kolesarstvo

FOTO: Božič še drugič najboljši v Mirni Peči

25.6.2012 | 07:10 | B. Blaić

Božič je v Mirni Peči še drugič postal državni prvak. (Foto: B. B.)

Božič je v Mirni Peči še drugič postal državni prvak. (Foto: B. B.)

Tempu, ki ga je v zadnjih krogih narekoval Nose, je bilo težko slediti. (Foto: B. B.)

Tempu, ki ga je v zadnjih krogih narekoval Nose, je bilo težko slediti. (Foto: B. B.)

Brajkovič je tokrat  večino časa skrbel za klubskega kolega Božiča. (Foto: B. B.)

Brajkovič je tokrat večino časa skrbel za klubskega kolega Božiča. (Foto: B. B.)

Večino dela pri lovu za ubežniki je morala opraviti najmočnejša slovenska ekipa Adria Mobil. (Foto: B. B.)

Večino dela pri lovu za ubežniki je morala opraviti najmočnejša slovenska ekipa Adria Mobil. (Foto: B. B.)

Mirna Peč - Borut Božič (Astana) je ponovno junak Mirne Peči. Po letu 2008, ko si je na razgibani mirnopeški progi v velikem slogu privozil svoj prvi naslov državnega prvaka, mu je to na istem mestu, a na precej drugačen način uspelo še letos. V sprintu 12 kolesarjev je drugo mesto osvojil domači adut Marko Kump (Adria Mobil), tretji pa je bil Luka Pibernik (Radenska Ljubljana), ki je s tem osvojil tudi naslov med mlajšimi člani.

Kolesarsko bogat junij se je na slovenskih cestah končal z dirko za državne naslove v cestni vožnji, ki jo je ob svojem jubileju, 40-letnici delovanja, pripravil kolesarski klub Adria Mobil iz Novega mesta. Na startu so se zbrali domala vsi, ki v slovenskem kolesarstvu kaj pomenijo in ki slovensko kolesarstvo tudi zastopajo na dirkah najvišje ravni. Manjkala sta le poškodovana Simon Špilak (Katjuša), ki je imel bližnje srečanje z avtomobilistom na dirki po Švici, in Kristjan Fajt (Adria Mobil), ki je grdo padel na dirki po Sloveniji.

Favoritov za zmago na razgibani, težki in tehnično zahtevni 166 km dolgi progi je bilo kar nekaj. Poleg naših dveh najmočnejših šprinterjev, lanskega državnega prvaka Grege Boleta (Lampre) in Boruta Božiča, je visoko kotiral tudi Marko Kump, še posebej, ker je imel edini od najboljših ob sebi tudi celotno ekipo, ki, roko na srce, ni nastopala v najmočnejši postavi, saj poleg poškodovanega Fajta v njej na domačem prvenstvu ni bilo niti Hrvatov Rogine in Đuraseka. 

Začelo se je po pričakovanjih z begom mlajših, še neuveljavljenih kolesarjev, med katerimi pa je Luka Pibernik (Radenska) na koncu celo krojil vrstni red povsem pri vrhu kategorije elite, dobil pa je dirko v kategoriji do 23 let. Pibernik je že v prvem krogu pobegnil skupaj s članoma kranjske Save Timom Mikljem in Žigo Maroltom. Slednji je prvi odpadel že v uvodnih krogih dirke, ko so glavnino v ozadju nekoliko zdramili Pavel Gorenc, Robert Jenko, Jan Tratnik, Andi Bajc, Tomaž Kališnik in Vladimir Kerkez.

Na krožni progi (11,9 km) na relaciji Jordankal-Dečja vas-Ponikva-Vrhpeč-Biška vas se je glavnina prebudila v osmem krogu od 14 (prvotno je bilo predvideno 15 krogov, a so na tehnični seji pred dirko traso ob soglasju vseh skrajšali za en krog). Na čelo kolone se je postavila domača Adria, prednost pa je začela občutno padati. Tri kroge pred koncem so ubežnika ujeli, skupina na čelu je bila vse bolj okrnjena, saj tempu, ki ga je večino časa narekoval Tomaž Nose, res ni bilo lahko slediti.

V zadnjem krogu so si eden za drugim sledili poskusi pobegov, a vsi neuspešno. Na zadnjem vzponu na Vrhpeč je napadel Jan Polanc (Radenska), sledili pa so mu lahko le Marko Kump, Luka Mezgec (Sava), Robert Vrečer (Voralrberg) in Jani Brajkovič (Astana). Vse je že kazalo, da bo na koncu za zmago med sabo obračunala peterica, v kateri bi bil po verjetnosti najhitrejši Kump, a je v ozadju močno potegnil Kristijan Koren (Liquigas), ki je s sabo pripeljal tudi kot veter hitrega Božiča. V zadnji ovinek je Idrijčan prišel že z nekaj metrov prednosti, Kump je na zaključni ravnini sicer še nekaj poskušal, a Božič je bil enostavno prehiter.

"Ubežniki so imeli po polovici dirke že tako veliko prednost, da sem celo podvomil, da jih bomo sploh ujeli. No, Adria je še pravočasno začela z lovom, posebej Tomaž Nose je bil danes zelo močan, tudi Kump, ki je ves čas držal stik z najboljšimi. V zaključnih krogih sem imel nekaj težav s krči, zato sem Janiju rekel, naj sam poskusi s pobegom. To je tudi naredil, a so tukajšnji klanci zanj nekoliko prekratki. Na zadnjem vzponu je ušla peterica, a je k sreči močan tempo začel narekovati Koren, s katerim smo ujeli ubežnike. Jaz sem tvegal in bil v zadnjih kilometrih nekoliko zadržan, a tveganje je na koncu obneslo, brez tega pa ne bi prihranil moči, ki sem jo potreboval za zaključni šprint," je po dirki povedal Božič, ki bo na Touru, ki se začne čez nekaj dni, nosil dres Astane v barvah slovenskega državnega prvaka.

Pri ženskah je zmagala Polona Batagelj, pred Petro Zrimšek in Uršo Pintar. Pri starejših mladincih je bil Adriin David Per drugi, zmagal je Gašper Katrašnik (Sava), tretji je bil Jure Miškulin (Radenska). Med mlajšimi mladinci je slavil Mitja Serdinšek (Perutnina Ptuj), najboljša domača kolesarja pa sta bila Jon Božič in Luka Pajek na šestem in sedmem mestu.

‹ nazaj

Galerija (50)

dp mirna pec 01, dp_mirna_pec_01
dp mirna pec 02, dp_mirna_pec_02
dp mirna pec 03, dp_mirna_pec_03
dp mirna pec 04, dp_mirna_pec_04
dp mirna pec 05, dp_mirna_pec_05
dp mirna pec 06, dp_mirna_pec_06
dp mirna pec 07, dp_mirna_pec_07
dp mirna pec 08, dp_mirna_pec_08
dp mirna pec 09, dp_mirna_pec_09
dp mirna pec 10, dp_mirna_pec_10
dp mirna pec 11, dp_mirna_pec_11
dp mirna pec 12, dp_mirna_pec_12
dp mirna pec 13, dp_mirna_pec_13
dp mirna pec 14, dp_mirna_pec_14
dp mirna pec 15, dp_mirna_pec_15
dp mirna pec 16, dp_mirna_pec_16
dp mirna pec 17, dp_mirna_pec_17
dp mirna pec 18, dp_mirna_pec_18
dp mirna pec 19, dp_mirna_pec_19
dp mirna pec 20, dp_mirna_pec_20
dp mirna pec 21, dp_mirna_pec_21
dp mirna pec 22, dp_mirna_pec_22
dp mirna pec 23, dp_mirna_pec_23
dp mirna pec 24, dp_mirna_pec_24
dp mirna pec 25, dp_mirna_pec_25
dp mirna pec 26, dp_mirna_pec_26
dp mirna pec 27, dp_mirna_pec_27
dp mirna pec 28, dp_mirna_pec_28
dp mirna pec 29, dp_mirna_pec_29
dp mirna pec 30, dp_mirna_pec_30
dp mirna pec 31, dp_mirna_pec_31
dp mirna pec 32, dp_mirna_pec_32
dp mirna pec 33, dp_mirna_pec_33
dp mirna pec 34, dp_mirna_pec_34
dp mirna pec 35, dp_mirna_pec_35
dp mirna pec 36, dp_mirna_pec_36
dp mirna pec 37, dp_mirna_pec_37
dp mirna pec 38, dp_mirna_pec_38
dp mirna pec 39, dp_mirna_pec_39
dp mirna pec 40, dp_mirna_pec_40
dp mirna pec 41, dp_mirna_pec_41
dp mirna pec 42, dp_mirna_pec_42
dp mirna pec 43, dp_mirna_pec_43
dp mirna pec 44, dp_mirna_pec_44
dp mirna pec 45, dp_mirna_pec_45
dp mirna pec 46, dp_mirna_pec_46
dp mirna pec 47, dp_mirna_pec_47
dp mirna pec 48, dp_mirna_pec_48
dp mirna pec 49, dp_mirna_pec_49
dp mirna pec 50, dp_mirna_pec_50

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava