerskih prireditev Evropske prestolnice kulture (EPK) Zavod LokalPatriot in galerija Simulaker še danes gostita francoskega fotografa Jeana-Marca Caraccija. Včeraj so v kostanjevem drevoredu ob Rozmanovi ulici odprli razstavo njegove obsežne fotografske serije Homo Urbanus Europeanus, drevi ob 20. uri pa bodo avtorja skozi pogovor predstavili še v klubu LokalPatriot.

Fotografije Caraccijevega svetovno znanega niza so na prostem razstavljene do 15. julija, omenjena razstava pa je tudi prvi novomeški na zunaj opazni prispevek, ki naključnim mimoidočim in obiskovalcem mesta sporoča, da je največje dolenjsko mesto del projekta EPK.

Kot je ob njenem odprtju povedal kustos Simulakra Matjaž Brulc, fotografski niz Homo Urbanus Europeanus, ki ga francoski fotograf Caracci ustvarja v zadnjih letih, izpostavlja urbano okolje kot osrednjo bivanjsko sredino sodobnega Evropejca.

S svojim kompleksnim večnamenskim ustrojem, ki se najbolj dosledno razodeva skozi arhitekturo oziroma urbanizem, ponujajo evropska mesta številne slikovite kulise. Z njihovo pomočjo pa Caracci na pretanjen, likovno domiseln in včasih duhovit način slika majhne in vsakdanje zgodbe anonimnih meščanov.

Caraccijevo serijo sestavljajo posnetki 31 evropskih mest oziroma prestolnic. Kot namiguje njen naslov, pa gre za vizualno ovekovečenje panevropske urbane panorame, pri čemer se prej kot razlike posamičnih okolij izpostavljajo njihove podobnosti, ki jih prikazujeta univerzalni jezik pretežno (post)modernistične arhitekture in izkušnja mimoidočega.

Avtor se zavestno izogiba ovekovečenju lokalnih posebnosti in prepoznavnih okolij, njegova serija pa hkrati preiskuje pojem evropske identitete, še ugotavlja Brulc.

Jean-Marc Caracci se je leta 1958 rodil v Tuniziji, od otroštva pa živi v Montpellierju na jugu Francije. Leta 2005 se je podal na poklicno fotografsko pot in v treh letih ustvaril navedeni evropski projekt, ki so ga razstavili v najmanj dvajsetih mestih Evrope, Azije in Avstralije. Ukvarja se tudi z reportažno fotografijo.

Caraccijevemu gostovanju jutri sledi obisk nizozemskega umetnika Martina Voorbija, ki bo v spodnjem delu novomeškega Glavnega trga med 15. in 21. uro predstavil svojo potujočo umetniško zbirko.

‹ nazaj

Galerija (19)

001
Jean-Marc Caracci
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
Andrej Krštinc, Jean-Marc Caracci in Matjaž Brulc
Podžupanja Mojca Špec Potočar in n programski direktor EPK Mitja Čander
018
Programski direktor EPK  Mitja Čander

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava